Servië onderuit ondanks assist Tadic

door Jesse ter Haar 129

Het Servië van Dusan Tadic heeft zichzelf vrijdagavond een slechte dienst bewezen. In de WK-wedstrijd tegen Zwitserland kwam het op een 1-0 voorsprong, maar gaf het die uit handen en wisten de Zwitsers uiteindelijk een 1-2 overwinning uit het vuur te slepen. Woensdag wacht Servië - Brazilië, de wedstrijd waarin de beslissing in de groep moet gaan vallen.

De wedstrijd begon sterk van de kant van Servië. Toekomstig Ajacied Dusan Tadic had enkele sterke acties in huis aan de rechterkant van het veld en het doelpunt voor zijn ploeg bleef dan ook niet lang uit. Het was opnieuw Tadic die de bal had aan de rechterkant, de linkspoot kapte naar zijn sterke been, gaf de bal voor en Aleksandar Mitrovic kopte binnen.

De Serviërs kwamen er daarna nog enkele keren gevaarlijk aan te pas en met name via het hoofd van de doelpuntenmaker, maar een goal bleef uit. Ondertussen bleef ook Zwitserland niet geheel ongevaarlijk. Blerim Dzemaili kwam tweemaal in kansrijke positie, maar hij bleek niet scherp genoeg. Aan het einde van de eerste helft kenden Tadic nog twee gevaarlijke momenten met goede schoten, maar beide pogingen bleken niet succesvol en zo gingen de ploegen met 1-0 rusten.

Na rust was het algauw raak voor Zwitserland via een geweldige afstandsknal na een afgevallen bal van Granit Xhaka. De Arsenal-middenvelder dacht niet na en schoot de bal verwoestend tegen de touwen. Even later was het Xherdan Shaqiri die de Zwitsers bijna ook op voorsprong zette. De kleine aanvaller knalde met zijn goede linkerbeen naar de verre hoek, maar raakte vlak naast de kruising de paal. Hierna kende de wedstrijd een kortstondig dipje, maar daarna ging het in een hoog tempo beide kanten op. Servië, met onder andere een heerlijke voorzet van Tadic, werd enkele malen gevaarlijk, maar ook Zwitserland liet enkele kansjes onbenut.

In de absolute slotfase, waarin het uit leek te lopen op een gelijk, bleek de waarheid toch anders. Shaqiri brak uit in de 89ste minuut en kon door zijn snelheid door op de keeper. De situatie leek even lastig voor de Zwitser, maar hij schoof knap onder de doelman door raak. Op die manier eindigde het in 1-2 en moet het Servië van Tadic met Brazilië uit gaan maken wie van de tweede de poulefase overleeft.

Opstelling Servië: Stojkovic; Ivanovic, Milenkovic, Tosic, Kolarov; Matic, Milikovic-Savic, Milivojevic (Radonjic 81'); Tadic, Mitrovic, Kostic (Ljajic 64').