Ajax wil de Youth League winnen, maar met wie?

BvdPloeg, 14-07-2020 om 19:00, 22651 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Ajax haalde in 2012 weliswaar de finale van de NextGen Series, maar toen de opzet van het jeugdtoernooi voor O19-teams in 2013 veranderde in de zogeheten Youth League, kwam Ajax nooit meer voorbij de laatste acht. Reden genoeg voor de Amsterdammers om vol voor de winst te gaan als het toernooi straks in augustus in tien dagen wordt uitgespeeld. De grote vraag is: kan Ajax straks in Nyon op volle sterkte aan de aftrap verschijnen? 

Jeugdvolgers zijn het er wel over eens: Ajax heeft voor het eerst sinds de periode 2014-2016 weer een O19 die in potentie de Youth League kan winnen. Destijds verloor een geweldige ploeg met Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny in 2015 na strafschoppen totaal onnodig in de achtste finale van AS Roma O19. Een seizoen later ging het in kwartfinale, met dit keer onder meer Matthijs de Ligt erbij, mis na een lullige nederlaag uit bij Chelsea O19. 

Na de doorstroming van deze ijzersterke jeugdlichting richting het eerste elftal, presteerde Ajax O19 in 2016/2017 opvallend sterk, met kwalitatief toch een minder goed elftal. De club werd echter opnieuw in de kwartfinale uitgeschakeld, dit keer uit bij Real Madrid. Een seizoen later waren de play-offs na de Domestic Champions Path al het eindstation, na strafschoppen tegen Paris Saint Germain. Ajax, dat eigenlijk ieder jaar uitspreekt dat het de Youth League kan en wil winnen, rook zo nog nooit aan Nyon. In de Zwitserse stad worden ieder jaar de halve finales en finale afgewerkt.

Vorig seizoen was er weer echt een serieuze mogelijkheid op winst, zo dachten we met z'n allen. Een sterke lichting, geboren in 2002 en 2003, kwam plots snel door. In de competitie kregen spelers zoals Kenneth Taylor, Sontje Hansen, Brian Brobbey en Naci Ünüvar ook volop kansen, maar in de Youth League koos coach John Heitinga vaak voor oudere spelers uit Jong Ajax. Het was iedere wedstrijd weer stroperig en onsamenhangend en de uitschakeling in de achtste finale tegen Olympische Lyon was dik verdiend. Jonkies Taylor en Ünüvar waren in die wedstrijd slechts invallers, alleen Brobbey deed vanaf de aftrap mee.

Europese kampioenen bij Ajax zorgen voor hoop

Dit jaar is er een nieuwe kans, met Ajax al in de kwartfinale. In de poulefase eindigde het team knap als eerste in een sterke groep met Valencia, Chelsea en Lille. Helemaal knap, omdat Ajax de dubbele ontmoeting met Chelsea speelde met een uitgekleed elftal. Alle toptalenten van O19 zaten toen namelijk in Brazilië voor het WK O17. In de achtste finale leek het heel even wéér uit te draaien op een uitschakeling na strafschoppen. Na een lastig duel met het fysiek sterke Atletico Madrid nam Ajax de penalty's echter eindelijk een keer beter, met doelman Daan Reiziger als uitblinker. Hij keerde enkele penalty's en benutte de laatste strafschop zelf.

Het halen van de kwartfinale is grotendeels de verdienste van een piepjonge ploeg, met spelers om wie Heitinga dit seizoen simpelweg niet meer heen kon. Sterker nog: de spelers die in 2018/2019 nog vooral op de bank zaten in de Youth League, zijn de O19 een jaar later al ontgroeid. Twee van hen, Hansen en Ünüvar, debuteerden reeds in het eerste elftal en Taylor en Brobbey waren afgelopen seizoen vaste basisklanten bij de beloften. Devyne Rensch en Youri Regeer sloegen ook een lichting over en werden door de doorstroming van de anderen vaste waardes bij de O19. Het kan snel gaan, zo blijkt maar weer.

Naast de genoemde namen kan Heitinga rekenen op meer spelers uit de lichting die in 2019 Europees kampioen werd met Oranje O17. Enkele maanden later werd diezelfde ploeg vierde op het WK O17 in Brazilië. Calvin Raatsie, Steven van der Sloot, Neraysho Kasanwirjo en Anass Salah-Eddine waren tevens aanwezig bij het EK en/of WK. U begrijpt: de ambitie van Ajax om de Youth League te winnen is niet ongegrond. Met dit materiaal kan er in augustus met grote verwachting worden begonnen aan de achtste finale tegen FC Midtjylland. 

Youth League Ajax O19 en de plannen van Ten Hag

De UEFA heeft het plan om de overgebleven twee achtste finales, de kwartfinales, halve finales en de finale tussen 16 en 25 augustus af te werken. Alle duels worden gespeeld op het complex van de UEFA in Nyon, in Zwitserland. Ajax is zoals gezegd op 18 augustus aan de beurt tegen Midtjylland, om 15.00 uur. Op 22 augustus volgt een eventuele halve finale, tegen Dinamo Zagreb of Benfica, ook om 15.00 uur. De finale staat op 25 augustus om 18.00 uur gepland. Ajax hoopt er van de partij te zijn.

De grote vraag is of Ajax de ambities die het binnenskamers uitspreekt kan waarmaken. Erik ten Hag kan weleens zijn stempel drukken in de maand augustus. Het eerste elftal van Ajax is volgende maand namelijk al volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op 8 augustus is RKC Waalwijk de eerste tegenstander en op 13 augustus oefent Ajax tegen FC Utrecht. De bedoeling is om na die twee duels op trainingskamp te gaan in Oostenrijk, waar ook nog op een oefenduel wordt gemikt. Wie een beetje kan rekenen, ziet meteen het dilemma: welke spelers uit de talentvolle Youth League-ploeg zijn straks ook in beeld bij Ten Hag?

Ajax zal voor iedere speler moeten bepalen wat beter is: een hoogwaardig jeugdtoernooi spelen in Zwitserland of een week met de A-selectie trainen en spelen. Taylor traint bijvoorbeeld sinds het vertrek van Hakim Ziyech naar Londen dagelijks mee en maakt naar verluidt indruk op Ten Hag. Ünüvar, Hansen en Brobbey rammelden eind vorig seizoen ook al aan de poorten. En dan zijn er ook nog de broers Jurriën en Quinten Timber, die we tot nu toe niet eens hadden genoemd. Heitinga, Ten Hag, Marc Overmars en hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali kunnen zodoende aan de bak. Want met ieder talent dat in augustus met het eerste elftal meegaat naar Oostenrijk, worden de winstkansen van O19 in Nyon helaas een stukje kleiner. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Abraham de eerste goal scoort en Chelsea wint van Norwich? Zet in en krijg 4,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rockpotje
"Players must be born on or after 1 January 2001, with a maximum of five players born between 1 January 2000 and 31 December 2000 allowed in the 40-player squad, and a maximum of three of these players allowed per each match." - Regulations of the UEFA Youth League 2019/2020

Tot nu toe hebben 34 spelers in de selectie gezeten, waarvan alleen Jensen en El Maach dispensatie hebben gehad als ik het goed heb gezien op Transfermarkt. Dat betekent dat er nog zes nieuwe spelers toegevoegd mogen worden, waarvan er drie in 2000 geboren mogen zijn.

Als er echt gewonnen moet worden zou dan bijvoorbeeld Ekkelenkamp, Pierie, Gravenberch en Kotarski of Scherpen nog toegevoegd kunnen worden.
0 0
wladimir
Zit Gravenberch niet gewoon al bij die selectie? Dat zou ik onbegrijpelijk vinden.
0 0
Rockpotje
Ik zou het ook niet doen. Maar het kan wel. Overigens kan Pierie toch niet omdat hij niet lang genoeg bij de club zit. Daar moet ik mezelf even corrigeren.
0 0
Jayq
https://www.uefa.com/uefayouthleague/clubs/2605459--ajax/

Staat daar niet gewoon de spelerslijst die bij de UEFA is doorgegeven?
Daar zal niet veel meer aan te wijzigen zijn.

Voor de afronding van CL en EL kunnen volgens mij ook geen nieuwe spelers meer worden ingeschreven.
0 0
Rockpotje
Dat zijn al precies veertig spelers, maar ik weet dus niet of spelers die nog niet gespeeld hebben er afgehaald mogen worden. De volgende quote suggereert dit wel: "After the first matchday, the list of 40 players may be amended at any time up until seven days before each match in the competition." Er staat verder alleen dat dispensatiespelers niet vervangen mogen worden.
0 0
Hollister
Oostenrijk, Zwitserland... al deze jongens trainen geloof ik vanaf 1 aug volle bak mee met Ajax 1 en of Jong Ajax .. dan even met elkaar ter voorbereiding op YL en daarna weer lekker aansluiten bij de rest... theoretisch kan het ook na 1 potje afgelopen zijn en sluiten ze vanuit Zwitserland al weer aan in Oostenrijk
0 0
AlexIbarra
Aangezien iedereen een tijd stil heeft gestaan en dit goede tegenstand is waarbij eindelijk weer om een prijs wordt gespeeld, zou ik lekker iedereen meenemen.
Hooguit Gravenberch hier laten als hij echt in een 50-50 race om een basisplaats zit.

Een weekje met de A-selectie trainen is natuurlijk leuk en nuttig maar dat kan de andere 51 weken van het jaar ook nog.
2 0
wladimir
Kampioen in de Eredivisie en KKD. Overwinteren in de Champions League en winnen Youth League. Prima doelstelling.
2 0
Joseph
Ik hoop echt dat ze Taylor, Hansen, Unuvar en Brobbey dit toernooi laten spelen. Ze zullen komend seizoen hooguit op de bank zitten bij ten Hag, dan moet je die jongens en ook Ajax zo'n toernooi niet ontnemen.

Ajax loopt graag te koop met haar jeugdopleiding, dan kan het niet zo zijn dat je dit toernooi nog nooit gewonnen hebt en meestal voor de halve finale bent uitgeschakeld.
5 0
Schip
Dat laatste begrijp ik wel, maar wat zo geniaal is aan de visie van Cruijff, is dat hij daar geen compromis in sloot. Het gaat niet om prijzen en resultaten in de opleiding, maar om hoeveel spelers uiteindelijk doorbreken in het eerste en wat hun kwaliteit is.

Als het dus beter is voor hun vorming om niet per se in de beste opstelling te spelen, dan hou je daaraan vast. Het gevaar van een keer de YL winnen, is dat dit de norm wordt. En dan ga je sneller voor resultaat.
0 0
Joseph
Zo zwart/wit zal Cruijff het nooit bedoeld hebben. De Youth League is de equivalent van de Champions League en in tegenstelling tot jeugdcompetities of de KKD een toernooi met enig aanzien in Europa. Dit zijn de momenten waarop je met je beste opstelling en spelers op hun favotiete positie aantreedt. Behalve als spelers natuurlijk in het eerste nodig zijn voor een resultaat.

Een belangrijk onderdeel voor het talent om te slagen bij het eerste, is het in staat zijn een resultaat neer te zetten als het er om gaat. De druk die hoort bij het telkens moeten winnen van de Youth League, past volledig bij de druk van het eerste. Als je je zelf als opleiding serieus neemt, neem je dit toernooi serieus.
2 0
VoorOnzePloeg
Komt omdat de echt grote 019 sterren vaak naar jong door worden geschoven, waardoor de mindere goden in de 019 blijven om nog iets langer klaar gestoomd te worden
2 -1
Joseph
Dat is zeker niet altijd het geval, maar dit is wel iets dat duidelijk moet veranderen. Het mag niet zo zijn dat een keukenkampioenschap prioriteit krijgt boven een Eropese toernooi.

Het imago van Ajax heeft niks te winnen bij jong Ajax.
0 0
Ajax27
Heeft er werkelijk niets mee te maken. Of je nu in Jong zit of nog in o19, Ajax geeft een lijst met namen door. Dat is juist vaak een mix van die 2 teams.
0 0
Vak117
Ik zou persoonlijk spelen met: Reiziger, Van gelderen (of J. Timber), J. Timber (of Kasanwirjo), Rensch, Salah-Eddin, Regeer, Q. Timber, Taylor, Hansen, Brobbey, Unuvar.
Maar met Heitinga als trainer zou het me niets verbazen als Q. Timber op de flank komt te staan en Llassana op het middenveld komt.
Ik zou daarnaast kiezen voor Reiziger op goal in plaats van Raatsie, omdat Reiziger de laatste weken constant mee traint met het eerste.
Zoals hierboven aangegeven is dit wel volledig afhankelijk van wat Ten Hag wil en gaat doen met het trainingskamp. Daarnaast wordt het interessant wie gaan spelen in de 2 oefenwedstrijden van het eerste of in de oefenwedstrijd van Jong-Ajax. Ik hoop dat we een Taylor en Brobbey een wedstrijd bij het eerste zien invallen en dat bovenstaande team (ongeveer) de oefenwedstrijd van Jong Ajax gaat spelen.
Als laatste hoop ik dat Heitinga Van Axel Dongen en die Cv van de O17 gaat meenemen, zijn toch gretige spelers ook met het oog op volgend jaar.
1 0
DT10
Unuvar ——— Brobbey ——— Hansen
——— Taylor - Timber - Giovanni ———
Salahedine - Pierie - Timber - vGelderen
——————— Reiziger ———————
1 0
LammertAlbertus
LammertAlbertus LammertAlbertus, di 14 juli 2020 om 18:33Ideal Balanced
5 lefties 5 righties
lefties left righties right

Reiziger
Rensch Regeer Musampa Salah-Eddine
Taylor
Fitz-Jim Douglas
Ünüvar
Hansen Rasmussen
0 0
trodat4030
Volgens mij is Pierie te oud voor o19 (ook afgelopen seizoen) en moet je als dispensatiespeler minimaal 2 jaar bij de club zitten. Dus die is niet speelgerechtigd.
1 0
Rockpotje
Je hebt helemaal gelijk.

"Exceptionally, up to five players born on or after 1 January 2000 may be included on the list of 40 players, provided the following criteria are fulfilled:

The player has been eligible to play for the club concerned without interruption for the two years immediately preceding 17 September 2019, or has been eligible to play for the club concerned for two of the three years immediately preceding 17 September 2019 and registered with a maximum of one other club from the same association for an uninterrupted period of up to one year for the other one."
0 0
Hollister
gelukkig maar.. gewoon afscheid van nemen.. snap echt niet dat mensen het nog steeds zien zitten inPierie.... Ozy ook al.. compleet Ajax onwaardig en nog niet eens geschikt voor Jong Ajax.. verhuren maar nog beter verkopen voor 3 a 4 miljoen met een hoog doorverkoop
0 -1
DT10
Pierie wordt volgende week 20, dus dat zou inderdaad kunnen. In dat geval zou Kasanwirjo of Rensch daar natuurlijk kunnen spelen, maar mijn voorkeur ging naar Pierie, omdat die linksbenig is.
0 0
Jornnn
Prima elftal voor Jong Ajax komend seizoen. Voor de youth league hoop ik toch dat een aantal jongens met de a selectie mee zijn naar Oostenrijk.
0 0
Vak117
Waarom Pierie er in als je ook kan kiezen voor Rensch of Kasanwirjo? Spelen al tijden met dit team samen en Pierie zou zijn eerste wedstrijd spelen in deze samenstelling.
Daarnaast mag Giovanni waarschijnlijk niet mee doen, daar zou ik regeer neerzetten. Had ik sowieso gedaan om dezelfde reden als bij Pierie.
1 0
DT10
Omdat Pierie linksbenig is..
0 0
trodat4030
Rensch is tweebenig, probleem opgelost.
1 0
Hollister
Volgens mij heeft hij helemaal geen sterk been
0 0
afca1985
Zelfs in dit elftal is pierie de zwakste schakel. 5 M Heerenveen lacht zich nog steeds rot
2 -2
Hollister
Ongelooflijk dat iemand je nog een min durft te geven.. zal wel fam zijn
0 0