[Update III] Alle mogelijke CL-tegenstanders bekend

door Bart Veenstra 163

[Update III] Alle mogelijke CL-tegenstanders bekend

door Bart Veenstra 163

Laatst geüpdatet

Dankzij een 1-0 overwinning van FK Rostov maandagavond op Ural in de Russische competitie is Ajax ook bij een eventuele vierde voorronde van de Champions League geplaatst. Dit komt omdat Zenit Sint-Petersburg, een club met een hoog UEFA-coëfficiënt, zich niet heeft weten te plaatsen voor de voorronde van het kampioenenbal. Hierdoor ontloopt de Amsterdamse club in dat geval topclubs als FC Porto, Shakthar Donetsk, Villarreal en Manchester City.

Het betekent echter niet dat Ajax in die eventuele vierde voorronde een 'makkie' zal hebben. Mogelijke tegenstanders zijn Borussia Mönchengladbach, AS Roma en Fenerbahce. De twee andere ploegen die Ajax eventueel zou kunnen treffen, komen logischerwijs uit de derde voorronde, maar namen hiervan kunnen nog niet gegeven worden.

Maar voordat Ajax überhaupt kan denken aan de vierde voorronde moet eerst voorronde drie overleefd zien te worden. Omdat Ajax ook in deze voorronde geplaatst is, ontloopt het sowieso Shakthar Donetsk en Fenerbahce. Voorlopig ziet het er naar uit dat ook Sparta Praag en RSC Anderlecht geplaatst zullen zijn, maar dit kan nog veranderen. De mogelijke tegenstanders in de derde voorronde zijn, zoals het er nu naar uitziet, Young Boys, AS Monaco, FK Rostov, Steaua Boekarest of een Griekse club. Voorlopig heeft PAOK Thessaloniki de beste papieren, maar ook Panathinaikos, AEK Athene en Panionios maken nog kans.

De loting voor de derde voorronde vindt plaats op vrijdag 15 juli. De heenduels worden vervolgens op 26/27 juli gespeeld, waarna de returns een week later op 2 of 3 augustus zullen zijn. Mocht Ajax de derde voorronde overleven, gaat het op vrijdag 5 augustus opnieuw in de koker. De wedstrijden in de vierde voorronde worden op 16/17 augustus en 23/24 augustus gespeeld.

Update - 14.35 uur (21 mei 2016)
De derde mogelijke tegenstander van Ajax in de derde voorronde van de Champions League is bekend. Zaterdagmiddag stond de laatste speelronde in de Russische competitie op het programma en uit de eindstand blijkt dat FK Rostov, zoals verwacht, tweede is geworden.

Omdat de Russische club een relatief laag coëfficiënt heeft, kent het een ongeplaatste status in de derde voorronde. Na Young Boys (Zwitserland) en AS Monaco (Frankrijk) is FK Rostov nu de derde mogelijke tegenstander van Ajax. De verwachting is dat Steaua Boekarest en nog een Griekse club mogelijke tegenstanders nummer vier en vijf worden (zie het overzicht hierboven).

Update II - 11.10 uur (23 mei 2016)
Nadat RSC Anderlecht zich zondag wist te plaatsen voor de voorronde van de Champions League zijn bijna alle mogelijke tegenstanders van Ajax in de derde voorronde van het kampioenenbal bekend. Vanwege het hoge coëfficiënt kent RSC Anderlecht een geplaatste status, waardoor het Roemeense Steaua Boekarest een ongeplaatste status heeft toegewezen.

Daardoor is Steaua Boekarest, dat Ajax in 2013 uitschakelde in de Europa League, na Young Boys, AS Monaco en FK Rostov de vierde mogelijke tegenstander van Ajax in de derde voorronde van de Champions League. De vijfde mogelijke opponent zal een Griekse club zijn en deze zal uiterlijk dinsdag 31 mei, wanneer de play-offs in het Zuid-Europese land eindigen, bekend zijn.

Mocht Ajax zich weten te plaatsen voor de vierde voorronde van de Champions League kan het rijtje tegenstanders ook al ingevuld worden. Eerder was al bekend dat AS Roma en Borussia Mönchengladbach, die dan pas instromen, eventuele tegenstanders zijn. Mits Fenerbahce, RSC Anderlecht en Sparta Praag (die in de derde voorronde dus nog geplaatst zijn) zich kwalificeren voor voorronde vier zijn ook zij mogelijke tegenstanders. Logischerwijs zijn ook de overige ongeplaatste teams in de derde voorronde mogelijke opponenten in de vierde voorronde.

Update III - 21.00 uur (31 mei 2016)
Nu de play-offs ten einde zijn gekomen in Griekenland is ook de vijfde mogelijke tegenstander van Ajax in de derde voorronde van de Champions League bekend. Na Young Boys, AS Monaco, FK Rostov en Steaua Boekarest zouden de Amsterdammers ook uit kunnen komen tegen het Griekse PAOK Thessaloniki.

In 2010 speelde Ajax ook al in de derde voorronde van de Champions League tegen PAOK Thessaloniki, waar de Amsterdamse club over twee wedstrijden (3-3 uit, 1-1 thuis) te sterk bleek voor de Grieken. Op vrijdag 15 juli vindt de loting plaats voor de derde voorronde van het kampioenenbal. De data voor de heenwedstrijden zijn 26 of 27 juli, terwijl de returns plaatsvinden op 2 of 3 augustus.

Overzicht derde voorronde:

Geplaatst:
- Ajax
- Shakthar Donetsk (Oekraïne)
- Fenerbahce (Turkije)
- Sparta Praag (Tsjechië)
- RSC Anderlecht (België)

Ongeplaatst:
- Young Boys (Zwitserland)
- AS Monaco (Frankrijk)
- FK Rostov (Rusland)
- Steaua Boekarest (Roemenië)
- PAOK Thessaloniki (Griekenland)

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.