'Brexit zegen voor het Nederlands voetbal'

door Bart Veenstra 64

'Brexit zegen voor het Nederlands voetbal'

door Bart Veenstra 64

Laatst geüpdatet

Columnist Valentijn Driessen van De Telegraaf ziet de aanstaande Brexit als een zegen voor het Nederlandse voetbal, en dan met name de Nederlandse jeugdopleiding. De journalist schrijft dat de Brexit in het voetbal een schokgolf teweeg kan brengen.

'Zeker omdat de Premier League en de Championship vergeefs pleiten voor een uitzonderingspositie ter bescherming van het Engelse clubvoetbal als wereldwijd exportproduct', schrijft Driessen. 'In januari 2019, in de laatste transferwindow voor de Brexit, zullen clubs uit de Premier League niet stilzitten. In die maand kunnen zij nog onbeperkt shoppen in de rest van de EU zonder gehinderd te worden door leeftijdsbeperkingen of een verplichte werkvergunning voor spelers zonder Brits paspoort.'

'Omdat Brexit de Nederlandse jeugdopleiding beschermt, is het een zegen', vervolgt Driessen, die daarna uitlegt wat het precieze voordeel is. 'Nu loopt iedere talentvolle Nederlandse jeugdspeler jonger dan 16 jaar vogelvrij en gratis rond voor Britse clubs. Op 29 maart gaat de grens dicht. Daarna kunnen de Britten pas Nederlandse spelers van 18 jaar en ouder halen. Voordeel is dat de meeste talenten dan in het bezit zijn van een driejarig contract, getekend op 16-jarige leeftijd zodat clubs een afkoopsom plus twee jaar extra opleidingsvergoeding kunnen bedingen.'

Op dinsdag 11 december zal het Britse lagerhuis bekendmaken of zij het Brexit-akkoord steunt. Mocht iedereen en alles akkoord gaan, is de Brexit vanaf woensdag 29 maart een feit.

Scoor nu jouw Ajax-uittenue met twintig procent korting!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.