Waarom zakt Ajax O19 volledig door zijn hoeven?

BvdPloeg, 26-01-2020 om 14:05, 29955 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De voortekenen logen er voor de winterstop al niet om tijdens het WK O17, maar het doorschuiven van enkele grote talenten uit Ajax O19 laat zich in 2020 meer dan ooit ernstig voelen. Na een 1-5 (!) nederlaag tegen AZ is de vraag gerechtvaardigd: waarom valt O19 zo ver weg?

Ajax richt zich allereerst op het ontwikkelen van toptalent en met de lichting die geboren is in 2002, kan het zich wat dat betreft in de handen wrijven. Sontje Hansen en Naci Ünüvar (die zelfs uit 2003 komt) maakten reeds hun debuut in het eerste elftal en Kenneth Taylor en Brian Brobbey werden bij de start van dit seizoen al doorgeschoven naar de beloften. Spelers van één lichting ouder en nog speelgerechtigd voor de O19 (met Liam van Gelderen, Jurriën Timber en Quinten Timber) schoven ook in de zomer al naar Jong Ajax.

'B-keus' stoeit met de vorm

Toen in oktober van vorig jaar het WK O17 voor de deur stond en acht Ajacieden uit de Ajax O19 naar Brazilië gingen, gokte Ajax vol op de 'B-keus'. Deze spelers, die daarvoor lang niet altijd zeker waren van hun plek, mochten het laten zien. Een mooi signaal naar deze groep, maar de erfenis woog zwaar. Veel spelers stoeiden met hun vorm, waardoor het spel en de resultaten tijdens de periode van het WK O17 wisselvallig waren. Er werd onder meer met 1-4 verloren van hekkensluiter Almere City en met 1-0 van NEC. In de Youth League werd één punt gehaald in de dubbele ontmoeting met Chelsea O19. 

Met de WK-gangers weer aan boord werd de najaarscompetitie nog afgesloten met tien punten uit vijf duels en werd de eerste plaats in de Youth League-groep veilig gesteld. Heitinga wist toen waarschijnlijk al wel dat hij die ploeg niet veel meer terug zou zien. De meeste WK-gangers gingen mee naar Qatar op trainingskamp met Ajax 1, veel van hen maakten hun debuut in Jong Ajax en/of Ajax 1 en werden definitief overgeheveld naar de betaald voetbal-tak. Ajax O19 ving de tweede seizoenshelft in januari aan met de ploeg die oktober ploeterend door kwam.

Heitinga en zijn staf zijn er in de winterstop niet in geslaagd om 'Ajax O19 B' aan het voetballen te krijgen, zo blijkt nu. Na een bemoedigend optreden in de beker tegen Vitesse volgde uiteindelijk toch uitschakeling na strafschoppen. In de competitie waren FC Groningen en AZ een maatje te groot. De cijfers zijn flink: Ajax O19 verloor drie keer, kreeg in die drie duels tien goals tegen en maakte er zelf vijf. In de competitie staat het na twee duels onderaan. Een onwennige situatie voor het vlaggenschip van Ajax, dat de laatste jaren eigenlijk steevast kampioen werd. Daardoor was het ook telkens verzekerd van Youth League-voetbal, iets waarbij het dit jaar waarschijnlijk afhankelijk zal zijn van een kampioenschap van Ajax 1.

Aanwas uit Ajax O17 laat op zich wachten

Dat Ajax zich mag verheugen op een bovengemiddeld getalenteerde lichting, kent dus zijn weerslag. Maar het komt niet alleen door de overgebleven spelers bij O19 dat het stroef loopt. Ajax deed er afgelopen zomer alles aan om de Ajax O16 van vorig seizoen, dat laatste werd in de competitie, te versterken, om zo een sterk O17 samen te stellen voor dit seizoen. Vooralsnog laat de aanwas uit die O17 op zich wachten. Veel spelers uit 2002 waren op hun zestiende al klaar om de O19 te dragen, maar dat is voor de spelers uit 2003 nog niet het geval.

Christian Rasmussen toonde al potentie, maar was en is veel geblesseerd en op reis met de Deense selectie. Kian Fitz-Jim kan de aansluiting (mede door zijn fysiek) nog niet volledig maken en Ar'Jany Martha krijgt momenteel de kans om zich te laten zien. Dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. Jay Enem, Jenno Campagne, Gibson Yah en Youri Baas werden verder ook al uitgeprobeerd bij O19, maar zij moeten toch eerst de stap nog maken dat ze dragende spelers worden in hun eigen elftal. 

Want bij Ajax O17 zijn het niet de spelers uit 2003, maar de spelers uit 2004 die het verschil maken en het team weer laten voetballen. De ploeg van Dave Vos liep heel stroef bij de start van dit seizoen, totdat onder meer Amourricho van Axel Dongen, Julian Brandes (vlak voor de winterstop na lang blessureleed) en Olivier Aertssen hun plek in O17 afdwongen. Daar kwamen meer recent uit 2005 ook nog Julian Rijkhoff en sporadisch Gabriël Misehouy en Jaydon Banel bij. Zaterdag werd met die ploeg in een goede wedstrijd met 1-4 gewonnen van Sparta.

Blik op de Youth League bij Ajax

Dus wat nu? Ajax O19 lijkt dit seizoen niet te hoeven rekenen op veel vers bloed uit Ajax O17, dus moeten de spelers die er nu staan het doen. En er staan zeker geen koekenbakkers op papier, met onder meer WK-gangers Calvin Raatsie, Devyne Rensch, Anass Salah-Eddine, Youri Regeer en Steven van der Sloot en verder ook ook Neraysho Kasanwirjo en Enric Llansana als sterkhouders. Wat vooral opvalt; qua creativiteit houdt het niet over en kennelijk kunnen de bovengenoemde spelers alleen presteren als ze zich kunnen optrekken aan anderen. Juist zij moeten nu opstaan en de kar trekken, alleen meedoen is niet meer voldoende.

Met de ploeg moet O19 de schouders eronder zetten, want hoewel de start stroef is, blijft dit voor deze spelers een grote kans om zich bij de grootste jeugdopleiding van Nederland te laten zien. Veel spelers, zoals Donny Warmerdam en Max de Waal, spelen al jarenlang in de Ajax-jeugd en hebben gewoon veel talent. Het is verder ook aan Heitinga om zijn ploeg aan het voetballen te krijgen. Juist nu kan hij laten zien dat hij een goede trainer is.

Bij Ajax zelf zal de blik wat betreft de prijzenkast vooral gericht zijn op de Youth League. Na de bekeruitschakeling en de dramatische competitiestart is het internationaal hoog aangeschreven jeugdtoernooi een kans om het ware gezicht van deze lichting te laten zien. Ervan uitgaande dat Ajax de toptalenten uit 2002 voor die wedstrijd terug laat komen, blijft het winnen van de Youth League gek genoeg een realistisch doel. 

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ElPistolero9
Waar ik graag wel eens een artikel over zou willen lezen, is hoe het kan dat een klein provincieclubje als AZ, nota bene in ons eigen achterland, een jeugdopleiding op poten heeft gezet die op zijn minst sterk concurreert met die van Ajax, terwijl zij slechts 1/6e (!) van ons jeugdbudget voor hun jeugd gebruiken, en niet de mogelijkheid hebben om overal jeugdspelers weg te trekken op basis van merknaam (zoals wij zelf doen bij oa AZ), danwel meerdere transfermiljoenen uit te geven aan jeugdspelers. Ik vind het een grof schandaal.

Ik begin meer en meer het idee te krijgen dat de kracht van onze jeugd hem zit in de grootte van ons achterland en de aantrekkingskracht van de naam Ajax, ipv dat er goed beleid gevoerd wordt, zoals bij AZ overduidelijk wel gebeurd.
1 -4
Schip
Hier klinkt een flink kritische blik op Heitinga in door.
0 -4
Joseph
Wat mij betreft gaat de focus volledig op de Youth League, vind ik ook belangrijker dan minuten bij het eerste voor jongens als Unuvar en Hansen. Het winnen van de Youth League moet het doel worden van jongens als Unuvar, Hansen, Taylor en Brobbey.

Heitinga kan zich dan ook bewijzen als goede trainer voor Ajax, dit materiaal moet de YL kunnen winnen.
1 -3
ajax4lifebaby
ik hecht ook wel waarde aan de youth league
0 0
Jeugd
Youth Leauge is leuk voor de jongens maar uiteindelijk totaal onbelangrijk
1 -4
Joseph
HET toernooi waar de jeugd beoordeeld wordt, vind ik niet onbelangrijk. Zeker niet voor een club die zich wil profileren als beste opleiding van de wereld.

Jong Ajax dat de KKD zou winnen, is amper een prijs voor Ajax en al helemaal niet in Europa. Youth League hoort belangrijk te zijn voor Ajax! Het is een extra argument(je) waarom Ajax misschien in de Super League zou horen.
0 0
wolterx
Na doorschuiven van Ünüvar en Hansen heb je op dit moment voor middenveld en aanval Llansana, Warmerdam, De Waal, Regeer, Tasci, Pynadath, Pinas en Dostanic. Dat is heel weinig creativiteit en alleen Regeer op middenveld heeft diepgang en scorend vermogen. Dan moet je hopen dat Rasmussen snel fit is want Martha en hem heb je momenteel gewoon nodig. Selectie is in breedte te zwak en kwalitatief spreekt voor zich.
1 -1
Lane 8
Hoezo krijg ik hier een push notificatie van? En hoezo linked to push notificatie mij naar de website ipv deze hippe app? Vragen..
0 -1
BvdPloeg
Het is een webpush, gekoppeld aan je internet op desktop of mobiel, dat heb je wss ooit zo geaccepteerd. De nieuwe app heeft naar mijn weten (nog) geen pushnotificatie, maar dat kan ik mis hebben. Zo wel, dan moet je die normaal gesproken in de app aanzetten. Daar staat een webpush los van.
0 0
Web
Een heel verhaal, maar als je beste 7 spelers door schuift naar Jong Ajax en het eerste, word her beduidend minder.
Daarbij speel je ook nog eens tegen de betere ploegen Groningen en AZ
Het gaat om doorontwikkelen, waar worden de spelers beter van
Het individu staat voorop
3 -2
Schip
Dat je veel minder wordt is duidelijk. De vraag is of de jongens die er nog in staan niet te goed zijn voor dit soort uitslagen. Dat is geen incident meer. En het antwoord lijkt mij ja, die zijn daar te goed voor. Waar ligt het dan aan?
0 0
appeltje
Dat is inderdaad precies de strekking van het verhaal ja
5 0
FrankBeton
Heitinga zal onze jeugdopleiding en onze talenten niét verder helpen.
Matige trainer met matige personality
5 -8
jaripettersson
Tja vergelijk het met Ten Hag en Ajax 1. Als Ziyech, Tadic, vdBeek, Onana, Martinez, Tagliafico en Promes ineens weg zijn en je dit aan moet opvullen met reservespelers en jonge gasten. Dan verzwak je toch gigantisch? Ga je dan puur naar de coach wijzen?
2 -1
Babangida83
Stel dat dat waar is, kun je dat op basis van de afgelopen drie wedstrijden in ieder geval niet zeggen.
2 -2