Driessen: 'In alles deed De Jong even denken aan Cruijff'

NielsOpdam, 19-11-2018 om 07:30, 8106 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Valentijn Driessen vindt dat Frenkie de Jong tijdens Nederland - Frankrijk  in alles even aan Johan Cruijff deed denken. Dat schrijft de columnist in zijn column in De Telegraaf.

'Ergens in de eerste helft lag de bal in de middencirkel aan de voet van Frenkie de Jong', begint Driessen. 'Als een veldheer stond de middenvelder daar, stil, in de ogen kijkend van elf teruggetrokken Franse wereldkampioenen. Toen Griezmann en Giroud drukzetten, schudde De Jong ze met een versnelling van zich af en vond spits Memphis Depay diep op de Franse helft.' 

'In alles deed Frenkie de Jong even denken aan Johan Cruijff', vervolgt Driessen. 'De Johan Cruijff in de laatste jaren van zijn carrière, de spelbepaler Cruijff, die talenten als Koeman, Van Basten en Rijkaard bij Ajax bij de hand nam en op hun plaats zette.' Driessen vindt De Jong geen Cruijff en ook geen tweede Cruijff. 'Maar het beeld van een vleugje Cruijff drong zich op omdat hij enkele kwaliteiten bezit, die Cruijff in die carrièrefase zo nadrukkelijk etaleerde. Je ziet wapperende manen en de versnelling.'

Volgens Driessen voetbalt Oranje met De Jong weer en is de dominantie aan de bal terug. 'Hij speelt zelf goed en laat alle anderen - dus het hele team - veel beter voetballen. Dankzij hem vallen alle puzzelstukjes goed. Alsof je met dertien man speelt. Hij ontlast de verdediging, versterkt de aanval en haalt bij Wijnaldum, die altijd zo worstelde in Oranje, het beste naar boven. De Jong gaat van Koeman een geweldige bondscoach maken en van zijn ploeggenoten grote internationals.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AgeM
En daar zit hem voor mij de pijn . Johan is er nu 2 jaar niet meer en zijn invloed en meningen waren van onschatbare waarde voor het nederlands voetbal en Ajax .
Nu zou die de Jong in zijn voetsporen kunnen treden .
Dat is grote onzin .
De jong wijst mij iedereen keer op het gemis van Johan en dat doet mijn voetbal en Ajaxhart pijn
Johan is voor altijd de grootste en zijn tijd in het voetbal heeft oneindig veel opgeleverd maar komt nooit meer terug .
En zeker niet door een gehypte speler als de Jong !
Vandaar vaak mijn reactie op zijn uitspraken
De jong is zeker geen slechte voetballer en technisch heel goed . Alleen voor het grote werk speelt hij een te laag tempo . Daar pakken ze hem de bal gewoon af . Daar kan je niet zo lang wachten
Johan was op jonge leeftijd al bloedsnel en had een enorme handelingssnelheid . Zijn inzicht is daardoor ook gegroeid .
Ik zal nu stoppen met de kritiek op de Jong , de wedstrijd gisteren heeft mijn gelijk bewezen .
0 0
stopperspil
Pff qua sierlijkheid wel qua genialiteit en scorend vermogen duidelijk (nog) niet
1 0
AjaciedForLive
Driessen heeft cruiff geen eens zien voetballen
1 0
Youri08
Kan ik me helemaal in vinden. Dat loopje met de bal achteloos aan de voet geplakt, dat om zich heen kijken waarbij hij waarschijnlijk continu een totaal overzicht heeft van de veldbezetting, de versnelling, het uitdagen van tegenstander zodat die uit positie komt en medespelers vrijkomen. Maar het is niet te vergelijken, sowieso ander tijdperk/ baltempo/ tactisch vernuft tegenstander etc. De geschiedenis gaat ons leren in welk hokje we Frenkie gaan indelen. Dat hij bijzonder en uniek is, is wel duidelijk.
1 -1
Middenweg401
De jonge Cruijff versnelling was echt van een totaal andere orde. Geen schande, want die was magistraal.
0 0
Maus1978
In de manier van lopen, kijken, temporiseren, balbehandeling inderdaad, doet hij mij ook wel eens aan Cruijff denken. Maar daar houdt het (voorlopig) ook echt wel op. Johan was zo bepalend en zo'n leider in en buiten het veld. Die maakte in zijn eentje gewoon het verschil tussen wel of geen kampioen worden. Dat zie ik bij Frenkie helaas nog niet, maar wellicht komt het nog (waarschijnlijk dan alleen niet meer bij Ajax).
1 -1
Pheadrus
Hij kan alleen voluit positief zijn over Frenkie als hij in Oranje speelt. Als Frenkie bij Ajax geweldig speelt zegt Driessen dingen als; "hij moet dit niveau wel vast houden" of "hij is al een twintiger en heeft nog geen heel seizoen gepresteerd" of "ja het is maar de eredivisie" enz.

Ik heb deze man al lang uitgefilterd.
1 -2
Joseph
Zou mooi zijn als hij de andere weg bewandeld, van controleur naar meester aanvaller.

Wat betreft die trainer, Frenkie maakt toptrainers, enige wat je als trainer moet doen is hem zijn gang laten gaan. Misschien moeten we hem een keer linksbuiten zetten, dat pakt hij ongetwijfeld net zo goed op als centrale verdediger. Die jongen is een fenomeen.
0 -1
behangdelul
Mag er met terugwerkende kracht ook nog een soort van excuses naar Danny Blind? Die de volle strontemmer over zich heen kreeg toen hij al in een redelijk kansloze situatie zat na de rotzooi die Hiddink er van had gemaakt, maar wel de ballen had de Ligt naar voren te schuiven? Qua dat stapt Koeman natuurlijk wel op het juiste moment in.
0 0
ETM
Tsja het blijft zo dat het er alle schijn van had dat De Ligt er toen niet klaar voor was. Wat toch een faire conclusie is. Hoewel De Ligt natuurlijk al erg indrukwekkend was bij Ajax. De credits daar gaan uit naar Bosz die hem er pats boem inzette. Verder maakte Blind er imo weldegelijk ook een zootje van. Wat overigens niet betekend dat ik hem een strontemmer gun. De KNVB maakte gewoon een hele rare en zo bleek ook verkeerde keuze.
0 -1
Babangida83
Ach, De Ligt had even daarna een Europa League finale gespeeld. Doordat Blind hem liet debuteren, daar plukken we nu de vruchten van in Oranje. Achteraf weet je pas of t te vroeg was, Mar ben maar wat blij dat middelmaat zo vroeg mogelijk gewisseld is voor echte top. En ja, dan maken ze een paar fouten. Prima. Dat is de investering.
0 0
ETM
Ok, maar je denkt dat we anders nu De Ligt niet in Oranje hadden? We zijn toch ook een WK misgelopen?
En ik zeg niet dat dit komt omdat de Ligt speelde. Maar ik ga in op een poster die vind dat Blind met terugwerkende kracht credits verdiend..
De Ligt heeft zich er overigens mentaal ijzersterk onder gehouden toen.
0 -1
Chesterson93
Als Grim credits verdient door Memphis in de spits te posteren - waardoor Genesio en Koeman dit zijn gaan doen - ben ik van mening dat Blind dit ook verdient voor De Ligt.
0 0
ETM
Die snap ik niet. Heeft Blind de positie van De Ligt veranderd?
Nogmaals had de Ligt zonder Blind nu niet in Oranje gestaan? Veel belangrijker is toch geweest dat Bosz hem doorschoof en het vertrouwen gaf? Maar anderzijds, kwam de plek centraal niet vrij doordat Viergever als noodoplossing naar linksback ging? Wacht t wordt me te langdradig ;)
0 0
AjaxPassion
Onzin. Strootman en andere prutsers stonden voor de Ligt en Zoet erachter. Behoeft geen verdere uitleg mag ik hopen?
0 0
ETM
Nouja, ik neem aan dat jij het op die lui wil afschuiven? Prima. Wat mij betreft geven we Strootman overal de schuld van :)
Ik neem het de piepgroene de Ligt verder niet kwalijk, en eigenlijk Blind ook niet eens zozeer, in de zin dat het bezien het spel van De Ligt bij Ajax niet een vreemde gedachte was.
Echter ging het mis en dan ligt de verantwoordelijkheid bij de trainer. Tuurlijk krijgt een trainer veel kritiek als hij een speler gaat opstellen en er ook weer snel afhaalt in zo'n cruciale wedstrijd..
0 0
AjaxPassion
Je begrijpt hopelijk toch wel dat het een wereld van verschil is of Strootman of Frenkie en Cillessen of Zoet om je heen staan? Verder waren die 2 gasten ook nog eens minstens net zo schuldig aan die zogenaamde blunders van de Ligt als Matthijs zelf...

Klopt je hebt gelijk. Blind had die 2 nooit mogen opstellen, maar Blind had de luxe die Koeman nu wel heeft toen ook gewoon nog niet. Ik had Koeman het wel eens willen zien overnemen van Louis van Gaal i.p.v. Hiddink die het zinkende schip verliet en Blind alle stront over zich liet heenkrijgen...

De lachwekkende NL media richtte zijn kritiek op de verkeerde persoon en bracht het zo alsof de Ligt degene was die fout zat. Want ja, jong, nog niet ervaren genoeg, fout van Blind. NEE de fout van Blind zat het hem in het feit dat Strootman en Zoet speelden.
0 0
ETM
Die eertse zin vind ik heel retorisch. Tuurlijk maakt dat verschil. Maar in de situaties destijds (zal t nog ns terug moeten zien) ging de Ligt de mist in. Dat de Ligt dan het grote mikpunt van kritiek wordt is uiteraard niet terecht. Dat moest Blind zijn en dat werd het later ook.
En wees gerust er zijn er weinig zo anti-Strootman als ik.
Dat de selectie nu sterker is dan toen wil ik verder geloven. Wat ik echter niet geloof is dat Blind het goed gedaan heeft. Het is mij een volkomen raadsel waarom hij werd aangesteld. Koeman idd veel logischer. Ben ik ook geen fan van, maar veel logischer.
0 0
AjaxPassion
Achter die retorische vraag schuilt het feit dat de kans op een 'fout van de Ligt' daardoor groter is nietwaar? Ten eerste was de Ligt dus niet de enige die daar in de fout ging en ten tweede was de kans op een fout ook groter doordat er koekenbakkers om hem heen stonden.

Blind was ook (terecht) het mikpunt van kritiek, maar Strootman en Zoet bleven grotendeels buiten schot.
0 0
AjaxPassion
Precies die laatste zin. Koeman doet het prima tot goed, maar als hij in 2014 in plaats van Guus Hiddink de opvolger was geworden van Louis van Gaal (en die kans was heel groot) dan had ik het allemaal nog wel willen zien...

Koeman mag een beetje credits krijgen, maar de meeste credits moeten naar Frenkie de Jong gaan en naar mensen die gaan zorgen voor een geplaveide weg voor de nieuwe Frenkie de Jongs.
0 0
Middenweg401
Inderdaad in dat rechtop lopen, kijken en temporiseren, versnellen en pasen doet hij denken aan de oudere Cruijff. Maar je moet je oppassen niemand belasten met de stempel "de nieuwe Cruijff" want niemand komt in de buurt bij zijn kwaliteiten.
De jonge Cruijff echter was een totaal andere speler. Eén en al dynamiek met zijn diepgang en kwikzilver in zijn acties.
5 0
kleinedraaicirkel
Cruijff is de allergrootste die ooit op het veld heeft mogen rondlopen. Maar met Frenkie de Jong hebben we weer een voetballer erbij die we eens in de 50 jaar voorbij zien komen.

Frenkie is uniek in zijn spel, gedrag en manier van voetballen. Het is alsof de tijd bij hem stil staat waardoor hij alle opties die er maar zijn rustig kan afspelen in zijn hoofd. Het is een ware kunstenaar zoals Cruijff, Zidane en Iniesta waren.

We mogen in onze handjes knijpen dat hij voor ons speelt en voor nederland uitkomt, want met de juiste begeleiding en met de juiste coach (lees; een aanvallend ingestelde coach zoals Guardiola of Sarri) kan hij een van de beste spelers ter wereld worden.
4 -1
Babangida83
Ook Frenkie was gescout omdat hii eindelijk een groeispurtje had gehad. Anders was hij misschien nooit verder gekomen. En bij die trainer van Willem II werd hij ook onder de duim gehouden en speelde hij niet. Hoop dat we nu voor eeuwig hebben geleerd niet meer naar fysiek te kijken. Sterker nog, een fysiek sterke speler zal bijna nooit geniaal ziijn, aangezien hij het met zijn op kan lossen en zijn creativiteit dus minder ontwikkelt.
Dan zullen spelers al Frenkie vaker naar boven komen drijven.
0 0
amthree
Hij speelde niet daar omdat die veel risico in zijn spel heeft en dat konden ze niet hebben.
0 0
Babangida83
Een lichtgewicht zijn helpt dan ook niet. Dus wel zeker een bijkomend element.
0 0
Remark
Ik zei het anderhalf jaar geleden nog: "denk er een kop donker piekhaar bij en je ziet Cruijff lopen". Nou, het AS-forum was te klein! Hoe durfde ik überhaupt iemand met de heilige Johan te vergelijken? Maar het is gewoon waar, en dat gaat de hele wereld nu inzien: Frenkie heeft de JC-Factor. Kom ook bij mij niet aan met uitspraken als 'de tweede Cruijff', want ik zag Johan al op z'n zeventiende voetballen en er zal voor mij nooit een tweede zijn. Johan was de allergrootste en begon bovendien als scorende spits, iets wat Frenkie simpelweg niet is. Maar zoals Driessen terecht zegt, eist Frenkie de rol van 'de oude Cruijff' op, de controleur, de veldheer, en dat doet hij op onnavolgbare wijze. Laten we vooral kritisch blijven, en ook wat dat betreft geeft Frenkie het goede voorbeeld.
2 -6
Knalpot
Ik heb alleen de 'oude' JC zien voetballen maar dat lobje met buitenkant voet achteloos naar Depay dat heb ik maar 1 speler eerder zien doen en dat was je raad het al.
0 -1
AgeM
Cruyff heeft een wedstrijd op later leeftijd bij Ajax met Kieft en Rijkaard afgesproken dat hij in die wedstrijd alles met buitenkant rechtervoet zou doen .
Dat lukte de hele wedstrijd ! Zelfs de meest onmogelijke ballen
Rijkaard en Kieft hebben zich rot gelachen ! (bron Kieft )
0 0
ETM
Frenkie is in de afgelopen jaren al heel vaak met Cruijff vergeleken. En dat roept altijd vergelijkbare reacties op. 'Dit en dat doet denken aan' -tsja daar kan weinig mis mee zijn. Dat is dan zo.
Maar er zijn er altijd die het doortrekken naar: Frenkie is een soort Cruijff. En dergelijke uitspraken roepen weerstand op. Of omdat mensen vinden dat de klasse van Cruijff dan onvoldoende erkent wordt of omdat mensen vinden dat het schadelijk is om de verwachtingen zo hoog gespannen te maken.
2 0