Driessen genoot van Ajax: 'Het is een prestatie van formaat'

door Terrence Riepma 11

Bron De Telegraaf

Valentijn Driessen heeft genoten van Ajax tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund. De chef voetbal van De Telegraaf is zwaar onder de indruk van de Amsterdamse club noemt de 1-3 overwinning op de Duitse topploeg een 'prestatie van formaat'.

'Het is een geweldige prestatie. Als je ook kijkt met wat voor voetbal ze dit doen, dat is indrukwekkend. Het is een prestatie van formaat. We noemen het gewoon een historische campagne', zo opent Driessen zijn verhaal. De journalist heeft wel een kritisch puntje, namelijk het optreden van de arbitrage: 'Het was én geen terechte rode kaart (voor Mats Hummels, red.) én geen terechte strafschop. Het was leuker geweest als het elf tegen elf bleef. Helaas zag Michael Oliver het niet helemaal goed. Dat is jammer, maar zo is het nu eenmaal.'

Ajax was in de eerste helft nog een beetje zoekende, volgens Driessen: 'Ik vond ze in de eerste helft heel slordig spelen, héél veel balverlies. Ze brachten Dortmund eigenlijk in de wedstrijd. Als je met elf tegen tien speelt, mag je eigenlijk nooit op 1-0 achterstand komen.' Marco Reus schoot zijn ploeg op voorsprong na een overtreding van Noussair Mazraoui op Jude Bellingham. Driessen: 'Dat was toch een behoorlijke klap en pas vlak voor rust kwamen ze die te boven.'

Álvarez minpunt, Antony pluspunt voor Driessen

Edson Álvarez was in de ogen van Driessen één van de weinige minpunten van Ajax: 'Die zat gewoon tegen een rode kaart aan en deze avond kon hij zijn eigen niveau niet halen.' Davy Klaassen verving de Mexicaan na rust: 'Ik weet niet of dat met elf tegen elf kon, maar het is wel des Ajax om het zo aanvallend te spelen met zó veel aanvallend ingestelde spelers aan te treden. Toen zag je wel een heel dominant en attractief Ajax en werd het wachten op de doelpunten. Die vielen wel rijkelijk laat, maar er was op dat moment gewoon geen houden meer aan.'

Antony kwam op stoom tijdens de tweede helft en ga alle assists bij de drie treffers. Driessen keek vol bewondering naar de Braziliaan, al nuanceert hij de prestatie ook wel weer: 'Antony was op dat moment helemaal los. Het was een genot om naar te kijken, zoals Ajax speelde, maar het was wel met elf tegen tien.'

Ajax is met de zege verzekerd van overwintering. De échte topclubs van Europa zullen na de winterstop in actie komen tegen de ploeg van Erik ten Hag. Dat wordt een belangrijk meetpunt voor Ajax, vindt Driessen: 'Dadelijk gaat Ajax tegen de grote ploegen spelen en dat is wel met wie ze zich willen meten. Dan gaan we ook kijken of Sébastien Haller dit aankan.' De Ivoriaan staat na vier wedstrijden op zeven doelpunten in het miljardenbal.