Verhuurd: 'Wordt hier meer van De Jong verwacht'

door Thijs Zwagerman 9

Verhuurd: 'Wordt hier meer van De Jong verwacht'

door Thijs Zwagerman 9

Laatst geüpdatet

In de reeks 'Verhuurd' richt Ajax Showtime zich maandelijks op de Ajacieden die dit seizoen elders op huurbasis hun minuten maken. In deel 2 veel aandacht voor Siem de Jong, die ook in Australië wordt geteisterd door blessureleed en de hoge verwachtingen vooralsnog niet waar kan maken.

De maand februari was voor Kaj Sierhuis en Azor Matuswia opnieuw een goede maand, terwijl ook Dennis Johnsen zich liet gelden en een basisplaats veroverde. Benjamin van Leer speelde alles voor NAC Breda, maar in Zuid-Amerika hadden Mateo Cassierra en Luis Orejuela het lastig. Dit geldt ook voor Siem de Jong in Australië.

Siem de Jong (Sydney FC)

Wedstrijden: 13
Basisplaatsen: 11
Speelminuten: 860
Doelpunten: 4

Afgelopen zomer verruilde Siem de Jong Ajax op huurbasis voor het Australische Sydney FC. Met zijn vertrek naar de andere kant van de wereld, verdween de middenvelder bijna letterlijk van de radar. Slechts sporadisch werd er nog iets van hem vernomen, bijvoorbeeld wanneer hij op schitterende wijze scoort uit een vrije trap. Maar hoe vergaat het De Jong Down Under? En is zijn tijdelijke werkgever blij met hem? Ajax Showtime sprak met Nicolas Rojas, Sydney FC-clubwatcher van het Australische Sydney FC Life en kreeg antwoord op deze vragen.

'Toen ik voor het eerst hoorde dat Siem de Jong had getekend, was ik erg blij', aldus Rojas, die De Jong al voor zijn komst naar Australië kende. 'Ik kende hem nog van zijn eerste periode bij Ajax, toen hij echt één van de sterkhouders was. Later heb ik hem zien spelen bij Newcastle United, in de Premier League. De momenten dat hij daar speelde was hij goed, maar blessures hebben zijn tijd in Engeland verpest. Door dat blessureleed wist ik wel direct dat Sydney een risico had genomen door hem te huren.'

Dat het huren van De Jong - die al jaren kampt met fitheidsproblemen - een risico is, blijkt eigenlijk een understatement. De Nederlander miste al liefst tien competitiewedstrijden voor zijn club. Momenteel staat De Jong al weken aan de kant met een knieblessure, terwijl hij ook twee wedstrijden na zijn komst al geblesseerd raakte. 'Hij is op zijn zachts gezegd erg ongelukkig. Hij heeft inderdaad veel wedstrijden gemist door blessures, maar ook in de duels dat hij speelde was hij niet altijd even goed. In de competitie heeft hij in elf wedstrijden drie doelpunten gemaakt, dat is voor een speler met zijn status te weinig. Er wordt hier, ondanks zijn blessures, echt meer van hem verwacht.'

'Veel Sydney-fans geloven echter wel dat hij de kwaliteiten heeft om een topspeler voor hen te zijn. Hij is natuurlijk een echte teamspeler en hoewel hij graag zelf wil scoren, brengt hij ook regelmatig zijn ploeggenoten in stelling. Maar hij is absoluut niet van onschatbare waarde voor Sydney. Adrian Mierzejewski, een hele creatieve middenvelder, en Adam Le Fondre, een goede aanvaller, zijn - ook als De Jong fit is - echt van een hoger niveau. Siem de Jong is een grote naam en zijn komst naar Australië was echt breaking news, maar hij heeft tot dusver nog niet aan de verwachtingen kunnen voldoen.'

Desondanks is trainer Steve Corica wel blij met hem, zo stelt Rojas. 'Corica vindt hem echt een goede speler. Hij ziet hem als sleutelspeler, die voor de ondersteuning van de aanvallers moet zorgen. Corica hoopt van harte dat De Jong snel weer fit is, want hij ziet voor hem een belangrijke rol weggelegd in de strijd om het kampioenschap en in de Aziatische Champions League.'

De Jong gaf onlangs aan dat het zijn ambitie is om volgend seizoen basisspeler bij Ajax te worden, maar Rojas acht die kans klein. 'Zolang hij nog niet eens een echte sterspeler is in de A-League, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat hij bij zo’n grote club als Ajax basisspeler kan worden.' Als komende zomer inderdaad blijkt dat De Jong in Amsterdam geen toekomst heeft, is Sydney dan bereid om hem definitief te contracteren? 'Tenzij hij kan bewijzen dat hij fit genoeg is en hij in het restant van dit seizoen uitgroeit tot een cruciale speler, denk ik niet dat Sydney een poging gaat doen om hem definitief over te nemen. Maar zeg nooit nooit.'

Kaj Sierhuis (FC Groningen)

Wedstrijden: 7
Basisplaatsen: 6
Speelminuten: 463
Doelpunten: 2

Kaj Sierhuis heeft zijn goede begin bij FC Groningen in februari weten door te trekken. De spits maakte tegen Vitesse zijn tweede doelpunt voor De Trots van het Noorden en begon vorige maand in alle wedstrijden in de basis. Trainer Danny Buijs is dan ook lyrisch over de Ajax-huurling. 'Hij kan niet alleen goals maken, maar is ook nog eens bereid enorm hard te werken, duels aan te gaan en zijn taak uit te voeren. In de korte periode die hij hier nu is, heeft hij een ongelooflijk positieve indruk op me gemaakt', zo zei de FC Groningen-trainer tegen Voetbal International.

In meevoetballend opzicht is Sierhuis zich ook goed aan het ontwikkelen. De rechtspoot ontpopt zich steeds meer tot aanspeelpunt van FC Groningen en heeft ook aantoonbaar zijn waarde in de wedstrijden dat hij niet scoort. In het combinatiespel van FC Groningen is hij een belangrijke factor en spelers als Mimoun Mahi en Ritsu Doan zullen blij zijn met de van Ajax gehuurde spits, bij wie ze de bal vaak kwijt kunnen. Met Sierhuis in de aanval beleefde Groningen een goede maand. Het versloeg in eigen huis Vitesse, Feyenoord en VVV-Venlo, terwijl het tegen het NAC Breda van Benjamin van Leer 0-0 speelde. De ploeg van Buijs is de degradatiezone inmiddels ontvlucht en staat op een keurige achtste plek in de Eredivisie.

Azor Matusiwa (De Graafschap)

Wedstrijden: 7
Basisplaatsen: 7
Speelminuten: 758

Azor Matusiwa is al sinds zijn komst niet meer weg te denken uit het basiselftal van De Graafschap. In Doetinchem is men in hun nopjes met de controlerende middenvelder, die door trainer Henk de Jong al eerder werd omschreven als de ontbrekende schakel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verhuurde Ajacied tegen Feyenoord (4-0 nederlaag), FC Utrecht (0-1 nederlaag), PEC Zwolle (0-3 winst) en ADO Den Haag (1-1) telkens de hele wedstrijd speelde. Dat deed Matusiwa steeds zeer naar behoren, maar één moment sprong er in negatief opzicht wel uit.

In de wedstrijd tegen FC Utrecht veroorzaakte de middenvelder in de slotfase een strafschop, waardoor Utrecht er met de drie punten vandoor ging. Na afloop toonde Matusiwa zich schuldbewust. 'Ik zette de tackle in, maar de bal stuitte vreemd op. Ik vloog het luchtledige in. Het was 100 procent een strafschop. Ik kan er niets anders van maken', zo zei hij tegen De Gelderlander. Ondanks dat Matusiwa met De Graafschap in februari punten pakte tegen PEC Zwolle en ADO Den Haag, zijn De Superboeren nog lang niet zeker van handhaving. Momenteel bezet De Graafschap de zeventiende plek, op drie punten achterstand van de veilige vijftiende plaats.

Zie in onderstaand filmpje vanaf 8.43 de overtreding van Matusiwa tegen FC Utrecht, waarmee de Ajax-huurling een strafschap veroorzaakt (Link voor app-gebruikers):

Dennis Johnsen (SC Heerenveen)

Wedstrijden: 5
Basisplaatsen: 2
Speelminuten: 237

Net als voor Sierhuis en Matusiwa, lijkt ook Dennis Johnsens keuze voor een verhuurperiode goed uit te pakken. De buitenspeler keerde terug bij zijn oude club SC Heerenveen en wist zich na enkele weken in het elftal van trainer Jan Olde Riekerink te spelen. Waar de Noor in de wedstrijden tegen PEC Zwolle (1-1) en titelconcurrent PSV (2-2) nog genoegen moest nemen met een rol als invaller, verscheen hij tegen Fortuna Sittard (2-4 winst) en Willem II (4-2 winst) aan de aftrap. In die duels als basisspeler liet Johnsen zich zien met fraaie individuele acties en een aantal goede schoten, maar tot een doelpunt kwam hij nog niet. Toch zijn de basisplaatsen een bekroning op een prima start bij SC Heerenveen, waar Johnsen aantoont het Eredivisie-niveau aan te kunnen.

Benjamin van Leer (NAC Breda)

Wedstrijden: 21
Basisplaatsen: 21
Speelminuten: 1890

Van Leer beleeft zware weken met NAC Breda. De Parel van het Zuiden staat stijf onderaan, met liefst vijf punten achterstand op De Graafschap. In februari werd er verloren van AZ (0-3), Ajax (5-0) en Vitesse (4-1). Tegen FC Groningen hield Van Leer Sierhuis wel van scoren en pakte NAC nog een punt: 0-0. De Bredanaars lijken in voetballend opzicht tekort te komen voor Eredivisie-handhaving, maar ook Van Leer deelt als doelman in de malaise. Met enige regelmaat laat de goalie een houdbare bal door. Tegen Vitesse was hij verantwoordelijk voor de 3-1, door een wippertje van Martin Ødegaard uit zijn handen te laten glippen en zo Alexander Büttner een niet te missen kans te verschaffen. Positief punt blijft dat Van Leer in ieder geval wekelijks in actie komt.

Mateo Cassierra (Racing Club)

Wedstrijden: 0
Basisplaatsen: 0
Speelminuten: 0

Voor Mateo Cassierra is zijn verhuurperiode bij Racing Club vooralsnog niet echt wat hij ervan had verwacht. De Colombiaanse spits wacht nog altijd op zijn debuut en behoorde in de Argentijnse competitie nog geen één keer tot de wedstrijdselectie van Racing. In de Copa Sudamericana (het Zuid-Amerikaanse bekertoernooi) tegen het Braziliaanse Corinthians zat Cassierra wel op de bank, maar tot een invalbeurt kwam het niet. Good old en oud-Ajacied Dario Cvitanich geniet in de tweemansaanval van Racing Club de laatste weken de voorkeur, naast vaste waarde Lisandro López. Voor Cassierra is dus vooralsnog geen plaats.

Luis Orejuela (Cruzeiro)

Wedstrijden: 2
Basisplaatsen: 2
Speelminuten: 180

Nadat Orejuela met een assist en een 3-0 zege uitstekend debuteerde voor het Braziliaanse Cruzeiro, verdween de Colombiaanse rechtsachter al snel weer uit het basiselftal. Op de rechtsbackpositie kiest Cruzeiro-trainer Mano Menezes vooralsnog voor Edílson, waardoor Orejuela meestal op de bank zit. Tegen URT stond de verhuurde Ajacied bij afwezigheid van Egídio linksback en speelde hij zodoende zijn tweede wedstrijd voor Cruzeiro. Normaliter is Orejuela echter nog niet verzekerd van een basisplaats.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: metthijs@gmail.com)

Lees meer 'Verhuurd':
Deel 1: Sierhuis en Matusiwa veroveren basisplaats

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties