Ajax verliest oefenduel met twee gezichten

door Bart Veenstra 412

Ajax heeft zijn eerste oefenduel in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met 4-3 verloren van FC Liefering. In de wedstrijd, die twee gezichten kende, stond de ploeg van Peter Bosz in de rust al met 0-2 achter. Na rust, toen de nodige talenten in actie kwamen, zag het spel er iets beter uit en werden er drie doelpunten gemaakt. In de laatste seconde van het duel wist FC Liefering echter alsnog de winst te pakken.

De Amsterdammers, die dus min of meer begonnen met de basiself, kende een zeer zwakke eerste helft. De ploeg van trainer Bosz miste scherpte, passes waren slordig, aannames lukten niet en duels gingen gemakkelijk verloren. Het zou kunnen dat het kwam door de vermoeidheid van het trainingskamp, maar heel goed zag het er niet uit.

Na geklungel in de defensie, waarbij Riechedly Bazoer bijna in eigen doel schoot, werd uit de Oostenrijkse aanval die hierop volgde gescoord. Na een mooie steekballetje, waar Jaïro Riedewald zich liet verrassen, wist uiteindelijk de Zuid-Koreaan Hwang binnen te tikken. Vlak erna ging ook rechtsback Kenny Tete in de fout waarna Oberlin de bal simpel wist af te pakken en op fraaie wijze voor de 2-0 kon zorgen.

In de tweede helft speelde Ajax, zoals van te voren al aangegeven werd, met elf totaal andere spelers. Hierbij maakte het viertal Matthijs de Ligt, Pelle Clement, Frenkie de Jong en Kasper Dolberg hun officieuze debuut in Ajax 1.

Anwar El Ghazi, ook ingevallen na rust, bewees vervolgens zijn waarde. Eerst schoot de buitenspeler een vrije trap op prachtige wijze binnen en even later maakte hij ook de gelijkmaker. Na een verre trap van doelman André Onana kwam de bal bij de aanvaller, die de bal mooi aannam en uiteindelijk via de keeper raak schoot.

Toch zou FC Liefering vlak erna weer op voorsprong komen. Nadat De Ligt in eerste instantie nog wegwerkte, werd de afvallende bal van ruime afstand met een harde uithaal binnengeschoten. Ajax liet het er niet bij zitten en nog geen vijf minuten later stond het alweer gelijk. Na een goede actie en geweldig steekballetje van Robert Muric wist middenvelder Donny van de Beek knap af te ronden. In de slotseconde wist FC Liefering alsnog de 4-3 te maken, waardoor Ajax zijn eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen verloor.

Het trainingskamp in Oostenrijk is nu afgelopen. Aankomende maandag vindt de open training plaats op sportcomplex De Toekomst, waarna op dinsdag een oefenwedstrijd bij AFC zal worden gespeeld.

Eerste helft Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Gudelj, Bazoer, Schöne; Cerny, Zivkovic en Younes.
Tweede helft Ajax: Onana; De Ligt, Viergever, Warmerdam; De Jong, Clement, Sinkgraven, Van de Beek; Muric, Dolberg, El Ghazi;

4-3 Berisha (90')

- Bij Ajax spelen in totaal 22 spelers, allemaal 45 minuten. Drie spelers zullen normaal gesproken niet in actie komen. Dat zijn door transfergeruchten en een blessure respectievelijk Ricardo van Rhijn en Davy Klaassen.
- FC Liefering is de amateurtak van Red Bull Salzburg. Het speelt om die reden in dezelfde shirts.
- Voor Peter Bosz en Hendrie Krüzen is het hun eerste wedstrijd als nieuwe trainers van Ajax.