Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten

door Thijs Zwagerman 58

Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten

door Thijs Zwagerman 58

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Door de uitbraak van het coronavirus kwamen de jeugdspelers van Ajax in 2020 in competitieverband nauwelijks in actie. Om deze reden stellen we het elftal met de beste Ajax-talenten uit het afgelopen kalenderjaar dit jaar helaas niet samen, maar een elftal van talenten waarvan wij komend jaar veel verwachten valt natuurlijk wél te maken. Dit zijn de Ajax-talenten die je in 2021 in de gaten moet houden!

Noot: vanwege het door corona hermetisch afgesloten Sportpark de Toekomst hebben we Ajax O15 dit seizoen nog niet in actie gezien. Talenten uit dit elftal zijn om deze reden niet meegenomen.

Keeper: Charlie Setford (16 jaar)

Charlie Setford, jeugdinternational van Engeland, staat er intern uitstekend op bij Ajax en dat is natuurlijk niet zonder reden. De allround doelman is dit seizoen de eerste keeper van Ajax O18 en ontwikkelt zich ook deze voetbaljaargang weer door. Setford beheerst het meevoetballende aspect ruim voldoende, maar blinkt vooral uit door zijn vaak uitstekende reflexen. De keeper tekende dit jaar als eerste van zijn lichting een contract en heeft in dit elftal vooralsnog een streepje voor op de paar maanden jongere Tom de Graaff, die zich bij Ajax O17 goed ontwikkelt.

Rechter verdediger: Olivier Aertssen (16 jaar)

Sinds zijn komst naar Ajax in de zomer van 2019 heeft Olivier Aertssen zich als een komeet ontwikkeld. De centrumverdediger is een onbetwiste basisspeler in Ajax O18 en weet zijn verdedigende kwaliteiten te koppelen aan een uitstekend voetballend vermogen. Zo durft Aertssen vaak in te dribbelen en weet hij met soms risicovolle inspeelpasses ook ploeggenoten tussen de linies vrij te spelen. Door zijn nu al imposante fysiek straalt de verdediger bovendien een bepaalde onverzettelijkheid uit. Een eervolle vermelding voor Ajax O17-verdediger Alvaro Henry is op deze plek op zijn plaats, maar om de pijlsnelle ontwikkeling die Aertssen doormaakt kunnen we niet heen. Een debuut in Jong Ajax zal in 2021 ongetwijfeld volgen.

Centrale verdediger: Rio Hillen (17 jaar)

Als groot talent kwam Rio Hillen in de zomer van 2019 over van AZ, maar in zijn debuutseizoen bij Ajax lukte het de verdediger lang niet altijd om constant te presteren en wist hij dan ook niet direct te overtuigen. Hoe anders is dat dit seizoen, waarin Hillen zich naast Aertssen al snel ontpopt tot basisspeler bij Ajax O18. De Nederlander met Braziliaanse roots maakt inmiddels een veel stabielere indruk en toont aan waarom hij met zijn kwaliteiten aan de bal en in verdedigend opzicht als groot talent te boek staat. Hillen maakt de laatste maanden wekelijks deel uit van de wedstrijdselectie van Jong Ajax en debuteerde eind oktober voor de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag. Als linker centrumverdedigers verdienen ook Julius Dirksen (17 jaar) en Oualid Agougil (15 jaar) een vermelding in dit rijtje grote talenten.

Linker verdediger: Prince Aning (16 jaar)

Als linksachter is de zestienjarige Prince Adu-Addae Junior Aning een talent om in de gaten te houden. De offensief ingestelde back is technisch zeer vaardig en heeft bovendien een goede voorzet in huis. Aning, gezegend met Ghanese roots, bestormt graag de gehele flank en past als vleugelverdediger perfect in het aanvallende Ajax-spel. Zijn eerste contract lijkt aanstaande en met die verbintenis in het nieuwe jaar op zak kan Aning zich zomaar eens snel door gaan ontwikkelen richting Ajax O18.

Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten

Controlerende middenvelder: Julian Brandes (16 jaar)

Kind van de club Julian Brandes staat al jaren te boek als één van de grootste talenten van zijn lichting. De middenvelder beschikt over een bovengemiddelde, uiterst functionele techniek en een uitstekend inzicht. Als controleur zet Brandes de lijnen uit en weet hij het spel vanaf het middenveld te maken. Ook voor Brandes lijkt zijn eerste contract aanstaande. In 2021 zal de jongeling zich bij Ajax O18, het elftal waar hij al meermaals aan rook, in de basis willen gaan spelen.

Aanvallende middenvelder: Rico Speksnijder (15 jaar)

De pas vijftienjarige Rico Speksnijder maakte in de zomer van 2019 de gevoelige overstap van Feyenoord naar Ajax. Na een goed begin in Amsterdam werd de middenvelder mede door blessures ietwat teruggeworpen, maar mits fit is Speksnijder een belangrijke speler voor Ajax O16. Door zijn creativiteit en uitstekende techniek in de kleine ruimte geldt Speksnijder als groot talent, al is op deze plek ook een vermelding voor Nassef Chourak - een begaafde linkspoot met veel loopvermogen - op zijn plaats.

Aanvallende middenvelder: Gabriël Misehouy (15 jaar)

Na een zware liesblessure was Gabriël Misehouy voor de corona-stop weer in uitstekende doen. Ondanks zijn piepjonge leeftijd is de aanvallende middenvelder dit seizoen de aanvoerder van Ajax O17, iets dat zijn status als toptalent des te meer bevestigt. Misehouy beschikt over een goed overzicht en dito traptechniek. Daarnaast is hij met de bal aan zijn voet ijzersterk en is de aanvallende middenvelder al dribbelend lastig van de bal te krijgen. Voor elke voetballiefhebber is Misehouy een lust voor het oog, waardoor hij in deze lijst absoluut niet mag ontbreken.

Aanvallende middenvelder: Jeppe Kjær Jensen (16 jaar)

De komst van Jeppe Kjær Jensen, die mondiaal te boek staat als toptalent, zorgde afgelopen augustus voor de nodige euforie in de Amsterdam. Met het aantrekken van de Deen slaagde Ajax erin om Juventus, Chelsea en diverse andere Europese topclubs af te troeven. Kjær maakte in Denemarken al indruk op het hoogste niveau, maar moest het bij Ajax tot het stilleggen van de jeugdcompetities doen met invalbeurtjes bij de O18. Grote indruk maakte de jeugdinternational in deze spaarzame optredens nog niet, maar gezien zijn technische bagage, overdosis aan creativiteit en het prijskaartje van zo’n twee miljoen euro zijn de verwachtingen omtrent Kjær in 2021 hooggespannen.

Rechtsbuiten: David Kalokoh (15 jaar)

Rondom de topscorer van de Ajax-jeugd in het seizoen 2019/2020 - David Kalokoh maakte als buitenspeler twintig doelpunten - zijn de verwachtingen natuurlijk ook hooggespannen. Kalokoh is een pure dribbelaar die zijn frivoliteit doorgaans goed weet te koppelen aan het benodigde rendement. De vleugelaanvaller begon dit seizoen bij Ajax O17, maar speelde desondanks toch ook nog voor Ajax O16. Voor Kalokoh zal het in 2021 zaak zijn om een vaste plek in de O17 te veroveren om vervolgens de stap naar de O18 te maken. Daarbij zal hij onder meer concurrentie krijgen van de één jaar oudere Raphaël Sarfo, die er eveneens goed opstaat in Amsterdam.

Spits: Julian Rijkhoff (15 jaar)

De vijftienjarige Julian Rijkhoff maakte in de enige vier competitieduels tot dusver maar liefst negen (!) doelpunten. Ondanks dat Rijkhoff in voetballend opzicht in sommige duels nog niet eens het niveau haalde dat hij kan halen, scoorde de jonge spits er dus wel ‘gewoon’ lustig op los. Rijkhoff is een - zeker voor zijn leeftijd - vrij complete spits, beschikkend over snelheid, een goed schot en slimme loopacties. Voor de goalgetter is het zaak om zich in 2021 lekker door te blijven ontwikkelen en zich ook in meevoetballend opzicht weer meer van waarde te tonen. Wat betreft de spitspositie is ook een vermelding voor Rijkhoffs leeftijdsgenoot Noah Gesser op zijn plaats. Voor Ajax O16 maakte hij in de eerste weken van dit seizoen maar liefst elf doelpunten.

Linksbuiten: Amourrichio van Axel Dongen (16 jaar)

Tot slot is er in dit elftal van veelbelovende Ajax-talenten een plaats ingeruimd voor Amourrichio van Axel Dongen. In 2020 slaagde Ajax erin om de veelbelovende vleugelflitser een contract te laten tekenen, waardoor Van Axel Dongen voorlopig uit de handen van de gretig azende Europese topclubs kon worden gehouden. Met name Chelsea was concreet in de markt voor de aanvaller, die zijn toekomst afgelopen jaar dus aan Ajax verbond. Dat is uitstekend nieuws voor de Amsterdammers, want mits fit is Van Axel Dongen een dreigende buitenspeler met een hoog rendement. De jongeling moet zijn plekje bij Ajax O18 nog wat zien te vinden, maar als dit eenmaal is gelukt is de technisch uitstekend onderlegde Van Axel Dongen het volgende toptalent dat op de deur zal gaan kloppen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties