'Sommige clubs hebben geen vertrouwen in zwarte doelmannen'

BartVeenstra, 22-11-2019 om 07:15, 6756 views, RMC Sport |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

André Onana is van mening dat sommige clubs het niet aandurven met donkere doelmannen, zo vertelt hij tegen RMC Sport. Het Franse medium brengt vrijdagavond een documentaire over de keeper van Ajax naar buiten en een fragment daarvan is nu al gedeeld in Frankrijk.

'Sommige clubs hebben geen vertrouwen in zwarte doelmannen', zegt Onana, die dat 'de realiteit' noemt. 'Kijk maar goed, ik ben niet degene die er nu mee komt', aldus de Kameroener, die denkt dat de clubs er hun redenen voor zullen hebben. 'Er wordt vaak gezegd dat zwarte doelmannen een gebrek aan concentratie hebben.'

Het is niet voor het eerst dat Onana zich uitspreekt over deze kwestie. Eerder vertelde hij ook al over het onderwerp in gesprek met de Britse BBC. 'Donkere keepers moeten zich altijd goed voorbereiden. Het wordt ons namelijk niet altijd even makkelijk gemaakt. Er zijn niet veel donkere keepers in de absolute top en ons imago is al niet geweldig. Veel mensen denken dat wij over weinig zelfvertrouwen beschikken en daarom veel blunders maken. Daar moet verandering in komen, want aan de top komen is voor ons al een hele opgave.'

Denk jij dat Ajax met 4-0 wint van Heracles? Zet in en krijg 8,40 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
cantharel
Nou wij hebben wel vertrouwen in zwarte keepers hoor.Niks mis mee.
0 0
Noxin
Ik denk dat je hier een onderscheid moet maken tussen donkere doelmannen uit Europa/Zuid-Amerika enerzijds en Afrika anderzijds. De echt goede doelmannen uit Afrika van de afgelopen 20 jaar kan je op 1 hand tellen. Onana is een Afrikaanse topper, maar heeft wel het leeuwendeel van zijn opleiding in Europa gehad.
0 0
Markopantelic007
Laat ik voorop stellen dat ik racisme veroordeel. Maar, ja, zwarten zijn anders dan blanken, en andersom. Dus? Het gaat om gelijkwaardigheid, geen gelijkheid. Niemand is gelijk. Ze zeggen toch ook altijd dat zwarten beter kunnen dansen dan blanken? Is dat dan ook racisme? Er zijn inderdaad weinig zwarte doelmannen van wereldtopniveau tot dusver, dus misschien zit er wel een kern van waarheid in dat ze 'over het algemeen' minder goed zijn in keepen. Gelukkig geldt dat niet voor Onana.
0 0
RedFeather
'is van mening'
Het is zo of het is niet zo, het is nooit een mening maar een feit.
En als het al een feit is, dan kunnen daar nog steeds argumenten voor zijn.
Zo zijn er veel zwarte cv's en spitsen en minder creatieve spelverdelers.
Met dit gezever werk je racisme alleen maar in de hand.
1 -1
Multi
Een beetje kort door de bocht dit. Wat je vaak ziet bij donkere keepers is dat ze het qua reflexen enorm goed doen, maar dat hun positionering te wensen overlaat. Dat heeft denk ik ook vooral te maken met de voetbalschool die je in de jeugd hebt gevolgd. En laten we eerlijk zijn de voetbalscholen in Afrika komen nog niet in de buurt van die van Europa. Natuurlijk is het dan logisch dat er meer blanke keepers zijn in de top.
1 0
WesleySonck
Wat Onana denk ik wil zeggen is dat in de beeldvorming zwarte doelmannen wild en vol capriolen zitten (Mandanda, Grandel) en blijven herinnerd worden aan blunders (Menzo bij Auxerre). Dat was bij Onana in het begin ook het geval. Bij witte jonge keepers (zoals Drommel of Scherpen) komt het door "onervarenheid" en zal dat "met de jaren wel goed komen."

Denk dat vooroordelen meer komen door afkomst dan huidskleur. Afrikaanse voetballers spelen over het algemeen nou eenmaal wilder, ongeacht welke positie op het veld. Net als Zuid-Amerikanen "killers" zijn, en Scandinaviers "koelbloedig".

En of dat nou echt zwarte doelmannen tegen houdt om gekozen te worden? In Nederland spelen drie zwarte keepers (Onana, Vermeer, Hahn), lijkt mij een meer dan prima score.
1 -1
Sirius666
Dit soort beweringen zonder onderbouwing vind ik zeer kwalijk. Onana moet eens ophouden. Hij impliceert dat de kwaliteit en het talent er dus is maar donkere doelmannen worden genegeerd. Ik vind dat nogal wat.

Misschien is de vijver waaruit wordt gevist een heel stuk minder vol Onana......hoeveel blanke keepers zijn er de laatste 20 jaar vanuit de Ajax opleiding doorgestroomd naar het 1e?
13 -1
Markopantelic007
Je verdraait wel een beetje zijn woorden. Hij zegt dat het lastiger is voor donkere keepers, omdat ze het imago tegen hebben. Niet dat talent wordt genegeerd vanwege huidskleur.
0 0
Schwalbino
Hij heeft het over sommige clubs. Dat is heel wat specifieker dan wat jij ervan maakt.
1 -9
Hagmag
Wij hebben alle vertrouwen in jou....
1 -1
Indy
Hoe moet een club, zonder donkere keeper, zich verdedigen tegen Onana's beschuldigingen?
Was het racistisch gemotiveerd toen Ajax Van der Sar verkoos boven Menzo?
3 -2
Schwalbino
Niemand hoeft zich te verdedigen omdat hij niemand aanvalt.
2 -1
Indy
Het is een goede mogelijkheid dat clubs die geen donkere keeper hebben daarvoor kiezen op racistische gronden. Dat is wat Onana zegt.

Jij vindt dat geen aanval. Ik ben het niet met je eens.
1 0
Bjorn
Echt een baas. Uitgesproken, beheerst en vol zelfvertrouwen.
2 -3
bdsngsfs
Zonder er een oordeel aan te verbinden is het interessant dat binnen Ajax een paar mensen rondlopen die buiten Ajax als ongeschikt worden/werden gezien.
Onana blijkbaar omdat hij donker is, Ziyech omdat hij niet stabiel genoeg zou zijn, Tadic is mislukt in de premier league, Promes deed het matig in Spanje, Blind zat vaak op de bank bij MU.
Maar bij Ajax doen ze het helemaal uitstekend. Ben er van overtuigt dat bepaalde spelers alleen bij een club als Ajax passen, vanwege speelstijl, vertrouwen, etc. Dezelfde spelers die buiten Ajax wegzakken. Voorbeelden te over.
0 0
Jariiii
'blijkbaar omdat hij donker is'

Ik geloof het gewoon niet. Nogmaals, van een onderliggend (racistisch) probleem zou sprake kunnen zijn als donkere spelers stelselmatig genegeerd werden. Dat is natuurlijk geenszins het geval.
0 0
Salamis
Begint hij nu weer met dat gemekker? Het gaat om kwaliteit en niet om kleur en Onana is een van de beste. Meer is het niet.
6 -1
Schwalbino
Vind je dan ook dat de Sint bijgestaan moet worden door de beste pieten en niet perse door zwarte pieten?
1 -2
Salamis
Zwarte Pieten horen bij de Sint. Voor keepers maakt het geen bal uit hoe ze er uit zien zolang ze maar ballen tegenhouden. Jouw vraag slaat nergens op.
0 0
RobbertB
Dus de beste pieten zijn blanke pieten?
0 -1
wendoo9
Lekker bij Ajax blijven zou ik zeggen. Wij waarderen jou als mens en voor wie je bent. Wat jij voor Ajax de laatste jaren betekend hebt is ongekend. Je bent geweldenaar en een sympathieke gast. Snap goed dat met je dit probleempje zit, maar laat dit gaan en doe je ding. Je komt vanzelf aan de top met de kwaliteiten die je hebt. Heb zelf een keer langs jou mogen staan op het veld, maar leek wel of er een tank langs me stond. Ik voelde me zo min en ben zelf ook niet zo klein. Zou zelf niet kunnen indenken een Ajax zonder Onana onder de lat !!
0 0
DaNaRWaL
Ik heb nog nooit zo naar een donkere keeper gekeken en snap het ook niet zo. Ik ben dan ook zo wit als een vel A4 papier en heb blond haar en blauwe ogen en heb eigenlijk nooit te maken gehad met dat soort vooroordelen. Onana; je bent een topper!
5 0
GvanderK
Ik let nooit op iemands kleur, maar kwaliteit. Onana is een top keeper, maar helaas zijn niet alle donkere keepers geweldig. Dida was tot die vuurpijl een van de beste ter wereld.
0 0
Deepblue
Goede keeper, leuke vent die Onana.
Maar hij is ook niet ideaal, zo blijkt uit zijn kleur-obsessie
2 -1
soewares
Dida in zn hoogtijdagen was een van de beste van de wereld. Onana kan wel de beste donkere keeper ooit worden. Topper
0 0
FerdiZ
Blijft toch vreemd dat het altijd door de huidskleur komt..
Het gaat gewoon om kwaliteit!!
Er zijn blijkbaar nou eenmaal minder goede donkere keepers..
4 -1
Daneman
Andre, als je dit leest. je bent een topper
2 -1
afct
André geweldenaar
2 0
Meerkoet
Gewoon lekker bij Ajax blijven.
Simpel dus.
1 0
Jariiii
Ik heb dit toch al eens eerder gelezen? Of is het weer opnieuw besproken?
Tja, misschien hebben clubs gewoon een punt, ik weet het niet. Wel weet ik dat er heel veel donkere spelers worden gekocht en opgeteld, dus er zal geen onderliggende reden zijn om geen donkere keepers op te stellen.
2 0
SjaakWolfs
Klopt. Dit heeft Onana wel vaker verkondigd.
0 0
Mokum2018
Precies, wat is het verschil of iemand met een blanke huidskleur de bal tegen houdt of iemand met een donkere? You are the best André!
0 0
Tinus
Natuurlijk maakt dat niet uit. Uiteindelijk gaat het gewoon om kwaliteit. Ik heb wel het gevoel dat donkere keepers eerder geneigd zijn om capriolen uit te halen. Onana heeft daar ook wel een handje van. Hij geeft aan dat donkere keepers misschien minder zelfvertrouwen hebben. Wellicht hebben ze dat juist iets teveel. Ik ben in ieder geval dolblij dat André bij ons keept.
3 -1
JariHeijden
Je geeft het hier zelf aan. Je bent geneigd dit te denken. Maar is dat echt zo? Of is het enkel ons gekleurde beeld? Net zo gekleurd als dat we denken dat blanke spelers mentaal heel sterk zijn, en Marokkaanse spelers veel techniek hebben. De een wel, de ander niet.
1 0
Bounce77
Bad luck voor al die clubs, blijf je toch lekker bij ons, je kunt hier net zoveel verdienen en je wordt op handen gedragen. Wij weten wel beter, vraag maar aan je collega Menzo. Andre is gewoon een klasbak
1 0
DS
Misschien zijn er gewoon niet zoveel goede donkere keepers. Als je keept zoals Onana maakt het niet uit of je wit groen of pimpelpaars bent lijkt mij.
3 0
SpursAjax
Denk dat als je goed genoeg bent geen enkele club twijfelt of je nou wit of zwart bent...
7 -1
JariHeijden
Dus jij kan dat weten? Hij zegt dat echt niet om aandacht te krijgen. Hij is goed genoeg. We moeten niet vergeten dat het voor ons blanken (ik ga ervan uit dat jij dat ook bent) heel moeilijk is om ons te verdiepen in deze problematiek. Want wij hebben er geen last van. Ik kan me goed voorstellen dat hij de kennis en ervaring heeft. Wellicht merkte hij dat al bij Barcelona. Wellicht zijn er hele goede keepers niet gehaald bij clubs vanwege twijfels, waarbij de huidskleur onbewust wordt meegenomen. Wij weten dat niet. Hij zegt dit vast niet zomaar.
1 -1
ajax4lifebaby
Je moet natuurlijk wel eerst de kans krijgen bij een grotere club.
0 -3