Dwarswaard: 'Ziyech niet zomaar te vervangen'

door Bart Veenstra 9

Dwarswaard: 'Ziyech niet zomaar te vervangen'

door Bart Veenstra 9

Laatst geüpdatet

Ajax-watcher Daniël Dwarswaard van het Algemeen Dagblad denkt dat Ajax Hakim Ziyech - de middenvelder kampt met een knieblessure - in de komende wedstrijden tegen NAC Breda en AEK Athene behoorlijk kan gaan missen. De journalist beroept zich daarbij op enkele - indrukwekkende - cijfers, maar ook op een bepaald 'leiderschap' dat de creatieveling uitstraalt.

Dwarswaard somt allereerst enkele cijfers op. De goals (twee) en assists (twee) zijn prima, maar andere cijfers worden interessanter genoemd. Zo creëerde Ziyech (24) op Dusan Tadic (28) na de meeste kansen in de tien Europese wedstrijden die Ajax dit seizoen speelde. Na Luis Suárez (FC Barcelona) schoot hij in de Champions League het vaakst op doel en in Europa verrichte hij al 65 balveroveringen. Alleen Lasse Schöne (92) pakt van alle Ajacieden meer ballen af.

Toch mist Ajax meer dan alleen de 'cijfertjes' van Ziyech. Dwarswaard ziet in Ziyech een natuurlijke leider. 'Nee, niet met zijn mond. Voor de speeches in de kleedkamer en de gesprekken erbuiten zijn Dusan Tadic en Matthijs de Ligt. Ziyech is niet het type dat zich verbaal laat gelden. (...) Hij toont zijn leiderschap liever met zijn houding op het veld', zegt de journalist.

Dwarswaard denkt bovendien dat Ajax mét Ziyech in de gelederen in het Olympisch Stadion van Athene net iets anders naar buiten was gelopen als 50.000 Grieken tekeergaan. 'Populair gezegd heeft Ziyech "schijt" aan de omstandigheden. Dat straalt automatisch af op de rest. Is het toeval dat Noussair Mazraoui als tandem met Ziyech zo opvalt? Nee, ook de rechtsback voelt zich fijn met Ziyech voor zich. (...) Nee, Ziyech is niet zomaar te vervangen.'

Heb jij jouw Ajax kersttrui al in huis voor de feestdagen?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.