Ajax' stats onder de loep: Tadić toch MVP

door Gino Haverkamp 44

Ajax' stats onder de loep: Tadić toch MVP

door Gino Haverkamp 44

Laatst geüpdatet

7 maart 2020. Dat dat ene uitduel in Heerenveen het laatste stukje Ajax was dat we dit seizoen te zien zouden krijgen, kon niemand toen nog voorspellen. De corona-pandemie gooide het boek 2019/20 onverwachts snel en keihard dicht. Ondanks een niet uitgespeelde competitie, dook Ajax Showtime de statistiekenlijstjes in. Wie was de meest productieve Ajacied en wiens passes kwamen het vaakst aan in de Eredivisie?

In dit artikel vergelijkt Ajax Showtime de cijfers van dit Eredivisie-seizoen vaak met die van vorig seizoen. Die statistieken zijn in dit artikel terug te vinden.

Het ijzersterke seizoen 2018/19 evenaren was vooraf al een onwijs moeilijke taak. Het Ajax van trainer Erik ten Hag behaalde in de competitie 86 punten en scoorde er met 119 goals lustig op los. Logischerwijs was het voor het huidige team vrij onmogelijk om deze cijfers te bereiken, achteraf zeker gezien het vroegtijdig stopzetten van de Eredivisie.


De cijfers van Ajax in het seizoen 2019/20.

Als we het gemiddelde aantal punten, gescoorde doelpunten en tegengoals van beide seizoenen nemen, dan vallen de twee jaargangen wel met elkaar te vergelijken. Wat inderdaad blijkt is dat het seizoen 2018/19 statistisch veel beter was dan de afgelopen jaargang. Op basis van dat gegeven kan daarom ook geconcludeerd worden dat Ajax in 2018/19 beter was dan in 2019/20. Per duel werden er destijds meer punten gescoord, maar vooral het aantal goals was in 2018/19 veel hoger. Statistisch gezien scoorde het Ajax van dat jaar 3,65 keer per duel, tegenover 2,72 goals per duel in 2019/20. Als dat cijfer doorgetrokken wordt naar 34 wedstrijden, dan zouden de Amsterdammers het afgelopen seizoen 93 keer het net gevonden hebben.

Doelmannen 

Dan over naar de spelers, de keepers welteverstaan. André Onana keepte, op het uitduel met FC Groningen na, alle wedstrijden dit seizoen en moest 21 keer vissen. Vorig jaar kreeg de sluitpost in een volledig Eredivisie-seizoen 27 tegengoals. Omgerekend zouden dat in 2019/20 29 goals zijn geweest.

Wat wel opvallend is, is dat Onana het in vergelijking met de concurrentie niet bijzonder goed doet. Menig voetbalfan rekent de Ajacied tot de betere keepers van de wereld, maar op het gebied van statistieken moet de Kameroener op nationaal niveau zijn meerdere erkennen in Marco Bizot. De AZ-keeper verscheen deze jaargang in 23 duels aan de aftrap, werd elf keer gepasseerd en heeft zodoende 0,48 tegengoals per duel, veel beter dan Onana.

Beide sluitposten hadden ook een vergelijkbaar aantal schoten tegen deze jaargang: 232 keer werd Onana’s doel onder vuur genomen. Bij Bizot was dit 240 keer. De Ajacied hield in totaal 51 keer tegen, terwijl zijn AZ-concurrent 58 schoten pareerde.


De statistieken van keepers Onana en Varela.

Verdedigers

Puur kijkend naar het verdedigende aspect van het voetbal, vallen de positieve cijfers van Joël Veltman op. De inmiddels ervaren Ajacied wordt vaak bekritiseerd, maar dat is niet terug te zien in zijn cijfers. Met één gele kaart en een zeventiental overtredingen is de 28-jarige centrumverdediger erg braaf. Het is echter vooral het percentage gewonnen duels dat in het oog springt. In zeventig procent van de gevallen is Veltman te sterk (of te slim) voor zijn tegenstander. Daarmee laat hij zijn ploeggenoten ver achter zich.

Een ander ding dat opvalt als de cijfers van de 2019/20-verdediging naast die van het vorige seizoen worden neergelegd, is dat er minder werd gescoord. Bij Ajax wordt van een verdediger doorgaans verwacht dat hij meer kan dan alleen ballen wegkoppen en aanvallers onschadelijk maken, maar statistisch gezien valt de huidige Ajax-achterhoede in het niet bij die van vorig jaar: vier goals en tien assists deze jaargang tegenover twaalf treffers en zeventien assists in het vorige seizoen.

Nu hoeft dat op zichzelf staand niet veel uit te maken. Zo zijn backs Sergiño Dest en Nicolás Tagliafico doorgaans erg belangrijk in het aanvallende veldspel, ook wanneer dat niet zichtbaar is in de statistieken. Lisandro Martínez wordt overigens niet bij de verdediging gerekend, aangezien hij zijn meeste duels als middenvelder afwerkte.


De statistieken van de verdediging van Ajax.

Middenvelders

Op Transfermarkt, de bron die is gehanteerd bij het nagaan van de statistieken, wordt Hakim Ziyech gezien als aanvaller en Zakaria Labyad als middenvelder. Ziyech speelde het gros van zijn competitiewedstrijden echter als nummer 10, terwijl zijn collega-Ajacied in de twee duels die hij speelde deze jaargang aanvaller was. Daarom worden beide spelers ook op die posities neergezet in dit artikel.

De taakverdeling op het middenveld komt goed naar voren als gekeken wordt naar de statistieken. Ziyech moet kansen creëren, zowel voor zichzelf als voor zijn medespelers, terwijl Martínez meer het slot op de deur is. Aangezien hij vooral op of dicht tegen de eigen helft aanspeelt, zijn zijn passingscijfers anders dan die van zijn meer offensief ingestelde medespelers op het middenveld. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld Razvan Marin.

De kritiek die Ziyech af en toe te verduren kreeg, is dat hij vaak balverlies leed. Dat is ook terug te zien in het percentage aangekomen passes, al is dit niet opvallend voor een creatieveling, aangezien hij regelmatig risico in zijn spel legt. De Ajacied heeft een passnauwkeurigheid van 77% en dat is bijvoorbeeld net zo hoog als PSV-spelmaker Mohammed Ihattaren heeft. Met zijn dertien assists laat hij in ieder geval alle andere Eredivisie-spelers, behalve teamgenoot Dusan Tadić, achter zich. De eerstvolgende speler na die twee is inmiddels ex-PSV'er Steven Bergwijn met tien assists.

Het doelpuntengemiddelde van Ziyech is overigens wel een stuk lager dan in 2018/19. In het kampioensjaar schoot hij zestien keer raak (0,55 goals per duel), terwijl dat in 2019/20 gemiddelde flink lager ligt met 0,29 goals per duel. Waar Ziyech eerder dus in ruim de helft van de wedstrijden scoorde, had hij het afgelopen jaar statistisch gezien ruim drie wedstrijden nodig voor een goal. Hierbij dient wel vermeld te worden dat de naar Chelsea vertrekkende linkspoot vorig seizoen vaker als rechtsvoor speelde.


De statistieken van het middenveld van Ajax.

Aanvallers

Kijkend naar de aanvallers is Tadić wederom de meest productieve Ajacied. Veel critici zijn van mening dat de Serviër voor zijn doen een minder goed jaar achter de rug heeft, maar toch was hij erg vaak betrokken bij een doelpunt. Elf keer schoot hij zelf raak en vijftien keer bediende hij een ander. In totaal is de aanvoerder van Ajax dus 26 keer direct bij een doelpunt betrokken geweest en daarmee laat hij iedere andere speler in Nederland achter zich. Alleen Feyenoorder Steven Berghuis komt met vijftien goals en zeven assists enigszins in de buurt.

Wat wel opvalt is de hoeveelheid schoten die Tadić nodig heeft om te scoren. Gemiddeld gezien heeft hij vier kansen nodig om te scoren, wat neerkomt op een scoringspercentage van 25 procent. Dat was vorig seizoen nog 46 procent. Toen verzilverde de aanvaller wel elf keer een penalty, terwijl hij dat deze jaargang slechts drie keer deed.

Verder vallen de nog altijd sterke cijfers van routinier Klaas-Jan Huntelaar op. De ex-international is inmiddels 36, maar niet uit de topscorerslijsten te slaan. In achttien duels scoorde hij negen keer. Huntelaar maakte lang niet altijd de volledige negentig minuten vol, maar desondanks was hij erg effectief: 35 procent van zijn schoten en kopballen was raak. Bij Eredivisie-topscorers Cyriel Dessers en Steven Berghuis waren respectievelijk 22 procent en 21 procent van de doelpogingen raak.


De statistieken van de aanval van Ajax.

De conclusie mag weinig verrassend zijn: Ajax heeft haar unieke cijfers van het vorige seizoen niet weten te evenaren en dat zou het ook niet hebben gedaan in een volledige competitie. Desondanks topte menig Ajacied de statistiekenlijstjes in de Eredivisie. Ziyech strooide met passes, Tagliafico was erg effectief voor een achterhoedespeler en Tadić liet zien wederom van enorm belang te zijn voor zijn team, ook als hij niet in vorm is.

Gino Haverkamp

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.