Mijn Matchday: Op slag verliefd op awaydays

door Finn Dekker 6

Mijn Matchday: Op slag verliefd op awaydays

door Finn Dekker 6

Laatst geüpdatet

Mijn Matchday is het vervolg op de reeks SCC-debutant van afgelopen seizoen. Dit seizoen staan er in Nederland en Europa veel duels op het programma. Redacteur Finn Dekker beschrijft wat hem als seizoenkaarthouder van Vak 423 opvalt in de Johan Cruijff ArenA én uitwedstrijden.

Jaloers keek ik op TV in het seizoen onder Peter Bosz naar de uitpuilende uitvakken in Lyon en Gelsenkirchen. Vorig seizoen had ik eindelijk een seizoenkaart om in aanmerking te komen, maar kon mijn vurige wens om daar ook tussen te staan voor een jaar de ijskast in. De zin in een Europese uittrip werd alsmaar groter en groter. Lang moest ik wachten op mijn debuut buiten de Nederlandse grenzen, maar de trip naar Bayern München maakte alles in een klap goed.

De letterlijke trip was overigens minder. Negen uur naar München en terug, met een overnachting op de heenweg. Het gebrek aan comfort op de overvolle achterbank werd gelukkig ietsjes verzacht door een vrachtlading aan flauwe woordgrappen, van uiterst bedroevend niveau. De opdracht? De namen van Ajacieden verhaspelen met een activiteit. Zoals: welke ex-Ajacied kan gebruikt worden voor ontharing? De poging Henk Trimmer was sterk, maar het ging om het antwoord Youssouf Harsi.

Eenmaal in München aangekomen was het zaak om zo snel mogelijk richting het Armbrustschützenzelt te verkassen voor het Oktoberfest. Niet alleen een lastige naam, maar voor ons ook een lastig adres om te vinden, zou blijken. Vijf minuten voordat onze gereserveerde tafel weggeven zou worden, bleken wij voor de verkeerde vestiging van de Armbrustschützenzelt te staan. Wat stressvolle minuten, heftige sprintjes door de drukke binnenstad en twee taxi’s verder zaten wij gelukkig alsnog aan de goudgele Paulaner met pretzels. Al snel bleek dat we niet de enige Ajacieden waren in de reusachtige biertent. Het kwart van de aanwezigen dat zich net als ons niet in lederhose of dirndl had gehezen was afkomstig uit Nederland. Tussen de Duitse schlager werd dan ook regelmatig met succes een Amsterdamse klassieker ingezet.

Met vier pullen bier en minstens even veel bratwürsten in onze mik bewogen wij ons richting de Allianz Arena. In de metro waren wij, omdat wij voor de tweede keer aan de late kant waren, de enige groep Ajacieden. Dat weerhield ons echter niet om onze reeds en dus ruim gesmeerde kelen te gebruiken. De Duitse aanhang tolereerde ons gebral en keek ons haast enigszins vertederd aan. Vast met het idee dat we over twee uur wél muisstil huiswaarts zouden gaan.

Omdat we zo laat waren leek ons een mindere plek in de nok van het uitvak te wachten te staan. Maar eenmaal boven bleek geen een plek in het uitvak minder. Van links tot rechts en van boven tot onder stond het volgepakt met zingende supporters. Als een tandem ging onze zang gepaard met het sterke spel van de Ajacieden op het veld. Met de minuut dat Ajax in de openingsfase beter in de wedstrijd kwam, leek ons geluid het sfeervak van de thuisploeg steeds meer en meer te overstemmen.

Bij de goal kwam vervolgens een absurde ontlading vrij, die op de rust na niet meer weg is gegaan. Meestal herinner ik mij achteraf één bepaald moment of nummer dat leip hard ging. In München was het letterlijk negentig minuten lang gas geven. Toen eenmaal bleek dat minstens een punt in de tas zat, werd besloten Duitsland niet te verlaten voordat er een pogo werd ingezet. Na het eindsignaal gingen we vervolgens vrolijk door. Eerst in het vak, daarna in de omloop naar buiten.

Op de weg terug naar het hostel dropen wij inderdaad muisstil af. Natuurlijk niet vanwege het resultaat, wel vanwege de vermoeidheid. De roes van geluk en alcohol was al enige tijd niet meer gevoed met nieuw succes en bier, waardoor bij mij de beginnende koppijn zijn intrede deed. Maar een echte kater kon het na zo’n dag gelukkig nooit worden. Bovendien had ik honderden kilometers aan Duitse autobahn om te beseffen dat een eventuele kater in schril contrast zou staan met de extase van mijn eerste, echte awayday.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Meer Mijn Matchday:
#ajasta: Omhelzend de play-offs in

Bekijk hier de heerlijke beelden in het uitvak van Ventos!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.