Ajax O19 pakt koppositie door ruime winst

door Finn Dekker 182

Dit was het livetopic voor de wedstrijd tussen de onder 19 van Ajax en Benfica. In het kader van de Youth League speelden beide jeugdploegen op De Toekomst tegen elkaar. Onder leiding van John Heitinga wonnen de Amsterdammers van de Portugezen, waardoor de koppositie werd bemachtigd, ten koste van de bezoekers. Door goals van Ryan Gravenberch, Victor Jensen en Nicolas Kühn werd het 3-0.

In de eerste helft ging het op en neer op De Toekomst. De Portugezen kwamen iets sterker uit de startblokken en stichtten het eerste gevaar. Vooral met snelle counters werd de Ajax-verdediging meermaals getest. Gelukkig stond keeper Issam El Maach vaak goed opgesteld of was de afronding van Benfica niet zuiver genoeg. Zowel Navajo Bakboord als Mitchel Bakker trokken aan de noodrem, wat voor beiden een gele prent opleverde.

Ajax zelf werd gevaarlijk uit standaardsituaties, waarin vooral de centrale verdediger Sven Botman dichtbij een doelpunt was. Aan het einde van de eerste helft kreeg de ploeg van Heitinga meer grip op de wedstrijd en begon het dreigender te worden. Brian Brobbey, die werd aangespeeld door Gravenberch, kreeg de grootste kans, maar schoot op de lat. Een minuut voor rust was het gelukkig alsnog raak. Gravenberch kreeg de bal uit een corner voor de voeten, bedacht zich geen moment en schoot de bal hard tegen de touwen.

Na de rust begon Ajax sterker. Onder meer invaller Quiten Timber en Brobbey waren dichtbij om de score te verdubbelen, maar telkens was de poging niet goed genoeg. Lang duurde het echter niet voordat de Amsterdammers konden juichen. De kleine Jensen scoorde na een uur met een puike kopbal via de grond. De klap was hard voor Benfica. Enkel en alleen João Filipe van de bezoekers wist nog indruk te maken, maar Ajax bleef bij de les.

In de slotfase leek de 2-1 dichterbij. Desondanks viel de 3-0 in de tegenaanval. Na een opbouwende fout van de Portugezen sprintte Ajax richting de goal, waarna Kühn aan het einde van de aanval stond. Met een harde, lage bal in de korte hoek werd de keeper van Benfica verslagen. Na de desbetreffende 85e minuut voetbalde Ajax vervolgens rustig de wedstrijd uit, zonder al te veel in gevaar te komen. Eindstand: 3-0.

El Maach; Bakboord, J. Timber, Botman, Bakker (Salah-Eddine 90'); Ekkelenkamp, Gravenberch (Q. Timber 46'), Taylor; Kühn, Brobbey (Hansen 91'), Jensen (Dest 68').