'Even laten zien wie de baas is? Zo kun je dat wel zeggen'

door Bart Veenstra 21

Hakim Ziyech is van mening dat Ajax enerzijds blij kan zijn met een punt na wat er in de tweede helft gebeurde tijdens het duel met Chelsea (4-4). Bij een 2-4 voorsprong kreeg Ajax twee rode kaarten én een strafschop tegen, waardoor het met nog ruim twintig minuten te spelen plots een heel andere wedstrijd werd.

'Het is moeilijk, maar als je naar het eerste moment kijkt, kun je hem geven aan Daley', zegt Ziyech tegenover de camera's van Ziggo Sport. 'Maar die tweede, doet hij (Joël Veltman, red.) het opzettelijk? Ik weet het niet. Het is zuur', aldus Ziyech, die na de rode kaart van Blind niet doorhad dat de scheidsrechter ook Veltman een rode kaart ging geven. 'Je zag hem een nummer zoeken en ik had niet het gevoel dat het voor Joël was. Op een gegeven moment deed hij dat toch wel. Daarna wordt het heel moeilijk, ook al sta je met 3-4 (na de benutte penalty, red.) voor. Met tien man kun je dat nog stoppen, maar met negen man wordt dat heel moeilijk. Je weet dat een wedstrijd elke seconde kan veranderen. Dit was zo'n gevalletje.'

Voor alle chaos losbarstte, zag Ziyech Ajax goed spelen. De ploeg creëerde kansen en kwam al snel op een 0-1 voorsprong. 'Dan is het zuur dat het snel 1-1 wordt, dat mag niet gebeuren. Maar we zijn niet in paniek geraakt en we zijn doorgegaan met wat we aan het doen waren. We maakten al snel de 1-2 en dan wordt het 1-3 en 1-4.'

Bij de 1-2 wist Ziyech de assist te geven op Quincy Promes. 'Ik weet dat Quincy loopt, dan moet je hem er gewoon achter leggen, hij hoeft er alleen maar tegenaan te lopen. Van buiten is dat mooi om te zien, voor ons is het een klein automatisme. We vinden elkaar heel makkelijk', aldus Ziyech, die daarna ook verantwoordelijk was voor de 1-3. 'Er zat wel een beetje geluk bij, omdat 'ie via het gezicht van de keeper ging. Anders was 'ie er niet ingegaan denk ik. Waarom ik zo reageerde? Ze waren aan het fluiten en dingen aan het roepen. Actie, reactie. Dus dan laat je even zien wie de baas is? Zo kun je dat wel zeggen.'

Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 4-4 gelijkspel en Ziyech heeft daar gemengde gevoelens bij. 'Het is zuur, maar we zijn blij dat we nog een punt over de streep hebben getrokken. Zij waren aan het drukken. Met een beetje geluk was de bal van Álvarez er nog ingegaan. Al met al kun je wel blij zijn na wat er in de tweede helft gebeurde. Of we ons zorgen moeten maken over de verdediging? Dat wordt wel opgelost, maak je daar maar niet druk om.'