Opvallend veel oud-Ajacieden bij ADO

ThijsZwagerman, 23-02-2019 om 20:55, 8356 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax treft zondagmiddag een aantal oude bekenden op bezoek bij ADO Den Haag. Bij de Haagse opponent staan Sheraldo Becker en Indy Groothuizen onder contract, terwijl Alfons Groenendijk de hoofdtrainer is in de hofstad. Verder is Ricardo Kishna weer fit na langdurig blessureleed en heeft ADO ook nog de beschikking over voormalig Ajax-jeugdspelers Robert Zwinkels en John Goossens. Ajax Showtime zet de oud-Ajacieden bij ADO Den Haag op een rijtje.

Ricardo Kishna

Wat wellicht niet iedereen weet, is dat Ricardo Kishna voordat hij naar Ajax kwam, al actief was voor ADO Den Haag. De technisch begaafde buitenspeler doorliep een groot gedeelte van de jeugdopleiding van de Hagenaars, voordat hij in 2010 overstapte naar Ajax. In de befaamde Ajax-opleiding gold Kishna al snel als een groot talent, maar een zware knieblessure zorgde ervoor dat hij werd geremd in zijn stormachtige ontwikkeling.

Eenmaal hersteld van deze kwetsuur, speelde Kishna zich al snel in de kijker bij toenmalig hoofdtrainer Frank de Boer. De buitenspeler werd door De Boer meegenomen op trainingskamp naar het Turkse Belek en in de tweede seizoenshelft van het seizoen 2013/2014 liet de oefenmeester Kishna debuteren in de voor Ajax zo desastreus verlopen Europa League-wedstrijd tegen Red Bull Salzburg (0-3 nederlaag). Enkele dagen later luisterde Kishna zijn Eredivisiedebuut op met een zeer fraaie treffer tegen AZ. In het restant van dat seizoen stond Kishna drie keer in de basis, waarvan één keer in De Klassieker tegen Feyenoord.

Bekijk hieronder het doelpunt van Kishna dat hij scoort tijdens zijn Eredivisiedebuut (Link voor app-gebruikers):

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen verruilde de linkspoot rugnummer 43 voor 11 en leek hij zich te gaan ontpoppen tot onbetwiste basisspeler bij Ajax. Onder meer dankzij zijn moeizame relatie met De Boer kende Kishna echter een wisselvallig jaar. De buitenspeler besloot na het seizoen dan ook zijn heil elders te zoeken en verkaste voor zo’n drie miljoen euro naar Lazio Roma. Daar begon de technicus goed en groeide hij uit tot basisspeler, maar na een blessure en een trainerswissel werd het perspectief er voor Kishna niet beter op.

Lazio verhuurde hem aan het Franse Lille, maar ook daar kwam Kishna weinig aan spelen toe. Om zijn carrière een nieuw leven in te blazen koos de linkspoot vervolgens voor een verhuur aan zijn jeugdliefde ADO Den Haag, maar in dienst van de Hagenaars raakte hij vorig seizoen, nota bene tegen Ajax, opnieuw zwaar geblesseerd aan zijn knie. Inmiddels is Kishna weer fit en speelde hij wedstrijden voor Jong ADO Den Haag. Aankomende zomer loopt zijn contract bij Lazio af en de kans lijkt groot dat Kishna dan definitief door ADO wordt gecontracteerd. De linksvoor gaf in een eerder stadium namelijk aan het vertrouwen en de kansen die hij van ADO Den Haag heeft gekregen, op het veld terug te willen betalen.

Sheraldo Becker

In tegenstelling tot Kishna debuteerde Sheraldo Becker nooit in Ajax 1. De rappe buitenspeler doorliep de volledige jeugdopleiding van de Amsterdammers, maar schopte het in het rood-wit uiteindelijk niet verder dan Jong Ajax. In januari 2015 besloot Ajax om Becker op huurbasis te stallen bij PEC Zwolle. In dienst van de Zwollenaren presteerde de rechtsbuiten prima, waarna PEC de aanvankelijke huurperiode van een halfjaar wilde verlengen.

Ajax stemde hiermee in en zo speelde Becker ook in het seizoen 2015/2016 op huurbasis voor PEC Zwolle. In anderhalf jaar tijd speelde de aanvaller 32 wedstrijden voor de club uit Zwolle en wist hij vijfmaal het net te vinden. Voldoende om in aanmerking te komen voor een plek in Ajax 1 waren de prestaties van Becker echter niet en daarom wilde de Amsterdammers de snelheidsdeuvel graag definitief van de hand doen. Toenmalig ADO-trainer Željko Petrović was zeer gecharmeerd van de aanvaller en mede op Petrović' aandringen besloot de Haagse club Becker dan ook te contracteren. Bij ADO Den Haag is de oud-Ajacied in de afgelopen seizoenen uitgegroeid tot gewaardeerde basiskracht. 

Indy Groothuizen

Evenals Becker debuteerde ook Indy Groothuizen nooit in het eerste elftal van Ajax. De doelman speelde wel wedstrijden in Jong Ajax, maar tot een debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers kwam het voor het product uit de eigen opleiding niet. Omdat Groothuizen in Amsterdam geen uitzicht had op het speeltijd in het eerste elftal, koos de keeper voor een verhuur aan het Deense FC Nordsjælland. In de Deense competitie kwam Groothuizen tot twaalf duels. Nadat hij aanvankelijk tweede keeper was, profiteerde de toenmalige Ajax-huurling van een blessure bij de eerste doelman van FC Nordsjælland.

Na afloop van de verhuurperiode bleek het perspectief voor Groothuizen in Amsterdam er niet beter op te zijn geworden. Hij wilde dan ook graag vertrekken, waarna ADO Den Haag de sluitpost contracteerde. Vorig seizoen kwam Groothuizen als tweede keeper tot vijf competitieduels. Trainer Alfons Groenendijk was tevreden over hem en benoemde de doelman begin dit seizoen dan ook tot eerste keeper van ADO Den Haag. Na een aantal grote blunders verloor Groothuizen zijn plek onder de lat echter weer, waardoor hij momenteel de tweede doelman is achter eerste keus Robert Zwinkels.

Robert Zwinkels

De 35-jarige Robert Zwinkels staat al zijn gehele profloopbaan onder contract bij ADO Den Haag, maar ook de ervaren doelman doorliep de jeugdopleiding van Ajax. In 2005 verkaste hij echter naar ADO, waar hij sindsdien schommelt tussen de bank en de basis. Zwinkels is al een aantal keer benoemd tot eerste doelman, maar de routinier moest zijn plek onder de lat ook regelmatig afstaan aan nieuw aangetrokken keepers. Toch bleef Zwinkels ADO Den Haag altijd trouw en mag hij zich inmiddels, na het uit de basis spelen van de bovenstaande Groothuizen, weer eerste keeper van de Hagenaars noemen.

John Goossens

John Goossens doorliep bijna de gehele jeugdopleiding van Ajax, maar evenals Becker, Groothuizen en Zwinkels wist ook de linkspoot de stap naar Ajax 1 niet te maken. Desondanks kent de middenvelder annex aanvaller een mooie carrière, die hem al langs veel verschillende clubs leidde. Na zijn Ajax-periode speelde Goossens achtereenvolgens voor NEC, Feyenoord, het Indonesische Pune City, het Roemeense FC Voluntari, het Amerikaanse Chicago Fire en sinds maart vorig jaar staat hij onder contract bij ADO Den Haag.

Alfons Groenendijk

Naast de bovengenoemde spelers, is ook ADO-trainer Alfons Groenendijk geen onbekende voor Ajax. Als speler verdedigde Groenendijk gedurende zijn actieve carrière twee seizoenen lang de clubkleuren van de Amsterdammers, terwijl hij ook als trainer een verleden heeft in de hoofdstad. Onder toenmalig hoofdtrainer Henk ten Cate was Groenendijk van 2005 tot 2007 assistent-trainer van Ajax 1, terwijl hij in 2012 bij Ajax terugkeerde om trainer van de A1 te worden. 

Gedurende het seizoen 2013/2014 had Groenendijk vervolgens Jong Ajax onder zijn hoede, waarna hij technisch directeur werd bij het Roemeense FC Universitatea Cluj. Na dat kortstondige buitenlandse avontuur keerde Groenendijk in 2015 terug in Nederland, waar hij trainer werd van Excelsior. Twee seizoenen geleden volgde de oud-Ajacied de door ADO Den Haag ontslagen Petrović op en behoedde hij de Hagenaars in de slotfase van de competitie voor degradatie. Inmiddels is Groenendijk alweer ruim twee jaar hoofdtrainer van ADO Den Haag.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: metthijs@gmail.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MPAjax
probleem van becker was zn techniek die was blijven steken als hij betere trainingen had gehad in zn ontwikkelingsjaren maargoed denk dat hij qua ambitie de lat ook niet zo hoog heeft liggen en hij heeft niet zoveel spelinzicht
0 0
3*stars*3
AS redactie jullie vergeten nog een paar.
John Goossens zit daar en ook die Swinkels heeft jarenlang op De Toekomst gelopen.

Maar bijna elk eredivisie club heeft wel wat oud-Ajacieden rondlopen.
3 0
DaleyMOKUM
Goossens?
0 0
Mario65
Geen van deze namen maken indruk lijkt mij.
Oud Ajacied of niet...
Als je niet goed genoeg bent voor Ajax dan kom je terecht in een afvalput als ADO.
0 0
3*stars*3
Puur qua talent vond ik Kishna echt Ajax materiaal.
Maarja combi van zijn fysiek en gedoe met Frank/Mino en weer fysiek, hebben roet in het eten gegooid.
1 0
MPAjax
nee grote probleem was zn zware blessure en blessure gevoeligheid, hij was bang dat hij het grote geld zou gaan missen en heeft daarom op zn hoogte punt een transfer geforceerd, was gewoon puur geld kwestie, raiola wist dat ook en zei het is nu of nooit dus ga op je hoogtepunt want die kans krijg je nooit meer
0 0
Mario65
Waar heeft Raiola geen roet in het eten gegooid om zijn zakken te kunnen vullen???
Kishna was zeker een talent maar er zat geen grootsheid in, dus echt een verlies was zijn vertrek niet.
0 0
amthree
Onze stad bekladden,geen uitsupporters toe laten,JHK schrijven of roepen. Maar wel spelers toe juichen die bij ons vandaan komen of een verleden hebben. Stelletje hypocrieten!!
0 -2
DirkvanDam
het is net feyenoord... of psv. ex ajacieden uitfluiten bij de tegenstander daar waar ze ze zelf op het veld hebben staan.... wat een niveau
0 0
Saanchez
Letterlijk niemand juicht deze gasten toe, het is gewoon benoemen van het feit dat er oud-ajacieden bij Ado spelen. Bovendien heeft die club zelf niets te maken met al die schandalige acties, zijn gewoon een groep randdebielen met teveel vrije tijd en veel te weinig hersencellen.
2 -1
Bky
Wat zou Ado toch zonder Ajax moeten.
2 0