Column: Rustig aan, geef Ten Hag wat tijd

door SJvanveen 99

Column: Rustig aan, geef Ten Hag wat tijd

door SJvanveen 99

Laatst geüpdatet

Ja, het Ajax-spel oogde de laatste maanden vaker minder goed dan wel. Ja, Erik ten Hag is geen Amsterdammer of Ajacied. Ja, de oefenmeester heeft een schorre stem en voor de camera’s kan het beter. Ja, zijn taalgebruik is niet voor iedereen helder en ja, hij tovert soms ironische glimlachen op gezichten. Toch vind ik alle kritiek die neerdaalt op Ten Hags persoon veel te ver gaan. Kap met zo extreem beoordelen en geef hem wat tijd, de coach heeft immers bewezen over een langere periode veel te kunnen bewerkstelligen.

Nog niet eens vier maanden staat Ten Hag aan het roer bij Ajax. Nu al werd hij uitgefloten door een handvol eigen supporters bij de uitreikingen voor Speler en Talent van het Jaar, galmde ‘Erik rot op’ door het stadion bij Excelsior en passeerde #TenHagOut regelmatig de revue op sociale media. Vanaf minuut één staat de coach negatief in de schijnwerpers van de supporters, maar waarom? Ik heb een idee.

Ten Hag is geen Ajacied, heeft geen Ajax-, maar PSV-verleden, kwam van rivaal FC Utrecht, speelt niet altijd het klassieke 4-3-3, past zich aan aan Eredivisionisten, is een noodoplossing van zwalkende bestuursleden en heeft maanden na zijn binnenkomst na grootheidswaanzin op televisie zijn belangrijkste eerste doel – de titel binnenslepen – niet behaald. Het lijken allemaal punten die bij het gemiddelde Ajax-individu ogenschijnlijk meewegen, maar laten we geduld hebben.

Ten Hag kwam halverwege het seizoen zonder voorbereiding met een FC Utrecht-koffer binnen en zijn visie verschilt flink met die van Marcel Keizer. Trainen volgens andermans visie kan niet, dus ga er maar aanstaan om met vijf dagen trainingskamp je eigen ideeën er langzaamaan in te slijpen. Tel daarbij op dat de werk- en handelswijze en omgang met spelers nieuw is voor de selectie en de optelsom is snel gemaakt.

De Ajax-spelers gingen binnen een jaar tijd van Peter Bosz naar Keizer naar Ten Hag en laatstgenoemde is simpelweg anders dan zijn twee voorgangers. Hij traint langer, legt de oefeningen vaak stil, is veel tactischer geschoold dan alleen het uitgaan van eigen kracht dat bij Ajax zo hoog in het vaandel staat en teambesprekingen duren soms uren. Volgens berichtgeving hekelt de selectie sommige aspecten van die werkwijze en mocht dat zo zijn, raad ik hen aan om naar henzelf en de spelers van FC Utrecht te kijken.

Zij morden flink tijdens de eerste weken van Ten Hag in de Domstad, maar nadat enkele namen op tafel sloegen en zeiden dat er geluisterd moest worden naar de trainer, ging het lopen. FC Utrecht haalde de bekerfinale – iets wat Ajax al jaren niet lukte –, bereikte elk jaar Europees voetbal, haalde een puntenrecord in de Eredivisie en schakelde met goed en tactisch variabel spel bijna Russische grootmacht Zenit Sint-Petersburg uit in de Europa League-voorronden.

Het resultaat ervan is dat elke speler vandaag de dag met hem wegloopt. Zo ook Zakaria Labyad, die als voormalig toptalent neerstreek bij Utrecht, onder de coach maximaal opfleurde en nu zijn toptransfer te pakken heeft naar Ajax. De Marokkaan stelde dat Ten Hag wennen is, maar dat iedereen hem is gaan waarderen. 'Met een hele voorbereiding in plaats van zoals dit seizoen halverwege in te stappen, denk ik dat zijn visie ook bij Ajax aanslaat en de spelers, club en fans er profijt van gaan hebben.'

Die kans is zeer aanwezig, want Ten Hag heeft bij elke club laten zien te presteren als hij de tijd krijgt om zijn ding te doen. Als coach van Go Ahead Eagles promoveerde hij, als eindverantwoordelijke én technisch manager van FC Utrecht smeed hij een succesvol elftal dat jaarlijks beter werd en bij Ajax heeft hij tot nog toe vernieuwd en dingen uitgeprobeerd, zodat volgend seizoen op verschillende manieren kan worden geoogst.

Zijn voetbalvisie heeft meer raakvlakken met de Amsterdamse waarden dan menigeen denkt en hoewel Ten Hag graag accenten legt per tegenstander en hij niet vanuit alleen het 4-3-3 denkt (getuige het 3-2-4-1-systeem tegen VVV-Venlo en Excelsior), staat hij voor aanvallende voetbalprincipes. Hij heeft genoeg laten zien om bij Ajax aan het roer te staan en weet - zo blijkt uit een uitstekend interview met Voetbal International - precies waar het het afgelopen halfjaar misging, beter kan en goed is gegaan.

Zo zijn onder leiding van Ten Hag de defensieve statistieken verbeterd en ging het aantal grote kansen omhoog. Het is slechts een kwestie van tijd totdat deze onderliggende cijfers daadwerkelijk resulteren in (doel)punten. Gebeurt dat en worden zijn teksten waarheid, dan hoor je niemand meer. Net als vorig seizoen, toen met Bosz geweldige geschiedenis werd geschreven met een piepjonge ploeg.

Wat men gauw vergeet is dat Bosz werd verwelkomd als zogenaamde kakkerlak met een portretfoto en een kruis erdoorheen. Hij werd in het begin van het seizoen na het spelen met vijf verdedigers tegen PAOK Saloniki (1-2) en puntenverlies tegen Willem II en Roda JC uitgekotst, maar na het volgen van zijn eigen weg boekte hij succes. Ik zeg niet dat Ten Hag een soortgelijk unicum als de Europa League-finale kan bereiken, maar hij verdient op zijn minst dezelfde tijd om eenzelfde proces in werking te zetten. Met wie weet welk voetbal en welke resultaten tot gevolg.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.