'De Wit mocht niet weg, Eiting heeft geduld'

BvdPloeg, 01-02-2019 om 07:05, 15745 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

De winterse transferperiode was voor Guido Albers druk genoeg. Niet alleen bracht hij Frank de Boer naar Amerika, ook zijn spelers bij Ajax stonden volop in de belangstelling. In gesprek met Ajax Showtime kijkt de belangenbehartiger terug op de situaties van Donny van de Beek, Dani de Wit, Azor Matusiwa en Carel Eiting. Matusiwa werd verhuurd, interesse voor anderen werd afgewimpeld door Ajax en de spelers zelf.

Matusiwa’s situatie was een bijzondere, zo begint Albers. 'Azor kwam terug van een zware blessure en dat heeft langer geduurd dan we hadden verwacht. Omdat het druk is op het middenveld bij Jong Ajax hadden we geen garantie dat hij veel zou gaan spelen. Hij was geen basisspeler, terwijl hij dat voor zijn blessure wel was, met zelfs een debuut in het eerste. We hebben dat aangekaart bij Marc Overmars en die heeft het overlegd met de technische staf.’

'Er is groen licht gekomen voor een verhuur van zes maanden aan De Graafschap, zodat hij veel competitiewedstrijden in de Eredivisie kan gaan spelen', vervolgt Albers. 'Het was een keuze tussen niet zeker weten of je überhaupt in Jong speelt of zeventien wedstrijden spelen in de Eredivisie. Die keuze heeft hij voor zichzelf gemaakt. Er is ook geen koopoptie, wat normaal gesproken wel zo is bij huurcontracten. Dit is een investering van Ajax en Azor, zodat hij begin volgend seizoen op een andere manier kan starten.'

De Wit had hele Eredivisie achter zich aan

Hoe anders was het voor De Wit, die recent het goede nieuws kreeg dat hij definitief is overgeheveld naar de A-selectie. Logischerwijs zag Ajax een verhuur dan ook niet zitten. 'De hele Eredivisie heeft geïnformeerd naar Dani, omdat hij een speler is die veel clubs niet hebben. Er is weer overlegd met Overmars over wat zijn positie is binnen Ajax, ook omdat je op een gegeven moment niet meer kan spelen in Jong Ajax. Maar hij zal zijn minuten in Jong en het eerste blijven maken en hij voegt iets toe aan het elftal waar Ajax binnen en buiten het trainingsveld behoefte aan heeft.’

De zaakwaarnemer ging wel met de middenvelder in gesprek om te bekijken wat het perspectief van De Wit daadwerkelijk is. 'Ik heb wel tegen hem gezegd dat hij in de tweede seizoenshelft misschien niet de speeltijd en kansen krijgt die hij in de eerste seizoenshelft kreeg. Het huidige middenveld wil de tweede seizoenshelft met de Champions League, halve finale KNVB beker en Eredivisie ook alles spelen. Ik heb geprobeerd het verwachtingspatroon wat te temperen, om teleurstellingen te voorkomen. Dani staat er totaal niet zo in en dat is heel mooi, ook omdat Ajax hem heel graag wilde houden. De vraag is: Heb je zelf haast om iedere week negentig minuten te spelen of kun je het blijven opbrengen? Het wordt voor hem een heel interessante periode. We zullen komende zomer kijken hoe Ajax in de wedstrijd zit.'

Eiting heeft geduld

Eiting leek in hetzelfde schuitje te zitten, ondanks dat de middenvelder nog zo goed aan het seizoen begon. Net als bij De Wit kreeg Albers van Ajax meteen te horen dat een vertrek onbespreekbaar is. 'Dat wilde Carel ook helemaal niet. Hij is nu geopereerd en richt zich volledig op zijn herstel.'

Kamp-Eiting heeft de hoop gevestigd op komende zomer. Albers wijst naar de vele spelers die nu al in de belangstelling staan van grote clubs. 'Na het vertrek van Frenkie de Jong gaan er komende zomer waarschijnlijk nog meer spelers vertrekken, dat weet Carel ook. Daarom is er ook nu geen activiteit rondom hem.'

Van de Beek wil prijzen winnen

En Van de Beek? Die heeft na wat tumult rond oktober de rust in zijn hoofd. Waar hij begin dit seizoen nog af en toe wisselspeler was, daar vocht hij zich voor de winterstop al terug in de basis. 'Donny verheugt zich op de tweede seizoenshelft, waarin ze voor de prijzen moeten gaan', zegt zijn agent erover.

Aan een transfer wordt niet gedacht, dat was slechts een gedachtespinsel toen Van de Beek rond oktober op de bank terecht kwam. 'In de zomer gaan we wel zien of Ajax naast het vertrek van onder meer Frenkie de Jong en eventueel Matthijs de Ligt ook wil meewerken aan een vertrek van Donny, indien daar interesse voor komt. Dan moet wel de juiste club komen, want voor hem is altijd interesse. Hij wil basisspeler worden en basisspeler blijven en dat is ook het uitgangspunt voor de zomer. Donny kennende heeft hij het enorm naar zijn zin bij Ajax, er is geen haast.’

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanTa
Eiting is voor maanden uitgeschakeld dus die geeft zo-wie-zo al geduld.
0 0
ST
Precies de speler die niet verhuurd had moeten worden hebben ze verhuurd. Matusiwa. De enige gifkikker die voor balans op het middenveld zorgt. De Wit rent alle kanten op en Eiting zal door zijn gebrekkige fysiek nooit slagen bij Ajax 1. Die hadden beiden verhuurd moeten worden.
3 -2
Matzet
Verrassend genoeg ben het eens met je redenering, maar is dat juist de reden om hem te verhuren.
Bij Jong Ajax moet je jezelf op voetbaltechnisch gebied ontwikkelen, maar er staat geen enkele sportieve druk op.

Bij de Graafschap is juist de druk om niet te degraderen hoog en is zijn positie cruciaal voor de balans. Hij krijgt daar veel speelminuten en speelt tegen betere spelers dan in de KKD. Ideale ontwikkeling voor hem.

Voor een spelmaker/spits/buitenspeler zou het weer niet verstandig zijn om naar bijv De Graafschap te gaan, omdat je veel minder vaak een goede bal krijgt, minder mogelijkheden om spelbepalend te zijn en je te maken hebt met een heel ander spelbeeld dan wanneer je bij Ajax 1 speelt.
0 0
DUDE92
Wel grappig hoe erg oneens ik het met je ben: Matusiwa had nauwelijks minuten gemaakt in het eerste, mooi dat hij nu basisspeler is bij een degradatiekandidaat (zonder kunstgras).

Een van Dani's sterke punten is juist zijn looplijnen, net zoals bijvoorbeeld bij Donny en Davy.

En Eiting zijn fysiek is prima, maar ik ben bang dat hij door zijn trage handelingssnelheid nooit onbetwiste basisspeler gaat worden.
1 -3
de_pitbull
laat hij eerst maar eens 6 maanden degradatievoetbal spelen.
1 0
altijdwelwat
Dani de Wit loopt met regelmaat iemand voor de voeten , helaas zowel medespelers als tegenstanders. Loopt uit enthousiasme 13 kilometer per wedstrijd , waarvan er 2 kilometer zinvol zijn. Heel hard rechtdoor op je tegenstander afrennen ziet er misschien fanatiek uit , maar is nog nooit een kwaliteit geweest . Hij word daardoor dan ook bijna altijd relatief makkelijk uitgespeeld, het is echt niet zo dat hij enorm veel ballen veroverd anders had ik het wel kunnen waarderen. Ook heel hard : " Kom op nou schreeuwen" meer is het niet qua coaching, slaat nergens op . Als je dan voetballend ook nog eens aan de onderkant zit , is er totaal geen reden om zo een jongen bij de selectie te halen. Snap best dat er mensen zijn die in het acteren van een ideale prof trappen , maar dat dat bij Ajax gebeurd is zorgwekkend.
9 -5
geDaante
Precies!
2 -1
Pure
Je vindt jezelf wel heel wat he. Nep supporter
0 -6
ST
Hij is een nep supporter omdat hij het niet in De Wit ziet zitten en dit kenbaar maakt?
4 0
Saanchez
De Wit zit ook alleen bij de selectie om mogelijk in te vallen, denk niet dat hij ooit in de basis zal staan. Hij is namelijk een heel nuttige speler als je wedstrijden op slot moet gooien, zoals begin vh seizoen tegen Dinamo Kiev thuis.
2 -1
PeterVKV
Niet gek opkijken als de Wit zondag basis staat in plaats van Schone. Minder voetbal, meer mentaliteit. Harde werker die nooit verzaakt naast Frenkie.
5 -5
Joseph
Schone brengt al te weinig voetbal, Blind hoort hier te staan en ik mag hopen dat het eindelijk gaat gebeuren als Tagliafico terug is.

De Wit wil je nooit in de basis, die breng je alleen als het voetballend niet lukt en je ook niet verwacht dat dit nog gaat lukken. Een Feyenoorder eigenlijk. Handig op de bank.
4 -2
geDaante
Schöne is een heel wat betere voetballer dan Blind, is behendiger, technischer en vlotter aan de bal, kan beter in de kleine ruimte uit de voeten. Blind zou meer een wat statische spil zijn, puur passen. Maar blijft steeds maar weer te traag en te logjes als ie een beetje onder druk wordt gezet.
1 0
ETM
@GeDaante, nog een maal op je gereageerd op het Tadic en Blind topic.
0 0
ETM
Magallan al in de basis? In deze fase van het seizoen zie ik dat echt niet gebeuren. En eigenlijk sowieso Schone uit de basis niet.
Ik denk mutaties op korte termijn vooral in de voorhoede zullen plaats vinden. Respectievelijk Dolberg en Vd Beek zitten het dichtst tegen de bank. Tenzij Magallan echt enorm positief opvalt achterin en de chaos van de restverdediging voortzet. Het is hoe dan ook zeer te hopen dat Tagliafico spoedig terugkeert.
1 0
trodat4030
Dan kijk ik echt wel gek op hoor..
3 0
Web
Dat is ook weer niet nodig.
Kom je niet aan het voetballen met hem
Maar dat ze hem er bij willen houden snap ik heel goed, loopt niemand voor zijn voeten, accepteerd zijn rol.
3 -1
Mokum31
Doe maar zaterdag
2 -1
Nick
Wellicht dat ze Jan van Halst en Enoh nog kunnen benaderen.
Lijkt me wel een mooi middenveld.
1 0
Ar
Goed, Matusiva kan ik ergens begrijpen.
Aan de andere kant heeft Ajax geen soortgelijk type in de selectie. In sommige wedstrijden is Azor goed te gebruiken, en dan denk ik ook aan afgelopen zondag.
Zet iemand op die Toornstra, en je hebt er geen last van.

De Wit is een soort type Siem de Jong. Daar zijn er inderdaad niet heel veel van in de eredivisie. De Wit zal altijd wel zinvol zijn in een elftal, zijn meters en zijn goals maken. Dus begrijpelijk dat er wel interesse is, en ook dat Ajax hem niet zomaar laat gaan. Zoals Van de Beek nu speelt onder TH dan kan Dani daar ook prima.

Eitingh lijkt mij niet de vervanger van De Jong. Zoals Frenkie zijn positie invult kan alleen Blind dat vervangen, met dan Carel als vervanger voor die plek in het elftal. Dat maakt de verkoop van Wöber ook zo raar.

Sowieso vind ik het vreemd dat Ajax op koers in de titelstrijd, de beker en de CL, directe reserves zoals Wober e.a. van de hand doet.

Ik vind het echt raar.
Ja, het verschil tussen De Ligt, Blind, Nico en Schuurs, Wober, Bakker is toch nogal best groot gebleken. Maar het zijn jonge jongens en kunnen groeien. Je koopt daar niet zomaar wat tussen. Had je gewoon beter Viergever kunnen houden.

Krijgt Overmars soms provisies op transfers?!
3 -1
geDaante
De Wit kan echt niet als Van de Beek spelen, Van de Beek heeft veel meer voetballend vermogen, en is creatiever.

Eiting zou de vervanger van Schöne zijn, en alleen Sinkgraven kan de rol van Frenkie vervullen, of Mazraoui, Blind zeer zeker niet. Te traagjes, te logjes.

Wel helemaal eens met wat je zegt over Wöber. Zelfde geldt ook wel een beetje voor Bakker. En dan De Wit per se niet laten gaan...
10 -4
Sterspeler
Ik vraag me alleen af of Sinkgraven goed genoeg is en niet te blessure gevoelig. Ik zie die rol vooral voor een Nous weggelegd.
0 0
Knalpot
Dat je na zondag nog loopt te tetteren dat Ajax niks aan zo'n type speler als de Wit heeft is lachwekkend. Dit is precies wat ik je iedere keer hebt voorgehouden, wedstrijden lopen niet altijd zoals Ajax dat wil. Met een Dani en Azor heb je nog de mogelijkheid zo'n wedstrijd te kantelen doe je dat niet accepteer het dan en slik zoals zondag je ruime nederlaag.
1 -1
geDaante
Met alleen extra 'gif' kom je er echt niet, je gaat voetballend en qua veldbezetting zó hard achteruit, dat je het voetballend al kan vergeten.

De Wit veinst ook veelal gif en mentaliteit, met zijn gemaakte aanmoedigen en gemaakte overdreven vieren van een doelpunt. Pakt ook helemaal niet veel ballen af, en loopt helemaal niet zoveel als men denkt. Wacht ook veel af, vaak onzichtbaar. Zeer slecht voor de opbouw, onder meer.
0 -1
Ar
Als loper, als 10, zoals TH Donny laat spelen, daar kan Dani prima.
En ja, je hebt gelijk dat Donny veel meer voetballende kwaliteiten heeft.
Bedenk wel dat vorig seizoen Siem de Jong nog zo nu en dan speelde op de plek van Donny.
Mijn voorkeur gaat natuurlijk ook niet uit naar De Wit, maar hij en Huntelaar doen natuurlijk wel iets wat een Dolberg niet doet. Strijd en oorlog leveren in het veld.

Wat de vervanging van De Jong betreft: er is geen speler zoals hij.
Zoals hij zijn rol vanuit zijn verdedigende positie soms invult (en daarin is ie bijna linksback op een lijn met De Ligt en Blind) zie ik ook Schuurs daar in aanmerking voor komen.
Ajax speelt soms 3-4-3, met de backs doorgeschoven naar het middenveld (en dan kan Sinkgraven prima als vervanger van Nico), en Frenkie als soort van ... ja noem het maar.
Ik heb in geen 35 jaar iemand zo zien spelen.

Sinkgraven kan echt niet achterin 1vs1 komen te staan, maar Frenkie wel. Hij is zelfs nog een betere mandekker dan Blind.

Internationaal is dit misschien wel het beste Ajax:
De Ligt, Blind, De Jong
Mazraoui, Schöne, Van de Beek, Tagliafico
Ziyech, Dolberg/Huntelaar, Tadic

En zo staat het vaak ook bij onze beste momenten van balbezit.
1 -2
Sterspeler
Wat heeft het ins gebracht onder ten Hag om allemaal middenvelders achterin te zetten? 8 verliespunten. Zet er aub gewoon verdedigers neer. En Frenkie achterin? We zagen hoe makkelijk dat ging in de voorronde CL en tegen PSV.
0 0
DJMokum
Alleen (ondanks dat we Ajax zijn) onderschat de rol van ons keepertje niet ;-)
0 0
appeltje
Donny is veel intelligenter op 10. Het belangrijkste is niet dat je veel loopt of veel loopacties maakt, maar dat je de juiste loopacties maakt. De Wit heeft minder inzicht dan Van de Beek. Een van de belangrijkste redenen dat juist Van de Beek op 10 staat
2 0
geDaante
De Wit mag niet weg, en Bakker mag wél zo weg, Bijleveld ziet de bui al hangen, Wöber zo van de hand gedaan terwijl je midden in het seizoen zit... De logica.

Heel leuk die strijd van De Wit, en wel respect voor, maar dat doet hij niet voor niks, dat is om zijn gebrekkige voetballend vermogen enigszins goed te maken. En dat kan ook bij clubs die opportunistischer en fysieker spelen, maar niet bij Ajax.

Ik krijg zo echt spijt dat ik ooit gestopt ben met voetballen. Ik legde nog veel meer energie en arbeid in een wedstrijd dan De Wit, met meer voetballend vermogen. Ik had het dus ook tot het eerste van Ajax kunnen schoppen, met wat geluk door gescout te worden.
5 -3
Web
Bakker wil niet bij tekenen, en dat wist jij ook wel.
Dani loopt niemand in de weg, word zelden of nooit gebruikt, maar heeft andere eigenschappen. Word tijd dat je eens gaat voetballen, begrijp je beter wat een selectie nodig heeft
1 -2
godenzonenssuper
De Wit mag niet weg.
Het zegt alweer voldoende.
6 -2
Web
Ja want hij speelt wekelijks toch?
Wat zegt dit dan?
Totaal geen idee wat er in een selectie aan evenwicht thuis hoort.
20 blijeveld wil jij
1 -3
geDaante
Ja het is me wat.
2 -2
ajaxwestland09
de wit onze drauffganger had niet anders verwacht lievelingetje van ten hag en tja eiting leuk en aardig moet revalideren kijken hoe hij terugkomt
4 -1
ST
Beide spelers gaan nooit vaste basisspeler van Ajax 1 worden. Waarom dan houden? Doorselecteren. Ik zie liever Gravenbergh.
2 -2
godenzonenssuper
Eiting gaat vaste basisspeler worden van Ajax 1.
Uitstekende 6.

Al is het systeem van Ten Hag niet ideaal voor hem. Net als voor Dolberg, Van de Beek en Frenkie.
4 -2
Web
Frenkie speelt een top seizoen, is onder Ten Hag 84 miljoen waard
Ben je nou zo dom, of gewoon niets goed willen zien?
Dat Dolberg elke bal van de voet laat stuiteren is Ten Hag zijn schuld?
Wat HOOP jij dat het verkeerd gaat
Echt NIETS is goed
1 -5
Sterspeler
Je hebt juist alle goede spelers in huis om met een 6 te spelen. Ik vind Schone bijv. veel minder goed dit seizoen dan onder Bosz. Dat komt door de invulling van het middenveld en Ziyech rechtsbuiten (hij kan niet 25 keer terug sprinten bij zijn balverlies). Ik denk dat Ziyech met deze selectie op het middenveld veel meer beslissend kan zijn (mede doordat hij van het centrum veel beter spel kan maken) met een 6 achter zich en een diepe buitenspeler als Neres. Ik hoop er volgend seizoen op:

Onana;
Aankoop, Magallan, Vertonghen, Tagliafico;
Blind/van de beek;
Mazraoui, Tadic;
Neres, Dolberg, aankoop
0 0
Bky
Tuurlijk mag de Wit niet weg, er valt nog een CL te winnen.
4 -4
Mivado
Zie hem wel een gekke hattrick maken tegen RM
3 0