Ajax begint CL-campagne met ruime overwinning op Lille

door Jesse ter Haar 914

Ajax is haar Champions League-campagne op overtuigende wijze gestart. In de eigen Johan Cruijff ArenA ontving het Lille OSC, waarvan met een marge van drie gewonnen werd. André Onana, Man of the Match, moest zich echter wel enkele keren onderscheiden om de nul te houden. Het werd 3-0 in Amsterdam.

Het initiatief lag bij Ajax in de openingsfase, maar Lille trok zich niet massaal terug op de eigen helft. De spitsen zetten bij vlagen druk tot aan Onana, maar de doelman ging daar goed mee om. Wel was er meteen een gevaarlijk moment te noteren voor de neus van Onana, toen Joël Veltman zijn directe tegenstander even vast leek te pakken. De scheidsrechter én de VAR beoordeelden het echter als onschuldig en dus ging de wedstrijd gewoon door.

Ajax was hierbij de ploeg die in de aanval ging, maar het duurde even totdat er een échte kans ontstond. Nadat Nicolás Tagliafico een volley niet vol raakte en Quincy Promes naast schoot van afstand, was het Hakim Ziyech die de hoofdrol opeiste. Hij speelde zich tussen twee directe tegenstander door vrij, haalde uit met de buitenkant van zijn linkervoet, maar trof vol de paal. In de tegenstoot werd Lille meteen bijzonder gevaarlijk, maar Onana hoefde uiteindelijk niet in actie te komen.

Hierna volgde een soortgelijke situatie. Eerst was het Ajax dat bijna tot een grote kans kwam via Edson Álvarez, die de bal ontving na een combinatie tussen Ziyech en Dusan Tadić, maar hij kwam net te kort om af te werken. In de omschakeling kwam de Franse opponent er weer gevaarlijk uit. Victor Osimhen wilde voorzetten in een kansrijke situatie, maar het was Veltman die het gevaar uit de weg wist te ruimen.

De volgende situatie was wél raak, voor Ajax welteverstaan. Neres legde de bal terug op Tagliafico, die vrijstaand voor kon geven. De keeper twijfelde, bleef uiteindelijk staan en dat stelde Promes in staat om vrijstaand de 1-0 binnen te koppen. Hierna hield Ajax nog wel de controle, maar dat zonder nog kansen te creëren. Dat mondde na een minuut of 30 à 35 spelen uit in lichte druk van Lille op de helft van Ajax, waarbij de Amsterdammers eenmaal écht ontsnapten. Eerst was het Promes echter nog die ook voor de 2-0 leek te gaan zorgen. Álvarez produceerde een uitstekende lange bal op de aanvaller, die plots vrij voor de keeper verscheen. De aanvaller echter, probeerde het in één keer in plaats van de bal aan te nemen. Op die manier kon de doelman eenvoudig redden.

Slechts enkele minuten hierna ontstond het moment waarop Ajax goed wegkwam. Jonathan Ikoné leek namelijk binnen te gaan werken na een teruggetrokken voorzet, maar André Onana redde zijn ploeg. Kort hierna besloot de scheidsrechter, op een discutabel moment, op zijn fluit te blazen voor de rust. Daarmee hielp hij een gevaarlijke aanval van Ajax om zeep, maar desondanks ging Ajax met een 1-0 voorsprong naar de kleedkamer.

De eerste poging na rust kwam van de voet van Ziyech. Hij ontving de bal, speelde zijn directe tegenstander door de benen en haalde uit met rechts. Zijn schot werd echter gekeerd door de doelman van Lille. Toch was het binnen vijf minuten na rust alweer raak voor Ajax. Álvarez kon de bal ontvangen via een steekpass van David Neres, waarna de Mexicaan niet twijfelde maar uithaalde vanuit een lastige hoek. Dat schot was de doelman te machtig en dus verdubbelde hij de marge voor Ajax.

Ajax bleef hierna jagen op meer goals, maar moest ook waken in de omschakeling. Jonathan Bamba kon na 53 minuten uitbreken via de linkerkant, speelde zich ook vrij, maar schoot onbesuisd over en naast. Het tempo lag hoog na rust, want twee minuten hierna was Neres weer kansrijk aan de andere kant. De aanvaller kreeg de bal voor zijn geliefde linkervoet vanuit de linkerkant in het strafschopgebied, maar hij schoot de bal in de handen van keeper Mike Maignan.

Lille bleef zeker niet kansloos, want na 57 minuten voetballen kwam de ploeg bijna terug tot 2-1. Osimhen leek binnen te gaan koppen na een prima voorzet, maar de aanvaller stuitte op Onana, die goed stond op te letten. Ajax bleek tijdens het duel vele malen productiever, wat Tagliafico na 62 minuten spelen nog maar eens besloot te laten zien. Ziyech kreeg een corner te nemen, waaruit het andermaal de Argentijn - die ook scoorde tegen sc Heerenveen - was die wist te scoren. Hij kopte onhoudbaar raak.

Na 77 minuten vond er een hoogtepunt plaats voor Noa Lang. De jonge Ajacied mocht invallen en daarmee zijn eerste minuten in de Champions League maken. Snel hierna wist Onana zijn derde belangrijke redding van het duel te verrichten. Voor de derde keer ontstond er een écht grote kans voor de opponent, maar de Ajacied bleef overeind. Het restant van het duel bestond vervolgens vooral uit wissels en het temporiseren van Ajax-kant, maar Yusuf Yazici schoot nog eenmaal op de paal. Op die manier werd er een overtuigende 3-0 zege geboekt op Lille, maar had de marge kleiner kunnen zijn.

Onana; Dest, Veltman, Blind, Tagliafico; Álvarez, Promes, Martínez (Ekkelenkamp 88'); Ziyech (Lang 77'), Tadić, Neres (Huntelaar 83').

Varela, Schuurs, Huntelaar, De Jong, Marin, Ekkelenkamp, Lang.