Jong Ajax eindigt seizoen als zevende na gelijkspel tegen De Graafschap

door BadembaBarrie 497

Jong Ajax heeft in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen gelijkgespeeld tegen De Graafschap. Een tamme eerste helft zonder echt uitgespeelde kansen werd gevolgd door een tweede helft die het aanzien een stuk meer waard was. Jong Ajax kwam na een achterstand en enkele gemiste kansen nog wel op gelijke hoogte, maar meer zat er op De Toekomst niet in: 1-1.

Het duel kwam wat traag op gang. Met een temperatuur van zo’n twintig graden en bij aanvang bovendien nog een zonnetje vol op het veld gericht, was het een luie lenteavond op De Toekomst. Het feit dat beide ploegen in wezen niets meer om voor te spelen hadden, kwam de intensiteit van de wedstrijd evenmin ten goede. Er werd dan ook weinig tot niets gecreëerd in het eerste kwartier.

De gevaarlijke momenten die er waren bestonden uit aanvallen die in de cruciale fase strandden. Zo werd Sam Hendriks goed aangespeeld tussen het Amsterdamse centrale duo in, maar kreeg hij de bal niet goed onder controle, waardoor Jay Gorter kon klemmen. Aan de overzijde had Mohamed Ihattaren een vernuftig balletje op Naci Ünüvar in huis. De linksbuiten van dienst kapte in de zestien zijn man uit en legde terug op Christian Rasmussen, maar het schot van de Deen liet flink te wensen over en miste het doel ruim. Ihattaren kon rechts van het doel nog wel oppikken en waagde uit een lastige hoek nog een poging, maar daar had Hidde Jurjus niet al te veel problemen mee.

De eerste echte kans was na ruim een kwartier voor De Graafschap. Na geklungel achterin, waar onder meer Rio Hillen er niet goed uitzag, kon Kaandorp met de bal aan de voet op Gorter af. De rechtsbuiten wachtte echter lang genoeg met schieten om Hillen de kans te geven zijn fout met een uitstekende sliding te herstellen. De rebound kon Gorter voor de voeten van Hendriks weggraaien.

Tien minuten later liet Olivier Aertssen zich te eenvoudig uitspelen door Korte, die daarna door kon de zestien in. Hij schoot wel op tijd, maar niet goed genoeg om het Gorter lastig te maken. Dat deed hij na 35 minuten wel toen hij uit een corner laag naar de korte hoek schoot. Gorter zag de bal door de mensenmassa voor hem pas laat komen, maar was er nog op tijd bij om hem met een uitstekende reflex uit het doel te halen.

Tussen die twee kansen voor Korte in had Jong Ajax enkele gevaarlijke momentjes. Die ontstonden niet geheel verrassend door Ihattaren. De rechtsbuiten van dienst speelde geen wereldpot, maar liet zich zo nu en dan wel zien met slimme balletjes en acties. Uit een corner van zijn voet vloog de bal na een half uur maar net langs de tweede paal. Enkele minuten later trok de linkspoot van rechts naar binnen en waagde hij een poging in de korte hoek. Zijn schot ontbeerde echter te veel kracht en dus kon Jurjus er relatief eenvoudig bij.

De beste kans voor rust liet even op zich wachten, maar enkele minuten voor de pauze leek Kian Fitz-Jim na een slim balletje alleen op Jurjus af te kunnen. De middenvelder trachtte de keeper te omspelen, maar dat lukte maar half. Zodoende kon Jurjus het schot dat uiteindelijk volgde pakken en hield hij de stand tot aan de rust op 0-0.

De tweede helft begon beduidend enerverender en de eerste tien minuten na rust leverden bijna meer vermaak op dan de gehele helft daarvoor. Binnen een minuut kreeg invaller Gibson Yah een kopkans uit een vrije trap. De bal belandde bij Rasmussen die binnen leek te kunnen werken, maar hij kreeg de bal niet onder controle en stond bovendien buitenspel. Kort daarna kreeg Ünüvar een schietkans van randje zestien, maar zijn schot ging recht op Jurjus af.

Na 54 minuten kreeg de linksbuiten van dienst de uitgelezen kans om Jong Ajax op voorsprong te zetten. Een goede actie van Fitz-Jim werd gevolgd door een voorzet van Ihattaren, die via een hoofd bij Ünüvar kwam. De topscorer van Jong Ajax wilde de bal in één keer uit de lucht plukken, maar werkte hem net over. Aan de overzijde was het een minuut later wel raak. Jong Ajax stond te slapen na een corner van Kaandorp, waardoor de bal uiteindelijk via Jeffry Fortes bij de tweede paal in het doel plofte. Kort daarna kreeg De Graafschap zelfs de kans om die voorsprong te verdubbelen, maar Hendriks schoot oog in oog met Gorter over.

Nadat het de eerste tik van de achterstand te boven was gekomen, begon Jong Ajax met meer urgentie en dus dreiging aan te vallen. Dat leverde enkele goede kansen op voor invallers Jaydon Banel en Ar’jany Martha. Eerstgenoemde kreeg de bal na een goede actie van Liam van Gelderen in de zestien en probeerde het met zijn linker in de korte hoek. Daar stond echter andermaal Jurjus in de weg. Martha probeerde het even later uit de rebound, rechts vanuit de zestien, maar zijn poging richting verre kruising ging net over.

De Graafschap trok zich, met de voorsprong op zak, intussen steeds verder terug en liet Jong Ajax meer komen. De thuisploeg had dat na zo’n zeventig minuten af moeten straffen, toen invaller Gabriël Misehouy de bal in de Doetinchemse zestien veroverde. Oog in oog met Jurjus probeerde het talent het leerwerk naar de verre kruising te werken, maar andermaal bleek de doelman van De Graafschap niet te passeren.

Een klein kwartier voor tijd wist Jong Ajax dan eindelijk de doorbraak te vinden. Banel werd alleen op Jurjus afgestuurd en had de gelijkmaker op de schoen. Even leek de doelman weer als winnaar uit de strijd te komen, toen hij Banels schot met zijn voet stopte. In de rebound was Misehouy echter scherp én onzelfzuchtig. Hij zag Martha vrijstaan, speelde zijn mede-invaller in één keer door de lucht aan en zag hem van dichtbij de 1-1 op het scorebord zetten.

Aangemoedigd door een volgeladen en uitzinnige Toekomst, rook Jong Ajax bloed en zette het nog vol aan voor de overwinning. Die leek er na 83 minuten te komen toen Hlynsson één op één met Jurjus kwam te staan. Grote kansen blijken echter al heel 2022 niet aan de IJslander besteed en ook ditmaal wist hij het net niet te vinden. Jurjus had een redding op Hlynssons schot in huis en wist ook de rebound met zijn voet uit het doel te houden. In de rebound van de rebound zette Rasmussen zijn hoofd van dichtbij nog tegen de bal, maar hij raakte de lat.

In de slotfase creëerden de Amsterdamse beloften geen echte kansen meer. De bal werd nog enkele keren (op goed geluk) naar voren gewerkt, maar dat leverde nauwelijks doelgevaar op. Aan de overzijde werd De Graafschap nog wel enkele malen dreigend, maar ook de Superboeren scoorden niet meer. Zodoende eindigde het duel in 1-1, waardoor Jong Ajax het seizoen afsluit als nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie.

Gorter; Van Gelderen, Aertssen (Delgado 69'), Hillen (Yah 46'), Musampa; Warmerdam, Hlynsson, Fitz-Jim (Banel 57'); Ihattaren (Martha 57'), Rasmussen, Ünüvar (Misehouy 69').

Raatsie, Van der Sloot, Yah, Delgado, Martha, Misehouy, Banel, Vos, Roggeveen.