Analyse: Wat Ajax niet moet doen tegen Feyenoord

SJvanveen, 27-02-2019 om 13:15, 19165 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Exact een maand na het demasqué in De Kuip aast Ajax woensdag op revanche tegen Feyenoord. In de halve finale van de TOTO KNVB-beker treffen de Amsterdammers een opponent die in de laatste ontmoeting Ajax naar de slachtbank leidde: 6-2. Aan Erik ten Hag en consorten de taak het anders aan te pakken dan tijdens de laatste Klassieker. Een analyse aan de hand van veel beelden die laten zien wat er toen finaal misging. 

Ajax mist op 27 januari in Rotterdam Zuid linksback Nicolás Tagliafico. Maximilian Wöber is net vertrokken naar Sevilla en Erik ten Hag moet kijken hoe hij de linksback vervangt. Ten Hag besluit miljoenenaanwinst Lisandro Magallán zijn Eredivisie-debuut te gunnen en posteert Daley Blind links in de verdediging. Na een goed begin, wordt tegen Robin van Persie en zijn ploegmaten pijnlijk zichtbaar hoe de stabiele defensieve formatie van voor de winterstop in verval is geraakt. Na vier tegengoals tegen sc Heerenveen krijgt Ajax-keeper André Onana er in de havenstad zes om zijn oren.

Het is het gevolg van slechte defensieve omschakeling, wanorde achterin en een negatieve samenloop van omstandigheden. Dit terwijl het eerste kwartier nog uitstekend verloopt. Ajax is fel, zet hoog druk en Feyenoord komt er simpelweg niet aan te pas. Kasper Dolberg lost al gauw een schot en Lasse Schöne benut in de achtste minuut een vrije trap. Ajax deinst niet terug en gaat na de treffer vrolijk verder waarmee het bezig is. Met veel man op de helft van de tegenstander lokt het Feyenoord naar de zijkanten, om ze vervolgens tot aan het eigen zestienmetergebied terug te drukken. Het resulteert in paniek achterin bij Sven van Beek, woensdag geschorst, en een kans voor opnieuw Dolberg.


Ajax zet dichtbij het Feyenoord-doel druk, waarmee Feyenoord zichtbaar moeite heeft. 

Sven van Beek levert onder druk de bal in, seconden later krijgt Dolberg een schietkans. 

Na een kwartier valt Feyenoord voor het eerst aan, als Ajax ietwat terugzakt op eigen helft. Robin van Persie zakt iets uit naar de zijkant, Jens Toornstra staat daar al. Eerstgenoemde wordt aangespeeld en bedient Steven Berghuis. De bal is nog steeds aan de rechterkant, maar het centrum van Ajax ligt wagenwijd open. De Ligt is meegelopen met Van Persie, en Magallán, als mandekker pur sang, heeft enkel oog voor Toornstra en niet voor de ruimte die hij achter laat nabij Onana. Berghuis krijgt even later de bal terug en liefst vier spelers van Ajax hebben enkel oog voor de buitenspeler van Feyenoord en de bal. In het strafschopgebied van Ajax ligt een enorm gat en Toornstra maakt er optimaal gebruik van.
 


Magallán en De Ligt hebben zich laten weglokken uit het centrum. Seconden later kijken vier spelers van Ajax naar Berghuis en de bal, terwijl het centrum helemaal openligt. 

De tegengoal brengt Ajax van de leg, want het team valt kort hierna totaal uiteen. Een deel van de aanvallend ingestelde spelers blijft hoog druk zetten, maar de andere spelers lopen achteruit. Het zorgt voor zeeën van ruimte voor Feyenoord om om te schakelen en de ploeg van Giovanni van Bronckhorst doet dat uitstekend. Zie onderstaande scène: Ajax zet druk, maar niet iedereen doet mee. Een deel loopt vooruit, het het andere deel achteruit. In no-time staat de thuisploeg met een overtal aan de overkant en Berghuis, aangever bij de eerste goal, rond de 2-1 prima af. De positionering van Dusan Tadic, Frenkie de Jong en Donny van de Beek zegt alles: de – op papier – linksbuiten en centrale middenvelders zijn de spelers die het dichtstbij de aangever en doelpuntenmaker staan. 


Donny van de Beek en drie andere Ajacieden lopen achteruit, terwijl de aanvallend ingestelde spelers juist vooruit lopen. Het zorgt bij Feyenoord voor alle ruimte om om te schakelen. 


Het probleem van Ajax duidelijk zichtbaar: een deel van het team loopt vooruit om druk te zetten, de Ajacieden achter hen lopen juist achteruit. Het veld wordt groot, Ajax is allerminst compact met een enkele pass heeft Feyenoord ineens alle ruimte om een gevaarlijke aanval op te zetten. 

Jens Toornstra duikt op aan de rechterkant, aanvaller Dusan Tadic moet hem zien tegen te houden. Bij de tweede paal kan Steven Berghuis de bal binnen werken, Frenkie de Jong en Donny van de  Beek kunnen een tegendoelpunt niet voorkomen. Ondertussen staan Daley Blind en Lisandro Magallán aan de rand van de zestienmeter. 

Gelukkig voor Ajax geeft Feyenoord de Amsterdammers mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd. Net als Ajax zijn de aanval en defensie van de Rotterdammers in de eerste helft niet goed op elkaar afgestemd, waardoor Ajax meermaals de ruimte krijgt om haar geliefde voetbal te spelen. Middels de opbouw komen de Ajacieden tot kansen, zoals hieronder ook is te zien. Feyenoord zet slechts gedeeltelijk druk, waardoor Frenkie de Jong de bal oppikt en slechts één pass nodig heeft om Ziyech in de een-tegen-een te zetten. Niet veel later ligt de bal in het net. 


Ajax heeft alle ruimte om op te bouwen via Frenkie de Jong, de middenvelder vindt Hakim Ziyech aan de zijkant en de spelmaker staat een-tegen-een. Via lopende mensen of een individuele actie kan Ajax gevaarlijk worden, niet veel later ligt de bal via een scrimmage en diezelfde Ziyech in het Feyenoord-net. 

Ajax kan echter niet lang genieten van de gelijke stand, want nog voor rust staat het opnieuw achter. Wéér sluit men niet goed aan, waardoor dit keer een doeltrap van Onana resulteert in een counter van Feyenoord. Sven van Beek wint het kopduel, Magallán verliest het duel en heft vervolgens het buitenspel op, Van Persie laat de bal slim lopen en staat seconden later alleen voor de keeper. Opnieuw ligt het centrum helemaal open en is De Jong, de centrale middenvelder, de laatst overgebleven Ajacied.
André Onana heeft een doeltrap, Sven van Beek wint het kopduel, Magallán verliest het duel, Van Persie laat de bal slim lopen, Magallán volgt de bal, De Jong moet het gat met Van Persie dichten, maar is te laat: 3-2. 

Wie denkt dat Ajax beter uit de kleedkamer zal komen, heeft het mis. Tien minuten na rust beslist Van Persie (zie hieronder) het duel. Magallán laat de spits uit zijn rug lopen en Van Persie heeft in het doelgebied van Ajax genoeg ruimte om de bal binnen te werken. Het vertelt het verhaal van de Amsterdammers in Rotterdam. Het centrum, de plaats waar statistisch gezien de gevaarlijkste kansen uit kunnen voortkomen, ligt helemaal open en de omschakeling van balverlies naar balbezit is niet wat het is geweest.


Steven Berghuis krijgt aan de zijkant de bal en Magallán staat een-tegen-een met Van Persie in het centrum. Omdat De Ligt bij Vilhena moet blijven, Blind zijn directe tegenstander probeert te verdedigen en de rest enkel oog heeft voor de bal, hoeft Van Persie Magallán alleen nog maar af te troeven met een slimme loopactie. Dat doet de spits en het staat 4-2. 

Tel daarbij op dat Ajax in de tweede helft achter de feiten aanloopt en de persoonlijke duels nauwelijks wint en het is een verloren wedstrijd. Dit komt ook sterk terug bij de 5-2 van Tonny Vilhena. Tadic speelt Klaas-Jan Huntelaar in, hij verliest de bal en er ontstaat een vier-tegen-twee-situatie in het voordeel van de Amsterdammers. De Ajacieden verliezen hun fysieke duels en Feyenoord komt er als een speer uit. Ajax is ineens in ondertal door de slechte defensieve omschakeling en een lage teruggetrokken voorzet volstaat voor Vilhena om de 5-2 te maken. 


Seconden voor dit fragment heeft Dusan Tadic de bal gespeeld op Klaas-Jan Huntelaar en de aanvaller de bal verloren. In principe is er nog niets aan de hand, want Ajax is in overtal met vier tegen twee. 


Seconden en een paar verloren duels later is dit echter de situatie. Aansluiting ontbreekt totaal en een teruggetrokken voorzet volstaat voor Tonny Vilhena om te scoren. 

Toch kansen voor Ajax? Ja zeker

Wie na het terugzien van deze screenshots denkt dat Ajax kansloos is in De Kuip, heeft het bij het verkeerde eind. De Amsterdammers speelden in een defensief andere samenstelling en kenden een totale offday. Noussair Mazraoui was niet helemaal fit en Tagliafico was geblesseerd. Hierdoor vormden Magallán en De Ligt een nieuw centraal verdedigingsduo, wat zichtbaar nog zijn gebreken kende. Tegen Real Madrid heeft Ajax laten zien waartoe het in staat is als de omschakeling van balverlies naar balbezit wel op orde is. De Madrilenen kwamen nauwelijks in hun spel en Ajax oogste ondanks de nederlaag veel lof bij alles en iedereen. 

Als Ajax Real Madrid het lastig kan maken door goed om te schakelen en druk te zetten, is Feyenoord al helemaal een potentiële prooi. De Rotterdammers zijn op papier minder dan Real Madrid en hebben het zichtbaar moeilijk wanneer tegenstanders hun het voetballen onmogelijk maken. Dit liet Ajax slechts een kwartier zien in De Kuip, maar FC Groningen negentig minuten. Ajax-huurling Kaj Sierhuis en zijn teamgenoten zetten volle bak druk tot aan de laatste lijn van Feyenoord en wonnen uiteindelijk met 1-0. Feyenoord werd zó uit hun spel gehaald, dat ze tot de minste balaanrakingen in de vijandelijke zestien kwamen sinds 2010. 


FC Groningen zet heel hoog druk en Feyenoord komt door de slordigheden die daardoor ontstaan er niet onderuit. Als ze even later in een eigen aanval de bal verliezen rond het zestienmetergebied van de tegenstander, kan FC Groningen razendsnel omschakelen omdat de defensie van Feyenoord niet goed is aangesloten. 

Ajax heeft, zoals hierboven te zien, een goed voorbeeld van hoe Feyenoord te bestrijden. Het fijnste hierbij is dat de ploeg van coach Erik ten Hag weet dat ze met volle pressing en ruimte in hun rug kunnen spelen. Dit is niet nieuw en brengt Ajax juist in hun kracht. Wanneer Ajax immers snel de bal verovert, heeft men snel de bal terug om hoog op het veld het spel te maken. Veroveren ze iets dichterbij hun eigen zestienmetergebied de bal, heeft Ajax de lopende mensen en snelheid met onder meer David Neres om Feyenoord pijn te doen in de omschakeling. 

Rol van de backs

De rol van de backs is hierbij van belang. Daley Blind liet in de beginfase van de vorige Klassieker zien wat voor meerwaarde hij heeft in balbezit. De Ajacieden die voorin staan hebben veel vrijheid in waar ze lopen en opereren vaak aan de binnenkant, ofwel de halfspaces. Deze voetbalterm beschrijft de ruimte tussen de zijlijn en zestienmeter. Doordat de aanvallers van Ajax vaak in deze ruimtes opereren hebben de backs van Ajax de keuze om hen aan te spelen aan de binnenkant, of zelf te overlappen. Blind maakte in de beginfase van Feyenoord - Ajax met name van het eerste gebruik. Middels een chip speelde Blind een aanvaller van Ajax vrij, waar vervolgens gevaar uit voortkwam. Aan Tagliafico woensdag de taak eenzelfde rol te vertolken. 


Daley Blind heeft de bal en gaat 'm over de Feyenoord-defensie chippen. Wat kort erna volgt is een reuze kans voor Hakim Ziyech om Ajax op voorsprong te schieten. 

De aanvallende variatie en verbeterde omschakeling van balbezit naar balverlies kunnen Ajax kansen en Feyenoord problemen opleveren. De Rotterdammers komen het liefst in de duels, maar met continue beweging en lopende mensen is dit moeilijk te bewerkstelligen. In de eerste Klassieker was Ajax statisch en slordig in de eindfase, waardoor Feyenoord in haar kracht kwam. Als Ajax geleerd heeft van de vorige wedstrijd en haar revanchegevoelens kan omzetten in kwaliteiten, is er veel mogelijk. Kansen krijgt Feyenoord vaak genoeg tegen, Ajax is daarbij juist de ploeg die de meeste kansen creëert. Is Ajax effectief voorin en verdedigen ze als team, zijn ze beter dan Feyenoord. Denken ze als individuen en verdedigen ze niet de ruimte maar de man en bal, dan weet Ajax waartoe de thuisploeg in staat is.

Woensdagavond om 20.45 uur staat Feyenoord - Ajax op het programma. De laatste editie tussen beide teams in het bekertoernooi ging voor Ajax met 1-0 verloren. Ze hebben de laatste jaren echter vaak genoeg laten zien een resultaat te kunnen boeken in Rotterdam. Dit is woensdag opnieuw nodig om voor het eerst sinds 2014 de finale te halen. Dan kan Ajax zich opnieuw revancheren van een debacle: de 5-1 tegen PEC Zwolle. 

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvVeen | e-mail: sjorsvanveen@live.nl

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Leprechaun
Dit wordt echt een totaal andere wedstrijd. Ik voorspel een relatief makkelijke overwinning voor ons.
1 -1
Ajacider
Poeff, de traumatische beelden komen weer naar boven bij het lezen van dit verslag. Ben ook gauw gestopt.

Wat ik nog goed weet is dat de vleugelspelers bij Feyenoord (Larsson en Berghuis) altijd vrij stonden en met de lange bal werden bereikt. Zij werden ondersteund door de lopende middenvelders en een zwervende van Persie. Zo werd het collectief druk zetten van Ajax ontregeld. Want onze te aanvallende backs liepen ten alle tijden achter hun tegenstander aan.

Maar nu hebben we Nico Tagliafico op links en Mazraoui heeft wat goed te maken. Heb er vertrouwen in vanavond.
0 0
HansBeus
Heel goed voetballen kunnen ze allemaal anders spelen ze niet bij Ajax!... Vanavond draait alles om inzet en winnaars mentaliteit, dat is het verschil tussen een goede speler of een hele goed voetballer
De vorige keer zijn we op inzet en winnaars mentaliteit overlopen... daar zullen ze toch wel van geleerd hebben mag ik hopen.. zo ja dan word het een hele mooie avond!!!!!!!!!!
1 0
AFCAsphere
Naja, eigenlijk kan je in de tekst hierboven dus opvatten dat Ajax niet alleen op inzet en mentaliteit is overlopen :p

De spelers moeten tactisch gedisciplineerd spelen en bravoure tonen.
2 0
Frankeritus
magallan centraal zetten en blind linkback.. dat is wat Ajax niet moet doen.. baal nog steeds dat wober weg is.. centraal veel beter dan blind
1 -2
Red Devil
Met dezelfde waardeloze instelling spelen als een maand geleden dat moeten ze niet doen en zich als kerels gaan gedragen in het veld en niet bij elk duwtje gaan lopen janken bij de scheids.
Slopen dat 010 vanavond.
0 0
witchmaster11
kan zo met me maatje (ook een ouwe zak) naar feyenooit GRATIES nog wel) maar dan moet ik wel z.n achterlijke sjaal om , ik heb maar geweigerd ik blijf maar thuis en kijk naar de buis en ouwehoert maar hier op a.s de sjaal hangt bij de boer om een vogelverschrikker !!!!!! het lijkt een grap maar is het absoluut niet
3 0
Schip
Krijg er zin an! Je speelt nu weer met Blind centraal. Die vind ik qua mandekking niet heel sterk, al heeft hij zijn dagen, maar natuurlijk wel qua dekken van zones, ruimtes, op buitenspel spelen etc.

Dat geeft al meer rust dan Magallan, die er qua systeem en communicatie nog niet aan toe was. Nico is er verder bij, Mazza is in vorm, zeker ook verdedigend, en Neres staat in de basisformatie.

Die heeft in een eerder klassieker Feyenoord eigenhandig gesloopt met snelle uitbraken.

Vanavond telt enkel de winst, maar iets in Feyenoord maakt die oerdriften wakker. Dat je niet enkel wilt winnen, maar dat je Feyenoord wilt ontmantelen voor eigen publiek.
2 0
Hagmag
Wat Ajax wel moet doen is om vanaf minuut 1, de mouwen opstropen en rekenen op 11 doldrieste kakkerlakken, die zo snel mogelijk willen scoren. Jongens laat je in hemelsnaam niet afbluffen in het begin. Begin nou zelf ook eens met 150% inzet.
1 0
Fairsquare
Net zoals de vorige wedstrijd dus, waar we de eerste 15 minuten volledig de baas zijn
3 0
Schip
Daar was ook niets mis mee. En het is ook niet zo dat je daarmee de nederlaag hebt ingeleid. De ploeg moet gewoon beter omgaan met de zone verdediging achterin en een achterstand.

Laat het maar zien.
0 0
Mario65
Gezien het voor 010 een laatste strohalm voor een prijs is, zal het een pittige confrontatie worden..
Ajax moet hierdoor zich niet laten pakken en geconcentreerd blijven en ja dan soms wat mannelijker de duels in gaan.
Maar na vandaag zal er getreurd worden in Rotterdam.
Die horen met lege handen te staan... :-)
1 0
Mario65
Plusje/minnetjes lukt vaak niet.
Het wijzigen van tekst vaak ook niet.
Zeg webhost, kun je even aan de slag gaan?
6 -1
Schip
Had ik gisteren ook.
1 0
..::Rootje::..
Don't worry about a thing, want het is al doorgegeven.

:)
0 0
Pure
Ligt echt aan jou denk ik.
0 0
Bobson
Magallan opstellen
0 -1
..::Rootje::..
Wat mij opviel in deze wedstrijd is dat Ajax aan de bal helemaal geen rust bewaarde. Ze waren veels te gehaast bezig om snel een doelpunt te maken wat resulteerde in constant balverlies en onnodige fouten, waardoor ook de positionering van andere spelers niet goed waren.

Geen enkel moment na de 1-1, zelfs niet na de 2-2, zag ik die controle over de bal en de wedstrijd. De hele focus was ineens weg. Wat in mijn ogen leidden tot de ultieme mokerslag.
2 -1
Rentokill
Mooie Analyse. Heeft Ajax m al?
2 0
Joseph
Het grootste probleem, wat de Ligt ook noemde in het interview gisteren, waren Vilhena en Toornstra die vrij spel hadden.

Ajax heeft de wedstrijd tegen Feyenoord op het middenveld verloren. Het gaat al veel schelen als Blind zich daar vanuit het centrum mee kan bemoeien, maar het is ook heel belangrijk dat Donny de plek van Schone krijgt. Er moet iemand meelopen met Vilhena of Toornstra en duels winnen, dat is voor Schone niet te doen.
1 0
JCr14
Die lopende middenvelders. Goede omschakeling en restverdediging
0 0
Aspers73
Met de juiste opstelling en instelling moet dit niet zo een probleem zijn lijkt me. Alleen het feit dat Ten Hag nog geen enkele topper uit heeft gewonnen maakt me onrustig, waarschijnlijk mist er toch iets aan de benadering.
0 0
behangdelul
Lekker gewerkt Sjors! Prima analyse
1 0
Aspers73
Sjors en Pieter Zwart zijn de 2 beste analisten.
0 -1
Sibculoer
Zeker. Al werd het 5-1 tegen Pec. Was er bij die dag, zucht...
0 0
Labrador
Dat was een fooitje. Ik was erbij tegen pec, De graafschap en vorig seizoen tegen psv. ZUCHT
1 -1
ajtw
Misschien op belangrijke dagen niet meer komen...
Je brengt misschien ongeluk ;)
0 0