Ajax verliest eerste wedstrijd Florida Cup na penalty's

door Reinand Visscher 479

Ajax heeft zijn eerste wedstrijd van 2019 afgesloten met een 2-2 gelijkspel, maar uiteindelijk wel verloren na penalty's. Erik ten Hag koos er voor om met een B-elftal de Florida Cup te openen. Zo betekende de wedstrijd tegen Flamengo het officieuze debuut van nieuwkomer Lisandro Magallán en mocht ook Daley Sinkgraven voor het eerst sinds lange tijd weer vanaf de aftrap op het veld staan op de linksbackpositie. Oud-aanvoerder Joël Veltman maakte zijn rentree.

Waar de wedstrijd wat slordig en saai begon kwam er al snel veel ruimte aan beide kanten om te voetballen. Na wat kleine kansjes van Flamengo is het Ajax dat de score opende in de persoon van Klaas-Jan Huntelaar. De ervaren spits wist een strakke teruggetrokken voorzet van Vaclav Cerny tegen de touwen te werken. Na de 1-0 van Huntelaar begon Ajax ook direct wat minder slordig te voetballen en ging het op zoek naar de volgende goal. Echter, wisten de Brazilianen uit een fraai uitgevoerde counter de gelijkmaker te maken. Uribe werd één-op-één gezet met doelman Kostas Lamprou en rondde koel af met een boogballetje over de Griek die het nakijken had.

Ajax begon naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer aan te dringen voor de goal van Flamengo. Met name Cerny wilde graag laten zien wat hij in huis heeft en maakte een gretige indruk, waardoor hij ook een aantal keren gevaar wist te stichten. Ook Rasmus Kristensen wist met een venijnige uithaal te laten zien dat ook hij voor gevaar kon zorgen. Na zijn poeier verdween de bal helaas vlak langs de kruising uiteindelijk op de tribune. Na een zorgvuldig uitgespeelde aanval wist Zakaria Labyad wel doel te treffen. Jongeling Ryan Gravenberch was verantwoordelijk voor de assist: 2-1. Vlak voor rust kwamen de Brazilianen op gelijke hoogte uit de rebound waar Lamprou er niet helemaal fris uitzag, waardoor er een 2-2 tussenstand op het bord stond tijdens de thee.

Waar Flamengo min of meer het hele team wisselde in de rust begon Ajax de tweede helft met slechts twee wijzigingen. Veltman mocht zijn rentree maken en wel centraal achterin. Perr Schuurs verliet het veld voor de oud-aanvoerder. Lassina Traoré stond ook aan de aftrap van de tweede helft ten koste van Huntelaar. De kersverse aankoop maakte dus net als Magallán zijn officieuze debuut voor de Amsterdammers. De mannen van Ten Hag begonnen beter en beter te spelen en creëerden ook voldoende kansjes, maar tot een goal kwamen zij nog niet snel.

Halverwege de tweede helft kwamen Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp, Noa Lang en Mitchel Bakker het veld in voor Gravenberch, David Neres, Sinkgraven en Cerny. Enkele minuten voor het eindsignaal werd Carel Eiting nog naar de kant gehaald voor Deens jeugdinternational Victor Jensen en daarmee hebben alle veldspelers die in de wedstrijdselectie zaten voor deze wedstrijd hun minuten gemaakt. Keeper van Ajax O19 en Jong Ajax Issam El Maach zat de gehele wedstrijd op de bank.

Na een gelijkspel wordt er in de Florida Cup meteen overgeschakeld op penalty's. De winnaar van deze serie krijgt twee punten en de verliezer één. Flamengo is in deze serie foutloos in tegenstelling tot Ajax. Ajax’ eerste drie penalty's belandden nog in het net, maar Veltman zijn poging ketste terug via de paal en Magallán schoot ruim over. Het extra punt heeft Ajax dus aan Flamengo moeten afstaan. Zaterdag nemen de Ajacieden het op tegen het Braziliaanse São Paulo.