Aankopen op tussenrapport: Ruim voldoende

door Bart Veenstra 42

Aankopen op tussenrapport: Ruim voldoende

door Bart Veenstra 42

Laatst geüpdatet

Het seizoen is inmiddels ruim vier maanden onderweg, een interlandperiode is weer aangebroken, en daardoor is het een mooi moment om de aankopen en transfervrij gehaalde spelers van een tussenbeoordeling te voorzien. Directeur spelersbeleid Marc Overmars haalde zeven spelers, maar hoe presteren zij tot nu toe? Ajax Showtime brengt net als vorig seizoen een tussenrapport.

De aanwinsten worden beoordeeld op een schaal van 1 tot en met 4. In het kort: een - staat voor miskoop, een -/+ voor twijfel, een +/- voor redelijk tot goed en een + staat voor een topaankoop dan wel topaanwinst.

Benjamin van Leer (700.000 euro): +/-
Al vrij snel na het vertrek van Diederik Boer wist Ajax Benjamin van Leer over te nemen van Roda JC. Op 30 juni tekende hij een contract voor vier jaar, waarmee de Amsterdamse club hem vooral voor de toekomst gehaald lijkt te hebben. Immers, André Onana is de onbetwiste eerste doelman en daarom wist Van Leer bij zijn overgang al wat zijn rol voor dit seizoen zou zijn.

De bedoeling is dat Van Leer de Kameroener op termijn gaat opvolgen, waarmee Ajax hoopt op een vergelijkbaar traject zoals die van Jasper Cillessen. Hij kwam als tweede keeper over van NEC, maar werd daarna eerste keeper bij Ajax. Diederik Boer daarentegen werd puur gehaald als reserve-keeper en werd nooit echt gezien als kanshebber voor de eerste man tussen de palen.

Hoe vergaat het Van Leer tot nu toe? Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk raakte hij geblesseerd aan een bilspier en onlangs raakte hij ook geblesseerd aan zijn enkel. Keepen in Ajax 1 deed hij tot nu toe één keer: op bezoek bij SVV Scheveningen in de beker (1-5). Dat Onana voorlopig nog bij Ajax onder contract staat, maakt het echter lastig om Van Leer echt te beoordelen. In potentie lijkt hij echter nog steeds een prima aankoop.

Kostas Lamprou (transfervrij): +/-
Toen Kostas Lamprou door Ajax werd vastgelegd, leidde dit tot veel verontwaardigde reacties op het internet. Was hij wel nodig? Is Norbert Alblas niet goed genoeg als derde keeper? En waarom een keeper halen die nog niet zolang geleden liet weten een supporter te zijn van aartsrivaal Feyenoord?

Als die laatste gedachte wordt uitgeschakeld, is de komst van Lamprou op sportief vlak geen slechte keuze geweest. Een derde keeper van het niveau Lamprou is iets waar elke Eredivisieclub op hoopt. Bovendien kan de goalie van Griekse komaf het niveau op de trainingen opkrikken en omdat hij maar voor één jaar heeft getekend, zal hij op lange termijn geen talenten in de weg staan.

Maximilian Wöber: (7,5 miljoen euro): +/-
Pas op 24 augustus wist Ajax Maximilian Wöber te contracteren. Reden hiervoor was het late vertrek van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur. Waarom per se? Wöber, die in de media overkomt als een enorm verstandige jongen, wilde niet naar Ajax als Sánchez nog in Amsterdam zou voetballen. De kans op speeltijd zou aanzienlijk kleiner zijn en in dat geval had hij nu nog bij Rapid Wien gespeeld. Sánchez vertrok echter alsnog en daarom kwam Wöber toch nog naar Ajax.

Omdat Wöber zo laat werd aangetrokken, moest het Amsterdamse publiek wel even geduld hebben met de jonge Oostenrijker (19). Ruim een maand na zijn komst, op zondag 1 oktober, maakte hij zijn basisdebuut voor Ajax in de Eredivisie. Het bleek het startschot voor een prima periode van Ajax, dat won van SC Heerenveen, Sparta Rotterdam, Feyenoord en Willem II.

Wöber komt over als een degelijke verdediger, maar zo sterk in de duels als Sánchez is hij bijvoorbeeld (nog) niet. Wel heeft hij de extra kwaliteit om op te stomen. Wat dat betreft is de vergelijking met - schrik niet - Jan Vertonghen snel gemaakt. Dat het Amsterdamse publiek lichtelijk geïrriteerd raakt dat Wöber en niet Nick Viergever werd gewisseld voor Daley Sinkgraven tegen zowel Willem II als FC Utrecht laat zien dat de Ajax-fans voldoende vertrouwen hebben in de talentvolle verdediger. De potentie en kwaliteiten lijken er te zijn, maar voor nu moet Wöber het ook op de lange termijn gaan bewijzen. Dan wordt het sowieso een dikke plus.

Luis Manuel Orejuela: (3,65 miljoen euro): -/+
Een maand na het vertrek van Kenny Tete naar Olympique Lyon wist Ajax op 11 augustus met Luis Manuel Orejuela een nieuwe rechtsback aan te trekken. Ondanks het gegeven dat de Colombiaan al bijna drie maanden Ajacied is, kunnen we hem nog niet echt beoordelen. Immers, de teller op het aantal minuten in de Eredivisie staat nog op nul. Wel maakte hij twee keer zijn opwachting in het bekertoernooi, maar op basis van duels met amateurs valt eigenlijk weinig te zeggen.

Trainer Marcel Keizer liet al meerdere malen weten dat hij vindt dat Orejuela er nog niet klaar voor is om in Ajax 1 te spelen. Bovendien dook half oktober het nieuws op dat de technische staf van de Amsterdammers ook niet tevreden is over de Colombiaan. Je zou je daarom kunnen afvragen of over het halen van de rechtsback wel echt goed is nagedacht of dat het meer een noodgreep is geweest. Van tevoren was namelijk al bekend dat Orejuela tactisch en technisch nog niet rijp genoeg was voor Ajax en dat het enige tijd zou gaan duren voordat hij het Joël Veltman lastig zou kunnen maken. Wat betreft Orejuela moeten we dus nog even geduld hebben, maar voor een minnetje is het nog wel wat vroeg.

Siem de Jong: (2,3 miljoen euro): +/-
Niet alleen Lamprou, maar ook Siem de Jong werd met wat kritiek teruggehaald. De middenvelder, die Ajax in 2014 verliet voor Newcastle United, speelde namelijk vorig seizoen op huurbasis bij rivaal PSV en zou door zijn blessureverleden toch geen versterking meer zijn. Weliswaar had De Jong zich allereerst nog aangeboden bij Ajax, maar desondanks konden veel supporters het niet waarderen dat De Jong na de Amsterdamse afzegging bij een titelconcurrent ging spelen.

Toch waren er onder de supporters van Ajax nog genoeg mensen die volledig achter hem stonden en inmiddels lijken ook de meeste 'boze' fans van vorig jaar te zijn bijgedraaid. De Jong is met zijn ervaring op en naast het veld belangrijk en bovendien was hij een aantal keren trefzeker, waaronder tijdens De Klassieker tegen Feyenoord. In dat duel maakte hij de belangrijke 1-3, waardoor de beslissing in de wedstrijd viel.

Afgelopen zondag tegen FC Utrecht stond De Jong voor het eerst in de basis in een Eredivisie-wedstrijd en dat ging hem niet goed af, al mag gezegd worden dat heel Ajax niet denderend speelde. Voorlopig lijkt het de vraag of De Jong een basisspeler moet zijn of de ideale invaller. In ieder geval is de technische staf erg tevreden over de in Zwitserland geboren middenvelder, die als extra wapen zijn enorme diepgang heeft.

Klaas-Jan Huntelaar (transfervrij): +
Toen begin juni bekend werd dat Klaas-Jan Huntelaar terugkeerde bij Ajax was vrijwel iedere Ajax-supporter direct enthousiast. Een Ajacied, een goalgetter, een speler die ervaring opdeed bij Real Madrid, AC Milan en Schalke 04 en daarnaast ook nog eens iemand die er geen problemen mee zou hebben dat hij tweede spits zou zijn achter het grote talent Kasper Dolberg.

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en is Huntelaar al veel belangrijker gebleken dan van tevoren werd gedacht. De spits is buiten het veld belangrijk voor de erg jonge Ajax-groep, die het dankzij het drama rond Abdelhak Nouri en het missen van Europees voetbal erg zwaar heeft gehad. Juist in de moeilijke periode, toen ook Dolberg niet zijn beste vorm had, stond Huntelaar op. Huntelaar maakte enkele belangrijke doelpunten, gaf ook enkele assists, en toonde daarmee aan dat hij een topaanwinst is voor Ajax. Al helemaal gezien zijn transfervrije status.

Door de goede vorm van Huntelaar en de mindere periode van Dolberg is er alleen geen sprake meer van een eerste of tweede spits, maar van een eerlijke concurrentiestrijd. Voor nu is dat misschien goed nieuws, maar aan de andere kant 'moet' Dolberg in de Ajax-filosofie wel spelen. Immers, de vraag is of er nu nog eens een club komt die meer dan vijftig miljoen gaat bieden op de Deense spits. Aan de andere kant: Dolberg leert nu wel écht om te gaan met concurrentie en daar wordt de Deen op de lange termijn alleen maar beter van.

Dennis Johnsen (2,4 miljoen euro): +/-
Waar veel Ajax-fans wellicht eerder Sam Larsson (nu Feyenoord) hadden verwacht, haalde Ajax Dennis Johnsen op bij SC Heerenveen. Een voor velen onbekende speler, maar voor de talentenkenners zou hij nog beter zijn dan Larsson. Bovendien liet directeur spelersbeleid Marc Overmars ook weten waarom Larsson niet werd gehaald: niet goed genoeg.

In de Jupiler League met Jong Ajax liet Johnsen al enkele goede dingen zien. Zie bijvoorbeeld zijn doelpunt tegen Fortuna Sittard, dat getuigt van uitzonderlijke klasse. In totaal maakte hij drie goals voor Jong Ajax en gaf hij twee keer een assist. Zijn doelstelling was om dit jaar te debuteren in Ajax 1, maar dat is inmiddels al gebeurd. In het bekerduel met ASV De Dijk maakte hij zijn eerste minuten. Zijn doelen moesten dan ook even worden bijgesteld. 'Ik wil zo snel mogelijk in de basis komen en dagelijks meetrainen bij het eerste.'

Marc Overmars/Technisch Hart: +/-
Ondanks het gegeven dat de aanwinsten van de afgelopen transferperiode het, op Orejuela na, prima doen, is er heel wat kritiek op het transferbeleid van Ajax. Ligt dat aan directeur spelersbeleid Overmars? Gedeeltelijk. Overmars wordt altijd als verantwoordelijke gezien voor de transfers van Ajax, maar de oud-buitenspeler is wel elke keer afhankelijk van het technisch hart, de directie en de raad van commissarissen.

Kortom, er zijn heel wat mensen die mee besluiten over een transfer en het gevolg daarvan is dat het vaak erg lang duurt. Zo wilde Overmars afgelopen zomer graag Richarlison halen. De Braziliaan was op een gegeven moment zelfs al onderweg naar Amsterdam, maar omdat het zo lang duurde en er maar werd getwijfeld, koos de buitenspeler uiteindelijk voor Watford. Had men in Amsterdam iets besluitvaardiger geweest, had Richarlison nu niet in de Premier League, maar in de Eredivisie gespeeld. Althans, daar lijkt het wel heel erg op. Voor de komende transferperiode (januari) lijkt een nieuwe buitenspeler nog meer welkom te zijn. Immers, Vaclav Cerny is voor de rest van dit seizoen geblesseerd en Amin Younes lijkt te azen op een vertrek.

Daarnaast is er de kritiek op het gegeven dat Ajax in de afgelopen transferperiode voor de zoveelste keer er niet in slaagde om een nieuwe linksback te vinden. Al enkele transferperiodes gaat het over die positie en ook in de afgelopen zomer vertelde Keizer meerdere malen dat hij er graag een linksback bij wilde. Die kwam niet, waardoor de trainer het de eerste duels van het seizoen moest doen met Mitchell Dijks, ook al omdat Wöber pas laat werd gehaald. Is versterking voor de positie nog steeds nodig? Enerzijds natuurlijk wel, maar aan de andere kant is Daley Sinkgraven weer fit en kan Nick Viergever op die positie ook prima uit de voeten. Kanttekening is wel dat laatstgenoemde geen echte vleugelback is en Sinkgraven blessuregevoelig lijkt.

Conclusie: Voor de gedane aankopen verdienen directeur spelersbeleid Overmars dan wel het Technisch Hart/RvC een plusje. Omdat voor bepaalde posities geen versterkingen werden gehaald, staat er voor nu naast het plusje ook een minnetje bij.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.