Clubs maken Super League-plannen officieel | Ajax Showtime

Clubs maken Super League-plannen officieel

door BadembaBarrie 116

Bron Arsenal

Clubs maken Super League-plannen officieel

door BadembaBarrie 116

Bron Arsenal

Laatst geüpdatet

Twaalf Europese clubs hebben middels een gezamenlijk statement hun plannen voor een Europese Super League officieel gemaakt. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, FC Barcelona, Chelsea, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur zijn de initiatiefnemers en zelfbenoemd oprichters.

Naast de twaalf genoemde clubs is het de bedoeling dat de Super League uit nog acht ploegen gaat bestaan, waardoor de competitie twintig clubs in totaal zal tellen. Drie van de acht nog toe te voegen clubs zullen eveneens het label 'oprichter' krijgen en daarmee een vaste plaats in de competitie. De overige vijf plaatsen worden ieder seizoen vergeven aan variabele ploegen, gebaseerd op prestaties uit de voorgaande jaargang. Onduidelijk is nog wie de overige drie beoogde oprichtersclubs zijn en wat de specifieke criteria zullen zijn voor de vijf variabele plaatsen.

De Super League zal midweeks plaatsvinden en zal naast de huidige nationale competities bestaan, zo valt in het statement te lezen. Het is de bedoeling dat de competitie in augustus van start gaat in twee groepen van tien clubs, die elkaar uit en thuis zullen treffen. De top drie van iedere groep plaatst zich automatisch voor de kwartfinale en de nummers vier en vijf moeten met elkaar in een play-off strijden om de laatste twee tickets. Vanaf de kwartfinales voltrekt het toernooi zich vervolgens zoals dat nu gebeurt in de Champions League.

Met deze structuur en speeldata lijkt de Super League met name een aanval op de bestaande structuur van de Europese competities. 'De Oprichtende Clubs kijken uit naar gesprekken met de UEFA en de FIFA om samen te werken om de beste uitkomsten te leveren voor de nieuwe competitie en voetbal als geheel', zo leest een deel van het statement.

Pérez voorzitter, bonden boos

Florentino Pérez, de huidig voorzitter van Real Madrid, zal ook als voorzitter van de Super League gaan optreden. 'We zullen voetbal op ieder niveau helpen en zullen het naar zijn rechtmatige plaats op de wereld brengen. Voetbal is de enige sport op aarde met meer dan vier miljard fans en het is onze verantwoordelijkheid als grote clubs om hun wensen te vervullen', zo is zijn eerste reactie.

De clubs hebben ambitieuze plannen met de Super League. Zo moet de competitie 10 miljard euro opleveren gedurende de eerste paar jaar en krijgt elk van de twaalf genoemde oprichters een bedrag van 3.5 miljard om te investeren in infrastructuur en om de coronacrisis door te komen. Bovendien moet er zo snel mogelijk ook een vrouwenversie van de Super League komen.

Eerder op de dag spraken verschillende voetbalbonden zich al uit tegen het idee van de Super League. Zo werd er door de UEFA gedreigd met uitsluiting van deelname aan de nationale en internationale competities, waaronder die van het nationale team. De FIFA is iets milder in zijn uitspraken, maar keurt de oprichting van wat het 'een gesloten afgesplitste Europese Super League' noemt, desalniettemin af.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties