De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon

door BvdPloeg 26

De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon

door BvdPloeg 26

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax sprak enkele weken geleden uit dat het in augustus met Ajax O19 de Youth League wil winnen, maar nu vier sterkhouders van de ploeg niet meedoen, is de vraag of dat een realistische ambitie is. Op 18 augustus speelt de ploeg van John Heitinga de kwartfinale, in Nyon tegen FC Midtjylland. Wie staan er op, nu Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Brian Brobbey en Naci Ünüvar niet van de partij zijn?

In totaal heeft Heitinga 23 spelers tot zijn beschikking in Zwitserland. En hoewel hij ongetwijfeld gehoopt had op net zo'n sterke groep als voor de coronaperiode, is zijn selectie op veel plekken veranderd. Er zijn zes spelers bij die voor de coronabreak nog uitkwamen voor Ajax O17 en met aanvaller Joël Ideho (Willem II) is er bovendien een nieuwe speler toegevoegd. Aanwinsten Eskild Dall en Jeppe Kjaer Jensen ontbreken daarentegen nog vanwege de regelgeving. De rest van de groep bestaat veelal uit de spelers die eerder dit toernooi nog het tweeluik met Chelsea O19 afwerkte, bij afwezigheid van veel spelers door het WK O17.

De grote vraag is wie de lijnen gaat uitzetten nu Rensch en Taylor met het eerste elftal op trainingskamp zijn in Oostenrijk. Wie zorgt voor de steekballen bij afwezigheid van Ünüvar en wie maakt de doelpunten zonder Brobbey op papier? De volgende vijf spelers krijgen alvast de kans om hun stempel te drukken. Of anders gezegd: veel ogen zullen op hen gericht zijn.

Neraysho Kasanwirjo

Neraysho Kasanwirjo maakte deze zomer, net als onder meer Nordin Musampa en Terrence Douglas, de overstap van Ajax O19 naar Jong Ajax. De achttienjarige verdediger vormde, mits allebei beschikbaar, afgelopen seizoen een succesvol duo met Rensch, maar zal het nu zonder zijn vaste kompaan moeten doen. Dat kun je aan Kasanwirjo dan ook wel overlaten. De atletische verdediger is een uitstekende mandekker, over de grond en door de lucht. Maar ook voetballend heeft hij grote stappen gemaakt de afgelopen jaren.

Kasanwirjo beschikt over een heerlijke lange trap en hij schroomt niet om in te dribbelen als de kans zich aandient. De vraag is in welke rol hij zal spelen, als bijvoorbeeld Olivier Aertssen naast hem staat geposteerd. De piepjonge verdediger is voetballend ook sterk. Kasanwirjo kan in dat geval ook in een sobere rol goed uit de voeten. Hij bijt zich graag vast in een spits en laat op een goede dag niets heel van zijn tegenstander. In een toernooi zoals de Youth League kun je ervan op aan dat hij met het mes tussen de standen aan de aftrap staat.

Youri Regeer

Youri Regeer is nog altijd maar zestien jaar en komt uit hetzelfde jaar als Ünüvar. Toch maakte ook de middenvelder al de definitieve stap naar de beloften, nadat hij vlak voor de coronabreak al een basisplaats afdwong bij coach Mitchell van der Gaag. Die lijn wil hij ongetwijfeld doortrekken, met de Youth League als prachtige start. Regeer is ontzettend allround. Hij heeft loopvermogen, is sterk in de combinatie, oog voor positie, maakt daardoor regelmatig een goal en is mentaal heel sterk.

In de ploeg met onder meer Ünüvar en Taylor was Regeer de loper op het middenveld, de Davy Klaassen van Ajax O19. Maar in deze ploeg kan hij het spel misschien wel meer naar zich toe trekken. Op het WK O17 liet hij als libero in de verdediging al zien dat hij opbouwend niet misstaat, dus het is interessant om te zien in welke rol Heitinga hem zal gebruiken in Nyon.

Quinten Timber

Zijn tweelingbroer timmert al even aan de weg bij het eerste elftal, maar voor Quinten Timber wacht de Youth League. Met de enorme concurrentie op het middenveld en op de flanken is er nog niet veel ruimte voor hem bij Erik ten Hag, dus kan de Youth League dienen als mooie spotlight. Want als Quinten het op zijn heupen heeft, dan is hij bijna niet af te stoppen. Als zes, als acht, als tien of in een vrije rol op de flanken; Timber is multifunctioneel en kan door Heitinga dus overal gebruikt worden.

Idealiter is dat in de as van het elftal. Daar kan Timber gevaar stichten met zijn dribbels, passing vooruit en druk op de bal. In een vrije rol aan de zijkant was hij bij Jong Ajax regelmatig goed voor een ruime voldoende, maar het is toch niet echt zijn positie. Samen met Regeer kan hij een mooie tandem vormen op het middenveld, met stootkracht, voetballend vermogen en duelkracht. Het ontbeert Timber net als Regeer natuurlijk nog wel aan die extra creativiteit van Ünüvar, maar dat kan misschien wel anders worden opgevangen.

Sontje Hansen

Het zal wel even een tikje zijn geweest, zo was de aanname. Vier ploeggenoten uit Jong Ajax mochten mee naar Oostenrijk en Sontje Hansen gaat naar de Youth League. Het zou een logische lichamelijke reactie zijn geweest, maar naar verluidt staat Hansen vooral te trappelen om het te laten zien in Nyon. Het tekent zijn mentale gesteldheid: Hansen houdt bovenal gewoon van voetballen. Iedere dag weer wil hij met de bal aan de voet laten zien wat hij kan. Als hij dat doet, komen kansen vanzelf.

Heitinga zal dolblij zijn met de aanwezigheid van Hansen, die bij O19 op papier dé blikvanger is van het elftal. Als topscorer van het WK O17 en debutant in Ajax 1 waren zijn laatste maanden voor de coronabreak indrukwekkend. De verwachting is dat hij tijdens de Youth League in de punt zal staan, daar waar hij misschien wel het best tot zijn recht komt. Hij is sterk aan de bal, hij dribbelt graag, heeft de blik altijd richting het doel gericht, maakt makkelijk doelpunten en is absoluut niet egoïstisch. Hij laat een team bijna altijd beter spelen door te combineren en constant onderweg te zijn. Ten Hag en Van der Gaag zullen ongetwijfeld inschakelen om te zien hij de jonge aanvaller het ervan af gaat brengen.

Christian Rasmussen

Ajax haalde met Eskild Dall en Jeppe Kjaer reeds twee nieuwe Denen, maar Christian Rasmussen zal zijn belofte toch graag eerst willen inlossen in Amsterdam. De zeventienjarige aanvaller schoot uit de startblokken in zijn eerste weken bij Ajax. Als nummer tien of nummer negen maakte hij indruk met zijn dribbels, sterke fysiek en doelpunten bij Ajax O17. De stap naar O19 liet niet lang op zich wachten, maar daar stokte het een beetje. Rasmussen was niet altijd fit, moest regelmatig op pad met de Deense nationale ploeg van O19 en kon zo niet altijd laten zien waartoe hij in staat is.

Nieuw seizoen, nieuwe kansen, ook voor Rasmussen. Hij is tweebenig, snel, heeft een goede dribbel en is sterk. Hij moet er echter wel voor de volle honderd procent voor gaan, dan komen zijn kwaliteiten ongetwijfeld bovendrijven. Bij O17 was hij nog weleens onzichtbaar, slordig en wat laks. Tijdens de Youth League kan hij laten zien dat hij de draad van vlak na zijn komst bij Ajax weer heeft opgepakt. Die Rasmussen was namelijk bijna niet te stoppen.

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Internazionale met 2-0 wint van Shakhtar Donetsk? Zet in en krijg 7,95 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.