Mijn Matchday: Op slag verliefd op awaydays

FinnDekker, 05-10-2018 om 23:45, 17319 views, Ajax Showtime |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Mijn Matchday is het vervolg op de reeks SCC-debutant van afgelopen seizoen. Dit seizoen staan er in Nederland en Europa veel duels op het programma. Redacteur Finn Dekker beschrijft wat hem als seizoenkaarthouder van Vak 423 opvalt in de Johan Cruijff ArenA én uitwedstrijden.

Jaloers keek ik op TV in het seizoen onder Peter Bosz naar de uitpuilende uitvakken in Lyon en Gelsenkirchen. Vorig seizoen had ik eindelijk een seizoenkaart om in aanmerking te komen, maar kon mijn vurige wens om daar ook tussen te staan voor een jaar de ijskast in. De zin in een Europese uittrip werd alsmaar groter en groter. Lang moest ik wachten op mijn debuut buiten de Nederlandse grenzen, maar de trip naar Bayern München maakte alles in een klap goed.

De letterlijke trip was overigens minder. Negen uur naar München en terug, met een overnachting op de heenweg. Het gebrek aan comfort op de overvolle achterbank werd gelukkig ietsjes verzacht door een vrachtlading aan flauwe woordgrappen, van uiterst bedroevend niveau. De opdracht? De namen van Ajacieden verhaspelen met een activiteit. Zoals: welke ex-Ajacied kan gebruikt worden voor ontharing? De poging Henk Trimmer was sterk, maar het ging om het antwoord Youssouf Harsi. 

Eenmaal in München aangekomen was het zaak om zo snel mogelijk richting het Armbrustschützenzelt te verkassen voor het Oktoberfest. Niet alleen een lastige naam, maar voor ons ook een lastig adres om te vinden, zou blijken. Vijf minuten voordat onze gereserveerde tafel weggeven zou worden, bleken wij voor de verkeerde vestiging van de Armbrustschützenzelt te staan. Wat stressvolle minuten, heftige sprintjes door de drukke binnenstad en twee taxi’s verder zaten wij gelukkig alsnog aan de goudgele Paulaner met pretzels. Al snel bleek dat we niet de enige Ajacieden waren in de reusachtige biertent. Het kwart van de aanwezigen dat zich net als ons niet in lederhose of dirndl had gehezen was afkomstig uit Nederland. Tussen de Duitse schlager werd dan ook regelmatig met succes een Amsterdamse klassieker ingezet.

Met vier pullen bier en minstens even veel bratwürsten in onze mik bewogen wij ons richting de Allianz Arena. In de metro waren wij, omdat wij voor de tweede keer aan de late kant waren, de enige groep Ajacieden. Dat weerhield ons echter niet om onze reeds en dus ruim gesmeerde kelen te gebruiken. De Duitse aanhang tolereerde ons gebral en keek ons haast enigszins vertederd aan. Vast met het idee dat we over twee uur wél muisstil huiswaarts zouden gaan. 

Omdat we zo laat waren leek ons een mindere plek in de nok van het uitvak te wachten te staan. Maar eenmaal boven bleek geen een plek in het uitvak minder. Van links tot rechts en van boven tot onder stond het volgepakt met zingende supporters. Als een tandem ging onze zang gepaard met het sterke spel van de Ajacieden op het veld. Met de minuut dat Ajax in de openingsfase beter in de wedstrijd kwam, leek ons geluid het sfeervak van de thuisploeg steeds meer en meer te overstemmen.

Bij de goal kwam vervolgens een absurde ontlading vrij, die op de rust na niet meer weg is gegaan. Meestal herinner ik mij achteraf één bepaald moment of nummer dat leip hard ging. In München was het letterlijk negentig minuten lang gas geven. Toen eenmaal bleek dat minstens een punt in de tas zat, werd besloten Duitsland niet te verlaten voordat er een pogo werd ingezet. Na het eindsignaal gingen we vervolgens vrolijk door. Eerst in het vak, daarna in de omloop naar buiten. 

Op de weg terug naar het hostel dropen wij inderdaad muisstil af. Natuurlijk niet vanwege het resultaat, wel vanwege de vermoeidheid. De roes van geluk en alcohol was al enige tijd niet meer gevoed met nieuw succes en bier, waardoor bij mij de beginnende koppijn zijn intrede deed. Maar een echte kater kon het na zo’n dag gelukkig nooit worden. Bovendien had ik honderden kilometers aan Duitse autobahn om te beseffen dat een eventuele kater in schril contrast zou staan met de extase van mijn eerste, echte awayday.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl

Meer Mijn Matchday:
#ajasta: Omhelzend de play-offs in

Bekijk hier de heerlijke beelden in het uitvak van Ventos!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DeBaarsjes
Ook prachtig dat er in München echt veel Ajacieden in de thuisvakken zaten met Amsterdamse vlaggen. Zij mochten ook gewoon hun gang gaan zonder echt gezeik van Duitse kant. De gastvrijheid was echt top van de Duitsers. Na afloop kon je nog zo lang mogelijk in het stadion blijven zonder dat stewards zeiden dat je het stadion uit moest. En je kon zelfs nog de 2e of 1e ring op om mooie plaatjes te schieten van het veld en uitzicht.
1 0
KingRijkaardII
In Duitsland is het redelijk normaal dat het publiek door elkaar loopt, gaat meestal goed. Scheelt ook dat de politie daar bijna niet zichtbaar is en zich een stuk relaxter opstelt.....Hoewel Bochum uit destijds hilarisch was.
3 0
Ajax4xbestevaneuropa
Kan het mis hebben maar volgens mij hebben de meeste duitsers vaak wel respect voor hollanders, voor Ajax helemaal omdat we zelden langskomen. In nederland en ook veel andere landen is het vaak dat regeltjes er maar om 1 ding zijn namelijk om uit te voeren.In munchen snappen ze blijkbaar dat go with the flow vaak ook goed kan zijn en zelfs meer goed kan doen dan met regeltjes. Stel ajacieden werden weggestuurd of wat dan ook, krijg je irritatie etc. Hoop ook dat de duitsers met respect worden behandeld als ze hier de stad in komen. Als een club klasse toont moet je dat waarderen en teruggeven indien nodig. Kijk anderlecht en die speler lieten niks horen nadat ze bande een half jaar eruit trapte, dan heb je dus de klasse van een bananenschil.
1 0
JanTa
Alle Ajax spelers kregen tegen BM gemiddeld een ruime 7.5, ik geef de supporters een 9. Wat geven die gasten een sfeer.
1 0
3*stars*3
https://www.ajaxlife.nl/2018/10/04/uitvak-ajax-verzamelt-nog-meer-complimenten-dan-spelers/
2 0
MitsjollAjax
En de complimenten aan München en Bayern. Geweldig georganiseerd en wat een gastvrijheid in de metro, het stadion en bij het oktoberfest. Werkelijkwaar genoten en wat een geluid kwam er uit het het vak.
2 0
FinnDekker
Helemaal mee eens. Een dergelijk compliment is op het laatste moment uit dit stuk geschrapt. Geen enkel gedoe of gezeik gehad. Ajax en Bayern fans overal door elkaar heen. Top!
1 0
Ajax34
Kunnen de autoriteiten hier in Nederland nog veel van leren.
0 0
UltimateKaos
Was ook mijn eerste awayday, wat een geweldige ervaring!

Busreis vond ik wel echt een drama, volgende keer dus gewoon met de auto of met het vliegtuig. en dan één of twee overnachtingen.
3 0
pieke
Of met de trein. Ook goed te doen.
0 0
Labrador
Een lastig adres om te vinden? Wij liepen er zo heen. Handig, Google maps :). Dit was verder ook een van mijn mooiste Europese tripjes. Zeker een top 3 plek. Wat een sfeer en ook totaal geen gezeik met politie ofzo. Sterker nog, ik heb ze bijna niet gezien.
3 0
KingRijkaardII
Mooi Finn! Geloof het van een ouwe rot, niks mooiers dan uitwedstrijden in Europa. Helemaal als er dergelijke ontlading is bij een goal. Zo staan mij de ontladingen bij goals bij bv Lyon uit (VdV vlak voor tijd) Milan uit (Litmanen) en Wenen '95 om er een paar te noemen nog bij!
3 0