Kweekvijver: Een berichtje van Griezmann

door BvdPloeg 1

Kweekvijver: Een berichtje van Griezmann

door BvdPloeg 1

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

In een wereld van miljoenen, privé-jets, grote auto's en gezond narcisme zijn er altijd voetballers die zo lekker gewoon zijn gebleven. Het zijn voetballers die verder kijken dan hun eigen huis, auto en bankrekening. Antoine Griezmann bewees Sontje Hansen op die manier begin deze week een grote dienst door een simpel berichtje via Instagram.

'Je bent lekker bezig', zo luidde de strekking van de berichten van Griezmann. De Fransman is zelf inmiddels speler van FC Barcelona, maar hij bewees al eerder dat hij geïnteresseerd is in het voetbal, en Ajax in het bijzonder. Hij kocht al jeugdspelers van Ajax in het spel Football Manager, hij noemde Frenkie de Jong al eens de beste tegenstander waar hij tegen gespeeld had en hij stuurt dus af en toe een berichtje naar een Ajax-talent. Joshua Pynadath werd ook al eens aangenaam verrast.

Bericht Griezmann geeft een boost

Dat moedig ik enorm aan. Griezmann is namelijk onderdeel van een ogenschijnlijk kleinere groep. Zijn er veel grote sterren die naar het WK O17 kijken? Zijn er veel sterren die weten welke jeugdspelers er bij hun eigen club spelen? Ik vraag het me af. Ik neem het spelers die hun Ferrari verkiezen boven een jeugdpotje absoluut niet kwalijk, maar spelers die wél verder kijken dan hun neus lang is, veroveren mijn hart.

Waarom? Omdat een simpel berichtje, een kort gesprekje op een trainingscomplex of een kleine high five op de parkeerplaats een enorme uitwerking kan hebben op een jeugdspeler. Stel het je zelf eens voor: je bent een piepjonge jeugdspeler met al zijn twijfels en eigenschappen. Hoe zou je reageren als Griezmann jou een bericht stuurt nadat je lekker hebt gespeeld? Dat geeft een boost, toch? Het geeft zelfvertrouwen, het geeft een signaal dat je wordt gezien. Ik zou de dag erna nog een stapje harder lopen, in de wetenschap dat Griezmann mee kijkt.

Trots op hoe het er bij Ajax aan toe gaat

In dat opzicht ben ik trots op hoe het er bij Ajax aan toe gaat. Het eerste elftal traint nu al enkele jaren op De Toekomst, zodat de jeugdspelers iedere dag weten waar ze naartoe werken. Ze zien niet alleen de ArenA in de verte, maar lopen in de kantine ook gewoon langs Erik ten Hag. En daar blijft het niet bij. Naci Ünüvar krijgt tips van Hakim Ziyech en David Neres, Kenneth Taylor ziet Donny van de Beek als zijn mentor en Quincy Promes heeft de spelers van Ajax O15 geïnspireerd met zijn manier van juichen.

De onderlinge band tussen eerste elftal en jeugdopleiding is veel beter geworden en dat mist zijn uitwerking vast en zeker niet. Als talent van bijvoorbeeld Ajax O17 weet je nog niet waar het eindigt. Veel spelers spreken uit dat ze dromen van een debuut, maar het voelt op die leeftijd nog zo ver weg en onwerkelijk. Juist de spelers uit het eerste elftal spelen daarin een rol, ook al weten ze dat zelf niet eens altijd. Het spontane berichtje van Griezmann is in dat opzicht een mooie eye-opener.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties