Profiel Keizer: Duidelijk op alle vlakken

SJvanveen, 18-06-2017 om 15:40, 27299 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Op 2 juni 2016 kijken twee voormalig Ajax-voetballers met gemoedelijke blikken naar de camera. Marcel Keizer is net gepresenteerd als nieuwe trainer van Jong Ajax en Dennis Bergkamp leidt de kale coach rond op Sportpark de Toekomst, het jeugdcomplex van Ajax waar Keizer met zijn ‘Ajax 2’ het komende seizoen op vrijdag- en maandagavonden zijn thuiswedstrijden afwerkt.  

Keizer werd door Bergkamp aangedragen bij het Technisch Hart. De sierlijke voetballer van weleer had de carrière van zijn vriend gevolgd, was onder de indruk en zag hem als perfecte vervanger van Jaap Stam, die naar het Engelse Reading vertrok. De aanstelling van de oud-coach van Telstar, FC Emmen en Cambuur Leeuwarden was er een voor heden en toekomst met een dubbele bedoeling. Ten eerste omdat Keizer (toen al) een potentiële opvolger was van Peter Bosz over pak 'm beet drie seizoenen. Daarnaast omdat hij bij Jong Ajax letterlijk met de toekomst van zijn werkgever aan de slag ging. 

Dat Keizer al na één seizoen Jong Ajax hoofdcoach van Ajax 1 zou worden, had niemand gedacht. Van tevoren niet, tot voor kort niet, maar het is de werkelijkheid. Een werkelijkheid waar velen twijfels bij zullen hebben. Keizer heeft immers weinig ervaring op hoog niveau. Hij heeft met Jong Ajax ‘maar een elftal waar de beste spelers van de Jupiler League in spelen’ gecoacht, is gedegradeerd met Cambuur en heeft dus aan het roer gestaan bij het nietige Telstar en Emmen. Niet echt een curriculum vitae waarmee je in de kantine van Ajax indruk maakt. Overmars, Van der Sar, Bergkamp, Bogarde, Winter, Witschge en mogelijk opvolger Reiziger; het zijn stuk voor stuk oud-Ajacieden met een roemrijk verleden die de club naar een hoger plan moeten tillen. Maar dat moet Keizer, vier wedstrijden in Ajax 1, nu ook.

Keizer bij Jong Ajax
Gelukkig valt de aanstelling van de volle neef van Piet Keizer onder de huidige trend in het mondiale voetbal; het aanstellen van (relatief) onervaren trainers. Bij Ajax is dat niet nieuw: Frank de Boer werd zonder ervaring als hoofdtrainer op het hoogste niveau de baan van trainer van Ajax 1 gegeven. De club doet dat nu weer met Keizer, die nog nooit in de vaderlandse top van de sport werkzaam was. Ondanks zijn niet zo spectaculaire CV, liegen de trainerscapaciteiten van Keizer er niet om. Als speler was Keizer een lopende middenvelder en maakte hij veel meters die niet effectief waren. Als je niet de beste voetballer bent, moet je over voetbal gaan nadenken. Dit heeft hij vertaald naar zijn trainerschap, wat hem volgens andere trainers, ouders van spelers en spelers zelf tactisch, didactisch en op menselijk vlak erg sterk maakt. 

Vanaf dag één was immers alles helder bij Jong Ajax. Tijdens de allereerste oefenwedstrijden waren bepaalde contouren, lijnen en structuur in de speelstijl al zichtbaar. Op een bijveld op het jeugdcomplex van Ajax speelden de beloften weliswaar tegen amateurs en op papier mindere tegenstanders, maar met name het druk zetten en het andere aanvalsspel vielen al na een paar trainingen in positieve zin op. Keizer wil de bal heel snel terug hebben en dat deed hij op zijn eigen manier, net als dat Peter Bosz dat op zijn eigengereide wijze deed. Vaak is het zo dat Ajax (in de jeugd) met een spits tussen de centrale verdedigers van de tegenstander druk zet om een lange bal te forceren. Vervolgens maken de Ajax-verdedigers het veld klein aan de kant van het veld waar de bal is of komt (kantelen red.), waarna de verdedigers een defensief overtal creëren en de bal terug veroveren. Keizer deed dit anders.

Keizer zette El Idrissi in de spits en liet de jongeling in tweede instantie juist druk zetten op de keeper van de opponent. De bal ging weer lang, de centrale verdedigers kantelden naar de kant waar de bal kwam of was, de backs konden zo doordekken op de backs van de tegenstander zodat uiteindelijk de bal zo ‘hoog’ mogelijk op het veld veroverd werd. Dit brengt veel risico met zich mee en vergt veel concentratie, ook de keeper moet alert zijn, maar als het goed wordt uitgevoerd, dan creëer je direct een numerieke meerderheid op het middenveld. Iets wat Keizer altijd wil hebben, het liefst op centrale posities. Waarom? Omdat dan het aanvalsspel snel aan bod komt. Daarbij onderscheidt Keizer volgens Voetbal International met name twee innovatieve termen: de hotzone (centrale zone tussen middenveld en aanval waar de beste kansen gecreëerd kunnen worden) en de scoringszone (centrale gebied rondom zestienmeter waar de grootste kans is om een goal te maken). Bij Jong Ajax heeft menigeen kunnen zien waar het toe kan leiden als die zones goed door de spelers begrepen worden en als men er goed in opereert.

Van Persie en Bergkamps training
Om effectief en succesvol in de zones te spelen die Keizer zo belangrijk vindt, is nauwkeurigheid erg belangrijk. De basis hiervoor werd op De Toekomst gelegd door Keizers duidelijkheid en hardheid. Uit verhalen blijkt de geboren man uit Badhoeverdorp een strenge veldtrainer te zijn. Vijf of zes dagen in de week is Keizer helder over hoe en waar hij de bal met zijn team wil veroveren en hoe men acht risico’s te nemen in het veld, want: hij wil dat zijn team risico neemt. Je moet niet angstig zijn om balverlies te lijden, je speelt bij Ajax, je moet durven. Dat ontwikkelt Keizer in zijn trainingen door van iedereen maximale focus en kwaliteit te vragen. Om optimaal te presteren en beter te worden als speler moet alles op volle kracht en met uiterste concentratie gebeuren. Het wordt ook niet gedoogd om, hoe je ook heet, op trainingen of in de wedstrijd een slechte bal in te spelen. Kom je terug vanuit Ajax 1 en loop je de kantjes ervan af omdat je toch wel speelt, je krijgt op je flikker. Train je voor het eerst mee vanuit de A1 en kom je net kijken, je moét op Keizers wijze meedoen. Alle ballen moeten goed zijn. Alles moet op het hoogste niveau zijn. Van dag één tot en met de afsluiter van het seizoen bij het voetgolf.

Bovenstaande moet ook dé reden zijn waarom Bergkamp, hoofdverantwoordelijke voor Keizers komst naar Ajax en tevens oud-ploeggenoot en goede vriend, zo gecharmeerd is van hem. Zelf deed hij immers alles maximaal, zo blijkt uit een anekdote van Robin van Persie bij Heilig Gras in 2011. In een aflevering zit Van Persie in een lege bioscoopzaal met Henk Spaan en vertelt hij over zijn jeugd bij Feyenoord, zijn tijd bij Arsenal en toenmalig teamgenoot Dennis Bergkamp. Van Persie heeft zichtbaar respect voor Ajax’ cultuurbewaker, maar als het over Bergkamps trainingen gaat, komt de Oranje-international los. ‘Hij trainde altijd honderd procent. Ik was eerder klaar en zat vanuit de jacuzzi zijn training te kijken. Hij kwam net terug van een blessure en trainde met een jongetje van vijftien en zeventien. Ze deden een pass- en trapoefening met van die borden. De training duurde dik driekwartier en hij heeft geen enkele bal fout ingespeeld. Alles honderd procent, alles maximaal. Keihard inspelen, aannemen, spelen, direct kaatsen. Ik vond dat gewoon kunst. Ik bleef kijken om te kijken of hij een fout maakte, maar die fout kwam niet.’

Robin Van Persie - Heilig Gras (2 van 3)

Robin Van Persie - Heilig Gras

Wat van Persie zegt over Bergkamp, dat wil Keizer ook zien op alle trainingen en in alle wedstrijden. Alles moet perfect zijn. En als je dan toch een fout maakt, dan leer je ervan en doe je het de volgende keer wel goed. Die drive en must aan kwaliteit koppelt Keizer aan tactisch vermogen en flexibiliteit. Hoewel hij het resultaat ondergeschikt vond bij Jong Ajax en puur keek naar ontwikkeling, zijn er genoeg voorbeelden van momenten dat hij een wedstrijd deed kantelen. Denk bijvoorbeeld terug aan FC Den Bosch-uit. Op een kunstgrasveld in Brabant, tegenover een fanatiek publiek en een opportunistische tegenstander, ging Jong Ajax uit van eigen kwaliteit. De ploeg, zonder sommige sterkhouders, had continu de bal, maar kansen werden door gebrek aan doortastendheid voorin niet of nauwelijks gecreëerd. De thuisploeg kwam op voorsprong, maar na de thee, een tactische uitleg in de kleedkamer en wat rust, gooide Keizer door middel van een systeemwijziging de wedstrijd om. De Ajacied ging 3-4-3 spelen in plaats van het gebruikelijke 4-3-3 en uiteindelijk won Jong Ajax verdiend met 1-2. Het was een typische omzetting van Keizer. 

Ander spanningsveld
Ook bij Cambuur, waar Keizer in 2015 het sportieve dieptepunt van zijn trainerscarrière meemaakte met degradatie, bleef hij vasthouden aan zijn eigen ideeën over voetbal. Bij zijn komst stond de club uit Leeuwarden al op een kritieke positie op de ranglijst, maar Keizer dacht puur aan het proces, want als het proces en het spel goed zijn, dan komen de resultaten vanzelf. Bij Cambuur kwamen die niet, maar het spel bleef het allerbelangrijkste. Dat was ook te zien bij de degradatiewedstrijd. Uit in Eindhoven was Cambuur rijp voor de slacht, maar door het voetbal dat Keizer met de ploeg op de mat legde, werd PSV met name in de beginfase de wil opgelegd. Uiteindelijk werd er dik met 6-2 verloren, maar het verhaal achter zijn voetbal was zichtbaar. Hij heeft dat bij Cambuur geprobeerd neer te leggen, heeft dat zonder paniek bij Jong Ajax gedaan en hij gaat dat nu doen bij het eerste elftal van de Amsterdamse club. 

Hoewel hij het voetbal niet drastisch zal willen veranderen, resultaat moet gekoppeld worden aan amusement, zit er wel een verschil in spanningsveld tussen werken bij Keizers voorgaande teams en Ajax 1. Spelers met sterallures, een vertrekwens, ontevredenheid over het zitten op de bank, de supporters die gaan fluiten bij een 0-0 stand in een thuiswedstrijd tegen (met alle respect) NAC Breda na 25 minuten spelen; Keizer is het niet gewend. Wel heeft hij met Jong Ajax te maken gehad met een veld van andersoortige spanningen. Hij heeft met de beloften een team gecoacht dat misschien wel een van de moeilijkste ploegen is om überhaupt te leiden gedurende een jaar. Er is een groep jonge spelers die net aansluit als eerstejaars senior, of zelfs eerstejaars A-junior, of tweedejaars A-junior. Zij moeten wennen aan het betaalde voetbal tegen fysiek sterkere, oudere en volwassen spelers, maar gretig en kneedbaar zijn ze natuurlijk wel omdat Ajax 1 in aantocht is. 

De grote kwaliteit is juist het managen van spelers die eigenlijk zien dat ze het niet gaan redden bij de Amsterdamse club. Spelers die voorbij gestreefd worden door jongere jongens en moeten afwachten of ze überhaupt ooit een kans krijgen. Of denk aan Thulani Serero, weggehaald bij het eerste elftal door de clubleiding en sporadisch meedoende bij de beloften, of El Ghazi, om disciplinaire redenen opgesteld bij Jong Ajax. Allen hebben ze zich, in welke situatie dan ook, maximaal ingezet en voorbeeldig gedragen. Dat is een grote kwaliteit van de spelers zelf, maar het is ook een knap staaltje peoplesmanagement van de trainer, dat Jong Ajax mede zover heeft gebracht afgelopen seizoen. Keizer was de eerste coach die écht hoge ogen heeft gegooid met Jong Ajax in de Jupiler League. Voorgangers Alfons Groenendijk en Jaap Stam en Andries Ulderink slaagden er niet in om Jong Ajax op de kaart te zetten, Keizer deed dat wel. Zet hij net als bij Jong, ook bij Ajax 1 de lijnen goed uit, dan veranderen de twijfels die er zijn snel in krediet. 

Door Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: sjorsvanveen@live.nl

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Daantje Makkes
Sommige mensen zitten non stop op deze site. Ga wat doen met je leven! hahahaha
1 0
AbdelhakNouri22
Ik heb het idee dat Keizer als manager beter is dan Peter B. Als je ziet hoe Peter B. met 'moeilijke jongens' in de groep omging dan schat ik dat Keizer op dit vlak beter zal zijn.
1 -2
RusselWestbrook
Waar heb je het over?

Dat El Ghazi teruggezet werd? Mag toch hopen van niet, want dat was echt 100% terecht.
2 0
RaynoFischer
Idd en Gudelj werd terecht gepasseerd en daarna verbannen.
Bazoer werd terecht gepasseerd en koos ervoor om te vertrekken.
1 0
AnoniemeTank
Past zeker perfect binnen de "cultuur". Scheelt Bergkamp weer wat bewakingsuren god god wat doorzichtig allemaal
1 -1
Keizer11
Toch vind ik het jammer dat er geen ervaren assisent naast hem zit.
Stel dat hij drie keer achter elkaar verliest.
Ipv Winter had ik Gerard vd Lem naast m gezet.
Ervaren assistent bij Ajax en Barcelona.
Zelf coach geweest bij AZ en in Saoudi Arabië of die kant op.
Heeft niet de ambitie om hoofdtrainer te worden.
Weet hoe Ajax hoort te spelen.
Maar goed.
Keizer lijkt me een hele goede keuze p voorhand.
Hopen dat we weer successen behalen, van mij mag het weer beginnen.
0 0
Truth
vd Lem kan waarschijnlijk niet goed genoeg klaverjassen om aan te sluiten bij de kaartclub van meneer Bergkamp
0 0
Ajaxstockholm
doet vd lem nog iets?
0 0
RusselWestbrook
Als voormalig coach van o.a. Cambuur weet je echt wel hoe het is om 3 keer achter elkaar te verliezen, haha.
0 0
FlyingDutchMan
Dan staan ze in Leewarden op de banken te applaudisseren, 3x verlies is niet slecht xD
1 0
afcajawa
Een heel goed stuk, Waarbij we wel bedenken dat ajax1 iets heel anders is. Vorig jaar was de maand augustus dramatisch en bepalend voor de rest van het seizoen. Ook dit jaar zal augustus weer bepalend zijn. We gaan het zien , bij Ajax gaat het altijd anders dan je verwacht. Daarom is het zo'n speciale club. En zijn we zo kritisch en trots!!
0 0
Ajaxtrouw
Ik vind dat hij nu wel erg gepromoot wordt. Dan wordt ik altijd wat argwanend van.
0 0
Jaimie108
Tja, dat is jammer zeg
0 0
Mung
Het enige wat telt is resultaat, nog een jaar zonder prijzen kunnen we ons niet veroorloven. We gaan het zien!
0 0
geDaante
Jawel hoor, dat kan Ajax wel, gezond zat. Ik wil aantrekkelijk, goed en zeer vermakelijk Ajaxvoetbal zien, daarom kijk ik voetbal, en om trots te kunnen zijn op Ajax. Vandaaruit volgt vast resultaat, maar zo (net) niet, so be it.
1 -1
gi0vanni
Ik hoop het niet maar een team met jonge talenten prijzen laten pakken in 2 jaar is lastig. Maar ik heb er wel vertrouwen in als Ajax dit jaar de zwakke en onderbezette posities versterkt we best kans maken op prijzen. En anders moet Ajax proberen het team zo veel mogelijk bij elkaar te houden. Want dan zijn we het jaar erop niet te stoppen. Maar goed we gaan voor dit jaar!
0 0
Web
Heerlijk deze trainer, wat ben ik blij.

Hopelijk blijft de ploeg compleet

Vertrekken, Veltman en Westermann
1 -1
Patajax
nu nog duidelijkheid over de spelersgroep
1 0
mdeV
Blij wezen als ze volgend jaar bij de 1e 4 eindigen
1 -2
Jaimie108
Ga huilen, deze man gaat het gewoon goed doen
1 -2
Ajaxbrl
Geen kampioen is mislukt seizoen
2 -2
geDaante
Voor jou misschien.
0 0
EVH
Ben errug benieuwd.

Nu aan Marc om Keizer een geweldige selectie te geven.
1 0
Nagilahava
Met alle respect. Hij zal ongetwijfeld goed zijn. Maar wat wordt hij opgehemeld. Ik snap best dat je het groots aankondigt, maar men doet net alsof dit de nieuwe pep guardiola is.
1 0
Jelle2500
Kijk dat durven omzetten in de rust als het niet loopt!
1 0
Restored
Mooi artikel AS, duidelijk verhaal. Wat mij betreft idd ook de juiste keuze, de lijn Bosz moet worden voortgezet en Keizer is de juiste man om dat te doen. Nu al heel veel zin in volgend seizoen.
1 0
grannig mokum1
Wij moeten nu niet doen of bosz dat uit gevonden heeft, de lijnen van bosz,
0 0
deKlenne
Ik word hier erg vrolijk van. Paar gerichte aankopen en laat Keizer het maar doen. Roep als sinds het begin van de geruchten dat ik vertrouwen heb in deze man!
1 0
AbdelhakNouri22
Welk artikel over Keizer is beter? Degene op VI Pro of deze?
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Off: Een speler als Serero hoort eigenlijk niet geruisloos via de achterdeur weg te gaan, niet omdat hij zo goed was maar omdat hij meer dan 100 keer het Ajax shirt droeg en 3x kampioen werd.
Pienaar transfervrij van Sunderland, wel 35. WIe hem vergeten is, won 6 prijzen met Ajax en heeft meer techniek dan Ziyech en Schone bij elkaar, youtube maar.
1 -2
MokumXXX
spannend! laat de nieuwe seizoen maar komen zou ik zeggen!
1 0
Yo
Gaat hij denken jullie met sinkgraven op linksback spelen of gaat die hem weer als middenvelder gebruiken
2 0
Knalpot
Sinkie is ideaal in zijn systeem positioneel een van de beste die wij hebben.
1 0
Ajaccus
De laatste maanden is hij geblesseerd geweest en heeft niet gespeeld. Nu moet hij weer verder met zijn ontwikkeling naar volwaardige LB. Ik vraag me nu ineens af of Ajax 1 daar wel de juiste plaats voor is.
0 0
Ozymandias
Ik hoop dat Sinkgraven weer vast in de basis zal staan als linksback en dat Ajax een talentvolle linksback koopt die met hem de concurrentie aan kan gaan. Sinkgraven heeft veel potentieel als moderne linksback. Hij is aanvallend positioneel geweldig en door zijn felheid doet hij goed mee in het drukzetten. Verdedigend moet hij positioneel wel nog verbeteren maar de meeste moderne backs maken verdedigend positioneel af en toe fouten. Kijk bijvoorbeeld naar wereldtoppers als Silva, Marcelo en Alba.
1 0
FlyingDutchMan
Klopt
0 0
jollie18
Gezien de jeugd op het middenveld denk ik dat Sinkgraveb weg gaat.
0 -5
FlyingDutchMan
Op basis van afgelopen seizoenen zou Sinkie zich beter kunnen focussen op de linksback positie dan als middenvelder.
2 0
Intec
We hoeven ook niet te overdrijven met de jeugd op het middenveld de enigste die er echt klaar voor is is vd Beek.
0 -1
3*stars*3
Denk Frenkie ook en Nouri kan ook vanaf de linkerflank.
Zo'n Eiting denk ik nog niet.
1 0
MeerscheHeld
Ik heb er echt vertrouwen in, zin in volgend seizoen!
1 0
jollie18
Nog even geduld dan mogen ze weer
1 0