'Tactische meesterzet Ten Hag lokte Juve in de val'

door Gino Haverkamp 38

'Tactische meesterzet Ten Hag lokte Juve in de val'

door Gino Haverkamp 38

Laatst geüpdatet

Dat Ajax dinsdagavond met 1-2 van Juventus heeft gewonnen is voor een groot deel te danken aan Erik ten Hag. Dat concludeert De Volkskrant middels een analyse van het tactische spel van de Amsterdammers in Turijn. 'De meesterzet van tacticus Ten Hag', luidt de kop van de krant.

'Het was feitelijk een kwestie van lokken', merkt het blad op. 'Na de rust werd een aantal Ajacieden door Ten Hag meer naar achteren gehaald om zo de middenvelders van Juventus te verleiden naar voren op te schuiven, in de richting van het Ajax-doel. Daardoor ontstond er ruimte op het middenveld, waar vandaan creatieve Ajacieden als Ziyech en Neres konden oprukken naar het doel van Juventus.'

Het plan van Juventus was helder. 'Als doelman Onana of centrumverdedigers De Ligt en Blind de bal hadden, kregen alle Ajax-middenvelders zowat een speler van Juventus op hun tenen staan, met speciale aandacht voor De Jong. Die had continu Paulo Dybala of Federico Bernardeschi in zijn nek hijgen', aldus De Volkskrant. Dit had als doel om de opbouw van Ajax via de backs, Jöel Veltman en Daley Sinkgraven, te laten verlopen. Veltman werd als hij aan zet was onder druk gezet door Blaise Matuidi, waardoor de rechtsachter regelmatig de bal verloor.

Dat moest na rust dus anders in de ogen van Ten Hag. VK: 'De truc? Lasse Schöne, die normaal iets rechts vóór De Jong speelt, moest naar achteren en naast De Jong gaan spelen. Ook Veltman moest wat verder richting achterlijn. Juventus-middenvelder Matuidi schoof automatisch mee naar voren. Waar Matuidi eerst stond, kwam ruimte.' Daar kon Ajax in de tweede helft meermaals gebruik van maken, wat ook de nodige kansen opleverde.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.