SCC-debutant: Vermakelijk bezoek uit Polen

door Finn Dekker 6

SCC-debutant: Vermakelijk bezoek uit Polen

door Finn Dekker 6

Laatst geüpdatet

Na jaren van aarzeling heeft redacteur Finn Dekker dan eindelijk een seizoenkaart gekocht. In deze serie neemt Finn je mee in zijn debuutseizoen als vaste bezoeker van de Johan Cruijff ArenA als nieuwbakken lid van Vak 423.

Voorafgaand aan het duel tussen Ajax en Sparta gaat het onderweg naar de ArenA over de aanvoerdersband die Joël Veltman om zal hebben. De regenboogband van de rechtsback moet bij gaan dragen aan de bespreekbaarheid van diversiteit, maar mijn gedachten zitten bij een andere aanvoerder, namelijk die van Amsterdam: Eberhard van der Laan. Prachtig prijkt zijn portret aan de gevel van de ArenA. Hopend op een mooi eerbetoon loop ik naar de ingang.

Eenmaal in de nok van het stadion maak ik mij enigszins druk. Een paar minuten voor tijd zie ik nog veel rode, lege stoeltjes voor mij. Krijgt Eberhard dan net zo’n halfbakken afscheid als een aantal oud-Ajacieden de afgelopen jaren in de rust kregen, doordat de helft van het publiek zich op de omloop bevond? Gelukkig niet. Precies op tijd stroomt het vak vol. De stadionspeaker vraagt om een applaus in plaats van een minuut stilte. Het publiek gaat staan en bedankt Eberhard een laatste keer op fantastische wijze.

Na het eerste fluitsignaal stromen de laatste supporters binnen, waaronder een Poolse man. Gehuld in een prachtig oud thuisshirt, daterend uit het tijdperk van het oude logo en shirtsponsor Le Coq Sportif, maakt de Oostblokker een geweldige entree op het vak. Strompelend van de vele trappen klimt de Pool allesbehalve nuchter het vak op met bier voor een heel weeshuis. De wedstrijd kan nu echt beginnen.

Al snel wordt echter duidelijk dat we het vanavond opnieuw niet moeten hebben van het voetbal op het veld. De gezelligheid maar vooral ook de commotie op het vak maken van het voetbal een bijzaak. Binnen vijf minuten heeft de Pool het namelijk voor elkaar gekregen aangesproken te worden door een steward. Op de een na laatste trede blokkeert de gezellige, kale man de trap. De pogingen van de beveiliger om dit uit te leggen zijn echter tevergeefs, waarna de steward tot genoegen van veel supporters afdruipt.

Waar de Pool in de eerste helft de aanvoerder de sfeer is, schittert hij in de tweede helft door afwezigheid. Een supporter achter mij wordt na rust gebeld door de bezopen buitenlander met het bericht dat hij op Centraal Station staat. De Pool heeft ons in de eerste 45 minuten al een aantal keer verbaasd, maar dit lijkt ons sterk. Na navraag blijkt het toch om station Bijlmer ArenA te gaan. De beste man dacht kennelijk dat de wedstrijd was afgelopen.

Al lachend bedenk ik mij dat de Pool, wel ietwat onbedoeld, groot gelijk had om weg te gaan. Ajax wint met ruime cijfers, maar na afloop van de wedstrijd is er bij mij weinig van het duel blijven hangen. Het gevoel wat overblijft is dat de puinhoop binnen Ajax deze keer is verbloemd door een geflatteerde uitslag en een dronken Pool. Prima, voor dit moment. Maar Ajax gaat de komende wedstrijden niet opeens de pannen van het dak spelen. Helaas is de kans groot dat die dronken Pool er dan niet elke week bij is om de boel op te vrolijken.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer van de SCC-debutant:
#1 Het gloryhunten is voorbij
#2 Wij willen Ajax zien

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.