Cijfers laten zien waarom Taylor voorkeur krijgt boven Berghuis en Klaassen

door Gino Haverkamp 54

Bron NOS

Cijfers laten zien waarom Taylor voorkeur krijgt boven Berghuis en Klaassen

door Gino Haverkamp 54

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Kenneth Taylor is van mening dat hij in de duels nog agressiever kan worden. Dat is ook iets wat zijn trainers tegen hem zeggen en dus werkt hij eraan, zo vertelt hij in gesprek met de NOS. Ook gaat hij in op zijn tweebenigheid, wat uniek is in het hedendaagse voetbal.

Dit jaar breekt Taylor definitief door in Ajax 1, daar hij aan het einde van het vorige seizoen wegens blessures en schorsingen bij concurrenten ook al veel minuten mocht maken. Toenmalig trainer Erik ten Hag had één specifiek verbeterpuntje voor de jonge Ajacied. 'Hij wilde dat ik agressiever werd, in duels', vertelt Taylor. 'Dat vind ik zelf ook en dat vindt trainer Alfred (Schreuder, red.) ook, dus dat is een verbeterpunt. Agressiever worden dus. Ik ga ook naar de gym.'

Taylor hikte al een aantal seizoenen tegen het eerste elftal aan. Hij maakte deel uit van de talentvolle Ajax O19-lichting, die onder meer ook bestond uit Naci Ünüvar, Brian Brobbey en Sontje Hansen, en debuteerde in het seizoen 2018/19 al in Jong Ajax. Zijn doorbraak volgt echter een kleine vier seizoenen later. Aan het einde van de jaargang 2020/21 mocht Taylor zich al laten zien, als invaller tegen VVV-Venlo, maar ironischerwijs pakte de middenvelder toen een directe rode kaart.

Taylor weet nog één punt van verbetering te noemen. 'Als ik zelf een foute bal geef, dan blijf ik soms hangen dat het mijn fout is. Dat is ook iets wat ik kan verbeteren.'

Een kenmerk van Taylor is zijn tweebenigheid, iets waar hij na afloop van Ajax - FC Groningen (6-1) ook over vertelde. 'Dat heb ik vroeger geleerd en getraind. Echt getraind. Mijn vader leerde me niet echt iets anders. Hij vroeg waarom ik niet gewoon met rechts én links zou schieten. Het kost tijd als je om de bal heen draait. Ik heb dus nooit echt wat anders gedaan dan dat. Het klinkt cliché, maar ik heb thuis wel tegen een muurtje geoefend.'

Statistieken onderschrijven basisplaats Taylor

Met zijn basisplaats houdt Taylor Oranje-internationals Steven Berghuis en Davy Klaassen op de bank. Getuige de statistieken van Opta, opgevraagd door de NOS, valt dat te billijken. Zo heeft de twintigjarige Ajacied een veel hogere passnauwkeurigheid. Zo'n 88,5 procent van Taylors passes komen aan, terwijl dat bij Berghuis (83,3 procent) en Klaassen (82,3 procent) veel lager ligt. Ook maakt hij per negentig minuten meer loopacties met de bal aan de voet.

Wel valt inderdaad de voor verbetering vatbare duelkracht op. Taylor wint 46,5 procent van zijn duels, Berghuis en Klaassen respectievelijk 46,9 procent en 47,6 procent. Ter vergelijking: de naar Bayern München vertrokken Ryan Gravenberch won 56 procent van zijn duels vorig seizoen.

Bestel het nieuwe Ajax-uittenue nu in de Ajaxshop!

De bookmaker verwacht dat Ajax ook tegen Sparta Rotterdam weer veel tot scoren gaat komen.

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.