IJzersterk Ajax sluit trainingskamp af met ruime zege

door Gino Haverkamp 442

Ajax heeft het trainingskamp in Oostenrijk afgesloten met een 1-4 zege op Red Bull Salzburg. Op bezoek in het stadion van de Salzburgers speelden de Amsterdammers een ijzersterk duel waarin het weinig te duchten had van de tegenstander. Ryan Gravenberch, Antony, Donny van de Beek en Devyne Rensch scoorden voor Ajax.

De Ajacieden kwamen uitstekend uit de startblokken. Binnen anderhalve minuut poeierde Gravenberch al de 0-1 binnen, nadat eerder al op de lat en op de keeper werd geschoten. Lang kon Ajax echter niet genieten van haar voorsprong, want een aantal minuten later vloerde Maarten Stekelenburg Sekou Koïta in het strafschopgebied: penalty. Koita verzilverde de strafschop zelf en maakte zodoende de 1-1.

Na ruim een kwartier spelen kwam Ajax weer op voorsprong. Daley Blind gaf een lange bal op Zakaria Labyad, die vervolgens Dušan Tadić aanspeelde. De Serviër gaf vanaf links de bal hoog voor op Antony, die aannam en de bal hard langs de keeper schoot: 1-2.

Gedurende het gros van de eerste helft was Ajax de partij met de grootste kansen. Onder meer Quincy Promes, Antony en Gravenberch hadden de 1-3 op hun schoenen na een aantal mooi uitgespeelde aanvallen, maar beloonden zichzelf niet. Met een tussenstand van 1-2 doken beide ploegen de rust in.

Ajax-machine dendert door in tweede helft

Sergiño Dest, Van de Beek en Kenneth Taylor namen na rust de plaatsen van respectievelijk Noussair Mazraoui, Promes en Gravenberch in. Met die drie erbij ging Ajax verder met waar het gebleven was: initiatief nemen en kansen creëren. De spelers combineerden er lustig op los, wat resulteerde in een aantal prachtige aanvallen, maar ze beloonden zichzelf niet met de 1-3.

Na 65 minuten spelen haalde trainer Erik ten Hag de spelers die in de rust niet werden gewisseld eruit voor onder meer Noa Lang, Mohammed Kudus en Lassina Traoré. Die laatste gaf enkele minuten later middels een steekpass de assist op de 1-3 van Van de Beek, die vanaf links de bal keurig in de rechterhoek van het vijandelijke doel wist te plaatsen.

Met de nieuwe groep Ajacieden verdween het dwingende, frivole voetbal van het eerste gedeelte van de tweede helft een beetje, maar desondanks creërden de Amsterdammers nog een aantal grote kansen. In de slotfase van het duel wist invaller Rensch nog zijn naam op het scorebord te zetten nadat hij diep werd gestuurd door Lang. In eerste instantie schoot de jongeling nog op doelman Cican Stankovic, maar zijn bekeken rebound was wel raak.

Daar bleef het bij voor het restant van de tweede helft. Ajax sluit het trainingskamp in Oostenrijk af met een 1-4 zege op Red Bull Salzburg, de Europa League-beul van zes jaar geleden. De eerstvolgende Ajax-oefenwedstrijd is aankomende dinsdag, wanneer de equipe van Ten Hag het thuis opneemt tegen Hertha BSC.

Opstelling Red Bull Salzburg:

Stankovic, Ashimeru, Koita, Ramalho, Junuzovic, Ulmer, Camara, Okugawa, Wöber, Kristensen, Okafor.

Wissels Red Bull Salzburg:

Coronel, Vallci, Onguene, Berisha, Prevljak, Daka, Solet, Farkas, Bernede, Mwepu.

Stekelenburg; Mazraoui (Dest '46), Schuurs (Timber '65) , Blind (Rensch '65), Tagliafico (Martínez '65); Álvarez, (Kudus '65) Gravenberch (Taylor '46); Antony (Lang 65'), Tadić (Ekkelenkamp 65'), Promes (Van de Beek '46); Labyad (Traoré '65).

Kotarski, Martínez, J. Timber, Dest, Kudus, Traoré, Van de Beek, Taylor, Ekkelenkamp, Lang, Rensch, Magallán, Mendez.

0-1 Ryan Gravenberch ('2)
1-1 Sekou Koita ('9)
1-2 Antony ('16)
1-3 Donny van de Beek ('67)
1-4 Devyne Rensch ('82)

- Voorafgaand aan deze wedstrijd sprak Ajax Showtime met oud-Ajacied Rasmus Kristensen. De Deen speelt sinds een jaar bij Red Bull Salzburg. Dat interview lees je hier!
- Denk jij dat PSG in de Champions League-finale wint van Bayern München? Zet in en krijg 3,20 keer je inzet terug!