Swart verwacht dat Ajax filosofie handhaaft

BVeenstra, 19-01-2019 om 11:00, 4410 views, NH Sportcafé |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Waar het eerste elftal van Ajax de ene na de andere competitiewedstrijd met grote cijfers wint en indruk maakt in de Champions League, presteert Jong Ajax dit seizoen behoorlijk wisselvallig. Leo Driessen, presentator van NH Sportcafé, vraagt zich dan ook hardop af of de kloof tussen Ajax 1 en Jong Ajax niet te groot wordt.

Het probleem volgens de journalist ligt vooral in het feit dat er voor het eerste elftal van Ajax nu veel spelers worden gekocht, waardoor het voor jonge spelers steeds moeilijker wordt om de stap naar de hoofdmacht te maken. Oud-doelman Jan Jongbloed voegt er bovendien aan toe dat het voor ouders van jonge talenten misschien een reden kan zijn om Ajax af te wijzen, omdat Ajax 'toch alleen maar buitenlanders' haalt.

Sjaak Swart, ook te gast bij het radioprogramma, ziet in dat de stap groot is, maar hij maakt zich er verder niet zo druk om. 'De jonge spelers moeten er rekening mee houden. Ajax doet dat ook. Er gaan in de zomer misschien wel vier of vijf spelers weg. Dan moeten die jongens een kans krijgen. En bij Ajax gebeurt dat sneller dan bij een andere club.'

Toch vindt Swart ook dat, wil Ajax een hoog niveau blijven halen, een paar 'knoerten' moet halen. 'Ik hoop dat ze dat doen. De komst van Tadic en Blind bleek een goede greep en het moet ook wel als Ajax hogerop wil', aldus Swart, die denkt dat talenten bij Ajax altijd een kans blijven krijgen. 'Dat blijft hetzelfde, dat verandert niet. Onder meer Ryan Gravenberch, die zestien jaar oud is, krijgt nu de kans.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Wat een lulkoek van Jan Jongbloed, o.a. Blind is weliswaar voor veel geld gekocht, maar komt wel uit de eigen befaamde Ajax-jeugdopleiding.
De Ligt en toch ook De Jong zijn voorbeelden waarom je juist al heel vroeg voor Ajax moet kiezen. Ik noem alleen maar deze twee omdat zij hoogstwaarschijnlijk binnenkort al wereldtoppers gaan worden.
WZAWZDB ...
0 0
AlexIbarra
Met Donny, Nous en Matthijs staan er nog steeds 3 jongens uit de opleiding in de basis.
Onana, De Jong, Dolberg en Blind kun je eigenlijk ook niet echt 'aankopen' noemen.
Schöne is ook geen aankoop (was gratis) maar is wel van buitenaf gehaald.

Dan houden we Tadic, Ziyech, Neres en Tagliafico over, die in de laatste 2,5 jaar zijn gekocht. Ik vind dat niet zo veel. Eiting en De Wit kregen speeltijd hoewel we dit seizoen letterlijk elke wedstrijd Moesten winnen en ook Gravenberch en Ekkelenkamp hebben minuten gemaakt.

Het niveau van het eerste elftal moet omhoog (en los daarvan moeten we prijzen winnen want daar hebben we het niveau nu al voor) en dan kun je niet elk jaar 8 nieuwe jeugdspelers in het eerste laten spelen alleen omdat dat bij de clubcultuur past. Eiting op de plek van De Jong zetten is gewoon 2 stappen achteruit, en zou ik niet doen als ik net 75 miljoen had ontvangen.

Een flink deel van onze basis is nog speelgerechtigd voor Jong, dus technisch gezien kan het niveau van dat team heel snel opgekrikt worden door nóg betere spelers te kopen... ;)
Ik vind het onrealistisch om te verwachten dat in Jong elk jaar 11 jongens klaarstaan om spelers van het niveau Ziyech, De Jong, De Ligt, Onana moeiteloos te vervangen. Sterker nog, zo gauw sommige jonge spelers een bepaald niveau hebben willen ze tegenwoordig weg als ze niet in de basis staan.

Goed genoeg is oud genoeg maar momenteel kan ik geen supertalenten opnoemen die niet aan spelen toe komen omdat we steeds maar spelers blijven kopen. Niet iedereen kan op zn 19e captain zijn.
0 0
cantharel
In mijn ogen is Zyech de grootste aderlating aankomende zomer. De Jong en de Ligt zijn makkelijker te vervangen dan Hakim met zijn balgevoel en dat blijkt uit de statistieken want hij is bij de meeste goals betrokken.Een gelijkwaardige is er gewoon niet binnen Ajax en probeer er maar zo een te vinden.Daarnaast kan hij ontzettend goed met Tadic dus probeer hem maar te behouden al zal dat niet mee vallen.
2 -1
Joseph
Het is alleen maar goed, je wilt ook niet de situatie krijgen dat zomaar elk talent van 18 in de basis kan staan bij Ajax. Je moet als talent weten dat je een kans krijgt als je jezelf laat zien, maar ook dat Ajax een topclub is met erg goede spelers.

Mis gaat het pas als talenten alleen maar aankopen zien in het eerste en zich afvragen waarom een talent op de bank zit. De komende 2 jaar is daar wel risico op, er zit gewoon weinig aan te komen vanuit jong Ajax. Daarna kan dat weer helemaal omslaan, er komen hele grote talenten aan, die we waarschijnlijk op hun 18e vaker in de basis gaan zien.
0 0
Ozymandias
Ik vind dat Overmars een beetje aan het doorslaan is met het kopen van spelers. Hopelijk vertrekken komende zomer van de basisspelers alleen Ziyech, De Jong en De Ligt en kiest Ajax ervoor hun vertrek intern op te lossen door respectievelijk Neres, Sinkgraven (mits hij fit blijft) en Magallán (mits hij geen miskoop blijkt te zijn) hun basisplaatsen over te laten nemen. In dat geval kan Ajax zo veel mogelijk verder bouwen op de basis die dit seizoen wordt gelegd.

Ajax moet altijd een club blijven waar talentvolle spelers de kans krijgen om zich optimaal verder te ontwikkelen. Op de lange termijn is het verstandig als Ajax dat imago in stand houdt. Laat Ajax bijvoorbeeld Veltman en Kristensen maar verkopen om ruimte te maken voor de veel talentvollere Dest. Binnen een paar jaar moet Ajax naar een selectie waarbij alle "aankopen" een vaste basisplaats hebben zodat er geen aankopen op de bank zitten en de ontwikkeling van talenten in de weg staan.

GK: Onana, Van Leer en Kotarski

RWB: Mazraoui en Dest
RCD: Magallán en Schuurs
LCD: Blind en Botman
LWB: Tagliafico en Bakker

RCM: Schöne en Matusiwa
LCM: Sinkgraven en Eiting

RAM: Neres en Cerny
CAM: Vd Beek en Labyad
LAM: Tadic en Gravenberch

ST: Dolberg, Huntelaar en Bandé
2 -1
Bjorn
De druk om te presteren met Ajax 1 is/was ook wel dermate hoog na 4 jaar geen prijs, dan ontkom je niet aan aankopen in de hoop de kwaliteit flink op te krikken. Deze zomer is dat aardig gelukt denk ik. Zonder aankopen was PSV lachend kampioen geworden en hadden we de CL waarschijnlijk niet gehaald. Met Tadic en Blind hebben we heel veel kwaliteit en stabiliteit binnengehaald voor de ploeg.

Ik denk dat Overmars vooral te veel kleine aankoopjes heeft gedaan die een groter kans hebben dat ze niet dan wel slagen. Aankopen als Labyad, Orejuela, Cassierra.. geen enkele garantie. Dat heb je bij een Blind en Tadic een stuk meer.

Ik vind dat we niet moeten doorslaan in het kopen inderdaad, maar als er gekocht wordt heb ik liever een echte kwaliteitsimpuls die wat extra kosts, dan twijfelgevalletjes. Dan zie ik liever de jeugd, zoals het met Mazraoui, Frenkie en De Ligt is gelopen.
0 0
Joseph
De basis die gelegd is, is een volledige afhankelijkheid van de Ligt achterin en Frenkie op het middenveld. Zonder die 2 valt het team volledig in elkaar, je moet kwaliteit terug halen als je mee wilt blijven doen in de eredivisie.

Blind moet naar het middenveld om Frenkie op te vangen, je kan niet met Schone spelen die alleen in de eredivisie mee komt en Sinkgraven die naast wisselvallig ook blessure gevoelig is. Blind met Sinkgraven is een optie, maar er moet een betere speler bij.

Labyad is hetzelfse niveau of lager als Veltman en Kristensen, ook daar moet je afscheid van nemen, daar moet een talent op de bank zitten.

Ajax moet dus een centrale verdediger aantrekken om Wober en de Ligt op te vangen, er moet een sterke middenvelder bij om Frenkie op te vangen en er moet een creatieve vleugelaanvaller/10 bij komen.

Het zijn nu 2 a 3 magere jaren met talenten, maar daarna staat een mooie lichting klaar. Ajax hoeft niks te vrezen van een aankoopimago.
1 0
geDaante
Dat zou niet alleen verstandig zijn, maar cruciaal natuurlijk. En niet voor de lange termijn, maar voor eeuwig. Zonder dat is Ajax geen Ajax.

Verder helemaal mee eens, behalve met de invulling van wat poppetjes, zo zou ik Schöne en Eiting voor dezelfde positie gebruiken, en Sinkgraven en Bijleveld voor LCM. Sinkgraven en Bijleveld kunnen die rol van Frenkie beter neerzetten, Eiting vind ik meer een regisseur en niet iemand met een rush of versnelling (al kan hij heel goed voetballen).

Met bovenstaande spelers zou ik liever Labyad van de flank zien komen, en Gravenberch vanuit het centrum. Gravenberch vind ik handiger en creatiever met meer overzicht, en Labyad meer iemand met het schot (na het naar binnen komen) en meer snelheid en explosiviteit. Gravenberch heeft ook lengte en kopkracht, handig als je als taak meekrijgt geregeld voor de goal te komen.

Maar jij vindt nu dus ook dat het klaar moet zijn met de vreemde aankopen die veelal breedtespelers worden en jeugd onnodig in de weg zitten? Dat roep ik al tijden en daar verzette je je tegen. Om te bereiken wat je nu schetst, moet dat aankoopbeleid gewoon beter, en meer oog voor talent dat eraan komt. Als ze beter naar Mazraoui hadden gekeken, en eerder en meer een kans hadden gegeven, hadden ze niet eens een rechtsback hoeven halen. Nu hebben ze twee miskopen gehaald, Kristensen én Orejuela. Waarvan na minuten al duidelijk was dat de één tactisch inzicht en overzicht mist, en de ander met alle respect een houten klaas is.
Overmars die Klaassen ook al terug wilde halen, terwijl Van de Beek die rol veel beter en completer invult, en Ekkelenkamp, waar men blijkbaar zo fan van is, die rol ook veel beter en completer in kan vullen dan Klaassen.

Dest vond je eerst ook niks. Natuurlijk kan je mening veranderen, maar doe die van mij dan niet te voorbarig steeds af als onzin en belachelijk. Dat deed je namelijk ook toen ik Dest een beetje ophemelde. Soms zal mijn mening onzin blijken, maar dat moet dan nog blijken ;)
0 0
Ozymandias
"Maar jij vindt nu dus ook dat het klaar moet zijn met de vreemde aankopen die veelal breedtespelers worden en jeugd onnodig in de weg zitten?"

Ik heb nooit gevonden dat Ajax spelers voor de breedte moet kopen. Ik ben het gewoon niet met jouw eens dat het transferbeleid van Ajax slecht is. Dat betekent niet dat ik vind dat het transferbeleid perfect is. Jij lijkt vaak moeite te hebben met dat verschil.

Er zijn misschien één of twee vergelijkbare clubs aan Ajax (topclub in een zwakkere competitie maar wel met Europese ambities) die een beter transferbeleid hebben dan Ajax. Er is dus zeker verbetering mogelijk maar het gaat al goed en ik zie een duidelijke stijgende lijn. Ik zie dus geen reden om steeds maar azijn te zeiken over het transferbeleid.

Gravenberch presteert het beste wanneer hij een vrije rol aan de linkerkant van het middenveld heeft. In mijn ogen past hij in de huidige speelstijl dus het beste in een Ziyech-achtige rol maar dan vanaf links. Hij schijnt ook zelf aan te hebben gegeven dat hij alleen aan de linkerkant wil spelen.

"Dest vond je eerst ook niks."

Hahaha, dat is nogal een grove misrepresentatie van onze discussie over Dest. Ik vond hem nog niet goed genoeg om dit seizoen als vaste back-up rechtsback te fungeren. Mijn mening is dus ook niet veranderd aangezien ik hem pas volgend seizoen als vaste back-up rechtsback zou gebruiken. Dit seizoen zou ik afmaken met Veltman en Kristensen als back-ups.

Het is echt onzin dat ik Dest niets vond. Dit schreef ik bijvoorbeeld vorig seizoen over Dest:

"Persoonlijk denk ik dat Dest (één jaar jonger) meer talent heeft maar Bakboord is talentvol genoeg voor een plaats bij Jong Ajax." "Met een speler als Nunnely op rechtsbuiten heeft Jong Ajax waarschijnlijk meer aan een type Bakboord dan aan een type Dest (al ben ik meer fan van de laatste)."

Ik had het toen over de vraag of een fullback als Tete of Bakboord in het moderne voetbal nog wel een rol kan spelen. Mijn mening is dat een goede fullback nog steeds een rol heeft mits er een echte vleugelspelers aan die flank in de aanval staat en er een centrale verdediger naast hem staat die veelvuldig op het middenveld aansluit.

Bron: https://www.ajaxshowtime.com/article/hoofdnieuws/112349/update-ajax-verlengt-contract-drietal-ajacieden
0 0
geDaante
Je streeft toch het 'perfecte' na? Op alle fronten zo goed mogelijk presteren (opleiden, aankopen, etc)? De lat moet omhoog. Aankopen die overduidelijk tekort schieten en wat in de veel gevallen al na 5 minuten is te zien door een leek, of na wat nadenken of beter kijken nooit gedaan zouden mogen zijn, zouden niet meer gedaan moeten mogen worden.
Kristensen, Orejuela (twee voor dezelfde positie! Terwijl je Mazraoui hebt lopen!), Cassierra, Siem de Jong, het weer terug willen halen van Klaassen, in wat mindere mate Wöber, Labyad (geen basismateriaal). Het meenemen van De Wit en Ekkelenkamp op trainingskamp en doorschuiven, en iemand als Kühn of Bijleveld niet. Afgelopen pot van Jong Ajax, werd weer eens duidelijk hoeveel beter en fijner iemand als Bijleveld is ten opzicht van Ekkelenkamp of De Wit. Met die laatste twee geen enkele grip op het middenveld door dat spel zonder bal. Ook weer zo'n vreemde actie die twee samen op één middenveld te zetten. Niks geen individuele ontwikkeling voorop, teamresultaat. Dat is de enige verklaring. En dan ook dat geloof dat dat tot teamresultaat zou leiden...

Ik heb ook nooit gezegd dat Dest al als vaste back-up in het eerste zou moeten fungeren, maar dat hij Ajax 1 materiaal is op termijn.
Dat betwiste jij volgens mij. Net als met Bijleveld nu. Maar we weten het allebei niet, behalve dan dat Bijleveld de vele malen betere voetballer is dan Ekkelenkamp en De Wit, en dat de twee laatstgenoemden samen op één middenveld al helemaal niet werkt. Dat is meermaals aangetoond, maar is ook vantevoren makkelijk te bedenken. Toch zet men ze weer naast elkaar neer zodra het maar kan. Verschrikkelijk. Zowel Heitinga als Reiziger doen dit, met het oog op teamresultaat. Dat gaat dus fout op twee fronten: 1. Teamresultaat boven de ontwikkeling van je beste talenten 2. Het geloof dat je met dat soort lopers/gaten trekkers en werkers eerder wint als team dan met goede voetballers aan de bal en goed combinatiespel. Dat is totaal on-Ajax.

Je hebt je post ge-edit lees ik. Ik vraag me dan hard af waar onze discussie ergens in de tussenliggende tijd dan over ging.

Ik vind Gravenberch in niks een buitenspeler. Ja, hij heeft een actie, maar geen echte snelheid, versnelling of een vlotte dribbel, speelt in één tempo. Is lang, wat slungelig, wel heel technisch met overzicht, en dus vind ik het een pure middenvelder. Op de flanken en als je daar met soort van nummers 10 speelt, zie ik liever een type Kühn.

Gravenberch zou wel van links kunnen komen, maar dan van linkshalf, dat zou zijn ideale positie zijn, de 8, in de punt naar achter, maar dat is verleden tijd.
0 0
Knalpot
Dat is dan net welk niveau je jaarlijks nastreeft, wil je jaarlijks 'meedoen' in de CL dan zullen investeringen verlangd zijn. wil je om de paar jaar 'pieken' met een generatie dan kan Ajax best de centen op zak houden. Maar die 3 vervangen met wat we al rond hebben lopen gaat je zeker niet hetzelfde niveau opleveren.
0 0
geDaante
Ieder jaar meedoen in de CL wordt 'm niet. Dat moet je gewoon accepteren. Belangrijk is wel dat je in die opbouwfase wel steeds kampioen wordt, zodat je CL blijft spelen, spelers daardoor langer blijven en je aantrekkingskracht optimaal is.

En natuurlijk om de centen, en omdat je dat ook gewoon steeds wil worden als sportclub zijnde.
0 -1
Schwalbino
Dit team heeft een paar jaar gekost om op te bouwen. Als straks 3 of 4 dragers vertrekken kun je niet verwachten dat je volgend seizoen weer even sterk bent.
2 0
Finidi en Nwanko
Het is de kunst om met het geld dat wordt verdiend in de CL en aan transfers goede inkopen te doen zodat je redelijk op niveau blijft of misschien wel iets beter wordt. Daarbij moeten we ons realeseren dat we onder deze omstandigheden (nederlandse competitie, sponsorgeld, geenrijke eigenaar/investeerder) het streven naar een plek als goede subtopper in Europa vooglopig het hoogst haalbare is.
0 0
geDaante
Precies, dit seizoen moet je oogsten, daarna val je weer wat weg. Je kan natuurlijk wel invloed hebben op hoever je terugvalt.

De volgende piek is over een jaar of twee/drie als het goed is, wanneer Ünuvar, Gravenberch, Kühn, Dest, Bakker, Eiting, Schuurs, etc. rijper en verder zijn, en aangevuld worden met goede spelers die zijn blijven hangen en een paar zeer gericht, directe versterkingen voor het eerste.

En dan nog de juiste coach die daar een geheel van maakt dat speelt met overtuiging en vertrouwen.
0 0
Ozymandias
"Maar die 3 vervangen met wat we al rond hebben lopen gaat je zeker niet hetzelfde niveau opleveren."

Die drie vervanger met aankopen gaat je ook zeker niet hetzelfde niveau opleveren. Ik betwijfel zelfs ten sterkste of Ajax een betere linkercentrale middenvelder dan Sinkgraven en een betere rechtsbuiten dan Neres kan kopen. Over Magallán kunnen we nog weinig nuttigs zeggen.
0 0
Jajijdaar
Hoe zit het met Gravenberch z'n ontwikkeling?

Ging als een komeet. Krijg het gevoel dat het iets minder gaat?
0 0
Ozymandias
Volgens mij ontwikkeld hij zich nog steeds als een komeet.
0 0
ajaxxcied4life
Enfin, het hoge woord is er alweer uit lees ik. "Ajax haalt toch alleen maar buitenlanders" Dus zouden ouders Ajax daarom kunnen afwijzen"

Enfin, Mazraoui, De Ligt, van de Beek zijn nog niet de deur uit of we bewegen alweer stiekem richting: "Ajax koopt alleen maar". Of het is niet goed, of het deugt niet.
0 0