Rasmussen scoort wéér, Hansen maakt 'rentree'

door Bart Veenstra 72

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 21 september. Ajax Onder-16 kende geen genade met Sparta, Ajax Onder-15 won knap met 1-3 bij PSV, Ajax Onder-17 boekte haar eerste overwinning van het seizoen en ook Ajax Onder-19 won. Uit bij sc Heerenveen werd het 1-3.

FT | Ajax O16 - Sparta Rotterdam O16 (9-0)

Ajax O16 heeft op Sportpark de Toekomst huis gehouden tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. De jonge Amsterdamse talenten wonnen met liefst 9-0, terwijl het elftal ook nog dichtbij de 10-0 was.

Al snel in de wedstrijd was het 1-0. Chahine van Bohemen krulde een vrije trap schitterend in de hoek. Ajax bleef de aanval vrolijk opzoeken en het duurde dan ook niet lang voordat de 2-0 een feit was. Nassef Chourak dribbelde in, Gabby Misehouy kapte zijn tegenstander uit en wist vervolgens Jaydon Banel te vinden. Laatstgenoemde kwam naar binnen en schoot raak in de korte hoek.

Het volgende doelpunt namens Ajax werd gemaakt door Loed Klaasen, waarna Julian Rijkhoff nog voor rust ook zijn doelpuntjes kon meepikken. Bij zijn eerste scoorde hij met een subtiel lobje, terwijl hij vlak erna met een rake kopbal - uit een voorzet van Amourricho van Axel Dongen - voor de vijfde Ajax-treffer zorgde.

Ook na rust waren de Amsterdammers direct trefzeker. Na een individuele actie bracht Misehouy Ajax O16 op 6-0. Ajax liet vervolgens mooi voetbal zien met korte combinaties en enkele hoogstandjes. Toch duurde het even voordat de doelpuntenmachine weer op gang kwam en dat gebeurde in de slotfase. Van Axel dongen beloonde zijn goede wedstrijd met een mooi doelpunt. Vlak erna wist invaller Achraf Oughcha uit de rebound te scoren. Het slotakkoord was vervolgens voor Timo Jansen die raak schoot uit een voorzet van Divaio Bobson. Het publiek riep om een tiende treffer en die kwam er bijna. Helaas voor Ajax O16 kopte Bobson een voorzet van Van Axel Dongen op de paal.

Opstelling Ajax O16:

De Graaff; Jermoumi, Aertssen, Chourak, Van Bohemen; Jansen, Misehouy (Dubois 60'), Klaasen (Oughcha 60'); Banel, Rijkhoff (Bobson 52'), Van Axel Dongen.

Wissels Ajax O16:

Setford, Chahid, Dubois, Bobson, Oughcha, Brussee.

FT | PSV O15 - Ajax O15 (1-3)

Ajax O15 heeft het eerste elftal van Ajax zaterdagochtend het goede voorbeeld gegeven. De jonge Amsterdamse talenten wonnen met 1-3 op bezoek bij de leeftijdsgenoten van PSV. Noah Gesser wist tweemaal te scoren, terwijl het andere Ajax-doelpunt werd gemaakt door Silvano Vos.

Opstelling Ajax O15:

Steur; Turner, Henry, Agougil, Easmon; Vos, Speksnijder, Gorter; Hamouchi, Gesser, Kalokoh.

Wissels Ajax O15:

Mateyo, Rasing, Verschuren, Leembruggen, Reiziger, Egah.

0-1 Noah Gesser (pen.)
0-2 Silvano Vos
1-2 Isaac Babadi (pen.)
1-3 Noah Gesser

14.30 uur | Ajax O17 - FC Groningen O17 (2-1)

Ajax Onder-17 heeft zaterdag goede zaken gedaan in de competitie. De jeugdige Ajacieden wachtten tot dit weekend nog op de eerste overwinning van het seizoen, maar FC Groningen moest er op Sportpark de Toekomst aan geloven: 2-1.

Kian Fitz-Jim, overgekomen van AZ Alkmaar, maakte zijn rentree op het middenveld en liet zich in de eerste helft positief zien. De nieuweling zag een andere nieuweling de score openen: opnieuw was het Christian Rasmussen die met een knap schot met zijn linker in de verre hoek het net vond: 0-1.

FC Groningen kwam langszij, maar moest in de tweede helft toch buigen. Opnieuw was het Rasmussen die scoorde. De Deen werd bediend vanaf de rechterkant door Raphaël Sarfo en liep simpel de bal binnen. FC Groningen probeerde het nog wel met een slotoffensief, maar Ajax hield stand, waardoor het de 2-1 over de streep trok.

Van den Heuvel; Dakriet, Dirksen, Hillen, Gooijer; Fitz-Jim, Rasmussen, Baas (Karahasanovic 60'); Martha, Enem (Chourak 60'), Sarfo.

Dijkstra, Van Bohemen, Camara, Chourak, Karahasanovic, Braspenning.

1-0 Christian Rasmussen (17')
1-1 Jens Schraven (29')
2-1 Christian Rasmussen (61')

FT | sc Heerenveen O19 - Ajax O19 (1-3)

Ajax Onder-19 heeft zaterdagmiddag een overwinning geboekt op sc Heerenveen. In Friesland stond het lang gelijk, maar werden in de slotfase de drie punten veiliggesteld. Sontje Hansen maakte verrassend minuten na een enkelblessure: 1-3.

In de Youth League verliet Hansen nog met een ogenschijnlijk zware enkelblessure het veld, maar zaterdag zat hij alweer bij de selectie van John Heitinga. De aanvaller begon op de bank, maar viel in de tweede helft in toen het 1-1 stond. Damjan Dostanic had namens Ajax de score geopend, maar Nordin Tahboun zette de thuisploeg op gelijke hoogte.

Tijdens het tweede bedrijf bleef het lang bij deze stand, maar na de entree van Hansen ging het beter lopen. De aanvaller zette een kwartier voor tijd zelf de 1-2 op het scorebord, alvorens Jaymillio Pinas – een andere invaller – de eindstand bepaalde op 1-3.