Kweekvijver: Gescoute Ajax-talenten op rapport

door Thijs Zwagerman 48

Kweekvijver: Gescoute Ajax-talenten op rapport

door Thijs Zwagerman 48

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Jaarlijks versterkt Ajax de jeugdopleiding met tientallen talenten uit binnen- en buitenland. Aan het aantrekken van externe spelers gaat een uitgebreid scoutingstraject vooraf, maar ondanks dit traject blijft het natuurlijk een hels en onzeker karwei om in te schatten of een jeugdspeler daadwerkelijk een versterking voor Ajax is. Anderhalf jaar na dato maken we de balans op. Hoe brengen de nieuwkomers die in de zomer van 2019 overkwamen het ervan af?

Noot: de spelers die Ajax in de zomer van 2020 overnam van (grotendeels) andere BVO’s speelden tot dusver te weinig duels om al beoordeeld te kunnen worden. Het gaat hierbij om Ajax O15-spelers Tijn Peters (FC Twente), Avery Appiah (Feyenoord) en Dies Janse (Sparta Rotterdam). Ajax O16-speler Jermaine Rijssel (AFC'34), O17-doelman Sten Kremers (De Graafschap) en Ajax O18-versterkingen Eskild Munk Dall (Silkeborg), Ischa Bouwman (Go Ahead Eagles) en Jeppe Kjær Jensen (AC Horsens).

Ajax O15

Voorafgaand aan het seizoen 2019/2020 versterkte Ajax de O15 met Rico Speksnijder, Oualid Agougil en Alvaro Henry. Speksnijder maakte de gevoelige overstap van Feyenoord naar Ajax, Agougil en Henry kwamen over van respectievelijk NAC Breda en FC Utrecht. Van alledrie de jongelingen kunnen we tot dusver stellen dat zij versterkingen voor hun lichting zijn gebleken.

Agougil en Henry vormden in hun eerste jaar bij Ajax vaak samen een zeer solide verdedigingsduo en sloegen dit seizoen de stap naar Ajax O16 zelfs over. Het duo is complementair aan elkaar, waarbij Agougil de iets betere opbouwer is en Henry de iets betere verdediger. Kwalitatief ontlopen de twee elkaar niet veel.

Ook Speksnijder, die in zijn debuutseizoen bij Ajax regelmatig werd geteisterd door blessureleed, staat er goed op in Amsterdam. De technisch vaardige linkspoot heeft veel kwaliteiten die van een Ajax-middenvelder worden verlangd en ontwikkelt zich op een goed tempo door. Speksnijder maakt dit seizoen onderdeel uit van Ajax O16.

Ajax O16

De O16-lichting werd in de zomer van 2019 aangevuld met Olivier Aertssen, Ar’Jany Martha, Diyae Jermoumi - allen afkomstig van Sparta Rotterdam - en Chahine van Bohemen, die overkwam van Vitesse. Van dit viertal zijn de namen van Aertssen en Martha waarschijnlijk het meest in het oog springend. Martha ontwikkelde zich uitstekend in de schaduw van Sontje Hansen en Naci Ünüvar en is op zeventienjarige leeftijd inmiddels uitgegroeid tot basisspeler in Jong Ajax, waar hij regelmatig voor creativiteit en gevaar zorgt met zijn fraaie technische vaardigheden en doelgerichtheid.

De één jaar jongere Aertssen bleek vanaf het eerste moment een versterking en geldt als één van de grootste verdedigende Ajax-talenten. Dit seizoen is de centrumverdediger tot op heden onomstreden basisspeler bij Ajax O18. Jermoumi en Van Bohemen ontwikkelen zich iets minder stormachtig dan Aertssen en Martha. Jermoumi staat er als rechtsachter - een dun bezette positie in de Ajax-opleiding - goed op, maar de van Vitesse overgekomen Van Bohemen timmert als linksachter minder aan de weg. Op die plek moet Van Bohemen doorgaans namelijk wel Prince Aning voor zich dulden. Zowel Jermoumi als Van Bohemen behoren dit seizoen tot de selectie van Ajax O17.

Ajax O17

De selectie van Ajax O17 werd in het seizoen 2019/2020 versterkt met de van AZ afkomstige Rio Hillen en Kian Fitz-Jim, terwijl de Deen Christian Rasmussen overkwam van FC Nordsjaelland. Het traject van Hillen en Fitz-Jim vertoont sindsdien veel vergelijkbare patronen. Beide spelers stonden bij AZ te boek als uitzonderlijke talenten, maar kampten in Amsterdam aanvankelijk met aanpassingsproblemen. Hillen en Fitz-Jim speelden erg wisselvallig en wisten lange tijd niet écht te overtuigen.

Pas dit seizoen kwam daar verandering in. Hillen, een verdediger met voetballend vermogen en een goed inzicht, haalde bij Ajax O18 een hoog niveau als kompaan van Aertssen en zag dit beloond worden met een debuut in Jong Ajax. Ook Fitz-Jim, een technisch zeer begaafde middenvelder, debuteerde dit seizoen bij de beloften. Zowel Fitz-Jim als Hillen stonden dit seizoen zelfs al eens in de basis bij Jong Ajax. Zodoende tonen de zeventienjarige voormalig AZ-spelers dit seizoen hun meerwaarde bij Ajax en is het nu zaak dat beide spelers niet opnieuw vervallen in wisselvalligheid.

Ook voor leeftijdsgenoot Rasmussen is dit het belangrijkste aandachtspunt. De Deense aanvaller, op de weg terug na een blessure aan zijn hamstring, heeft regelmatig flitsen van zijn grote potentieel getoond, maar over een langere periode wist Rasmussen tot dusver nooit écht te overtuigen. De linkspoot wordt op alle aanvallende posities en op het middenveld gebruikt. Op die posities maakt hij ook dikwijls indruk met bijvoorbeeld fraaie doelpunten en goede individuele acties, maar om straks een basisplaats in Jong Ajax te veroveren zal Rasmussen dus veel constanter moeten worden. Regelmatig is de Deense jongeling in wedstrijden namelijk nog te onzichtbaar en komen zijn balvastheid, dreigende schoten en individuele acties onvoldoende uit de verf.

Ajax O19

In de zomer van 2019 kreeg Ajax O19 (tegenwoordig Ajax O18) versterking van Steven van der Sloot en Tunahan Tasci. In het rijtje nieuwkomers dat zich in 2019 bij Ajax voegde, stellen deze twee spelers het meest teleur. Van der Sloot, overgekomen van Feyenoord, was in de O19 nooit een onomstreden basisspeler en verpietert dit seizoen op de bank bij Jong Ajax, als hij überhaupt al tot de wedstrijdselectie behoort. Voor Tasci, afkomstig van NEC, geldt hetzelfde. De linkspoot is technisch zeer vaardig, maar heeft vaak niet voldoende overzicht om dit ook aan rendement te koppelen. Veel toekomst lijken Tasci (aflopend contract) en Van der Sloot (ondanks een contract tot medio 2022) bij Ajax op dit moment niet te hebben.

Lichtpunt Hlynsson

Een man die ruim een halfjaar later overkwam dan de bovenstaande spelers is de zestienjarige Kristian Hlynsson. In een eerdere Kweekvijver gingen we al eens uitgebreid in op de komeetachtige ontwikkeling van de IJslandse middenvelder, die via Ajax O16, O17 en O18 in een razendsnel tempo de stap naar Jong Ajax maakte. Voor de beloften speelde hij inmiddels twee wedstrijden, waarvan eentje zelfs als basisspeler. Hlynsson is een dynamische en multifunctionele middenvelder. Hij heeft een goed gevoel voor het bespelen van de ruimtes, pikt regelmatig zijn doelpunt mee en beschikt over een zeer goede functionele techniek.

Conclusie

In de zomer van 2019 haalde Ajax voor de teams vanaf de O15 dertien externe spelers, terwijl een halfjaar later Hlynsson overkwam van Breidablik. Op dit moment kunnen we concluderen dat het merendeel van deze gescoute spelers een meerwaarde voor hun lichting is gebleken. De extreem positieve uitschieters zijn Aertssen, Martha, Agougil en Henry, die lichtingen hebben overgeslagen en vrijwel direct sterkhouders werden in hun teams. Na wat aanpassingsproblemen lijken ook Hillen, Fitz-Jim en Rasmussen spelers die op termijn Ajax 1-waardig zouden kunnen worden, iets dat ook zeker geldt voor groeibriljant Hlynsson en de een jaar jongere Speksnijder. Voor Van der Sloot en Tasci is de Ajax-hoofdmacht, ondanks hun plek in de selectie van Jong Ajax, een stuk verder weg.

Al met al een behoorlijk goede balans voor de Ajax-scouting, die op het duo Van der Sloot en Tasci en de aanzienlijke jongere Van Bohemen na dus allemaal spelers heeft aangedragen die versterkingen voor hun lichtingen zijn gebleken. Het vastleggen van grote binnen- en buitenlandse talenten - iets dat ondanks het herenakkoord nog altijd mogelijk is - kan voor Ajax dan ook een goede manier zijn om het niveau in de jeugdopleiding naar een nog hoger niveau te tillen, mits deze talenten natuurlijk beduidend beter zijn dan de spelers die Ajax momenteel in de jeugdopleiding rond heeft lopen. In verreweg de meeste gevallen blijkt dit de laatste tijd gelukkig dus ook het geval.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt
#9 - Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten
#10 - Ajax laat toptalenten wachten op contract

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties