#RoadtoFutureCup 2: Wie volgt De Ligt op?

door BvdPloeg 4

#RoadtoFutureCup 2: Wie volgt De Ligt op?

door BvdPloeg 4

Laatst geüpdatet

26, 27 en 28 maart staat op De Toekomst de zesde editie van de Future Cup gepland. Getalenteerde U17-teams van topclubs over heel de wereld gaan in drie dagen de strijd met elkaar aan. Ajax Showtime blikt deze week in vier delen '#RoadtoFutureCup' vooruit op het toernooi van Ajax B1. Vandaag: de verdedigers.

Hij werd vorig seizoen Speler van het Toernooi tijdens de Future Cup (U17) én de Copa Amsterdam (U19) en hij is nu al niet meer weg te denken uit Ajax A1. Matthijs de Ligt maakte al een goede ontwikkeling door, maar na het Paasweekend van vorig jaar ging het plots heel erg snel. Zonder De Ligt moet Ajax B1 dit seizoen op jacht naar de titel. Wie treden in zijn voetsporen?

Mensen zouden het haast vergeten, maar De Ligt had officieel nog mee mogen doen bij de Future Cup als tweedejaars B-junior. Hetzelfde geldt voor Navajo Bakboord (ook al spelend in de A-jeugd), maar het tweetal heeft internationale verplichtingen. Met Oranje U17 wordt komende week de belangrijke Eliteronde gespeeld voor een ticket naar het EK. Andere verdedigers krijgen dus de kans op De Toekomst.

En dat is eigenlijk het hele seizoen al zo, want Bakboord en De Ligt zijn zogezegd volwaardige A-junioren geworden. Dit seizoen kwamen er eigenlijk zes namen regelmatig in actie in de achterhoede van B1: Ruben Hoogenhout, Lars Kramer, Jasper ter Heide, Mitchel Bakker, Sven Botman en Juan Familia Castillo. Ook Gianni Jessurun (doorgaans vooral spelend in B2) mocht af en toe meedoen en met Jurgen Ekkelenkamp speelt er een verdediger op het middenveld. Genoeg keuze dus en alle verdedigers hebben zo hun eigen kwaliteiten.

Ruben Hoogenhout
Hoogenhout heeft optimaal geprofiteerd van het vervroegd doorschuiven van De Ligt en Bakboord. De lange verdediger heeft doorgaans een vaste basisplaats en hij ontwikkelt zich goed. Hij is sterk in de lucht, voetballend wordt hij steeds beter en hij is razendsnel. Door dat laatste kan hij in principe met veel ruimte in de rug spelen. Hoogenhout heeft nog wel zijn slaapmomentjes en gekke acties. Zo pakt hij regelmatig een rode kaart of sluipen er in een wedstrijd soms wat foutjes in. Een interessante verdediger dus.

Lars Kramer
Ook al zo'n lange, kopsterke centrumverdediger. Hoewel hij regelmatig rechtsback moest spelen, komt hij het beste tot zijn recht centraal achterin. Kramer bungelt dit seizoen een beetje tussen A2 en B1 in en in B1 is hij ook lang niet altijd verzekerd van een basisplaats. Hij is niet zo snel als Hoogenhout, maar bij dode spelmomenten pikt hij regelmatig een doelpuntje mee. De teller staat tot dusver op vier treffers.

Sven Botman
De laatste, op papier dan, pure centrumverdediger. Ook al enorm lang, speelt in tegenstelling tot de andere twee vaak links centraal en is in de lucht bijna onklopbaar. Botman miste dit seizoen wel regelmatig een wedstrijd vanwege pijntjes in de spieren. Afgelopen weekend tegen FC Volendam maakte hij de enige treffer uit een corner, waarmee zijn seizoenstotaal op drie kwam. Hij deed dit seizoen nog weleens mee bij B2, maar lijkt (mits fit) een zekerheid achterin tijdens de Future Cup.

Jasper ter Heide
De enige, échte rechtsback uit B1. Hij kwam in 2014 over van AZ en heeft zich razendsnel in Ajax U17 gespeeld. Hij is snel, lekker fel in de duels en rustig in balbezit. Een fijne speler, die echter ook regelmatig wat pijntjes had. Daardoor maakte hij nooit een serie en waren de prestaties nog wat wisselvallig. De ene wedstrijd was het een 8, een week later soms een 4. Als hij fit blijft, is Ter Heide in principe wel verzekerd van veel speelminuten tijdens de Future Cup.

Mitchel Bakker
Dan naar de linksbackpositie, al speelde Bakker ook regelmatig als linker centrale man. De vraag is of Ajax dat moet willen, want de spoeling links achterin is dun. Met Bakker heeft B1 een snelle en wendbare back tot zijn beschikking. Hij is ijzersterk in de duels, maar door de lucht is hij wel kwetsbaar. Nu Familia Castillo vaker als linksback speelt, kan Bakker ook zomaar wat gaan schuiven komend weekend. Dat hij een onbetwiste basisspeler is, staat buiten kijf.

Juan Familia Castillo
De technisch sterke Familia Castillo is dit seizoen niet langer middenvelder, zo lijkt het. Hij werd begin dit jaar vooral opgesteld als linksbuiten, later vaak als linksback. Dat vult hij best aardig in en de vergelijking met Urby Emanuelson komt snel op. Familia Castillo is voetballend één van de beteren uit B1, maar iemand met zijn talent moet nog wel meer zijn stempel drukken. Of het komt door alle geruchten over een vertrek komende zomer of niet, de Future Cup is voor Familia Castillo een prachtig podium om zijn enorme vaardigheden te tonen. De snelle en sierlijke linkspoot heeft in theorie alles om een succes te worden, nu de praktijk nog.

Jurgen Ekkelenkamp
Eigenlijk speelde hij het hele seizoen al als verdedigende middenvelder, maar omdat ik hem nog steeds liever zie als verdediger, noem ik hem toch hier. Ekkelenkamp is wat kleiner van stuk, maar voetballend was hij lang de beste verdediger die B1 heeft. Dat is tenminste het geval als hij van achteruit mag opereren, op het middenveld wordt hij enorm uitgedaagd. Ekkelenkamp moet daar zijn handelingssnelheid verhogen om het bij te benen en dat is een interessant project om te zien. Hij toont opeens kwetsbare trekjes in duels en in de passing, maar daar heeft hij straks als verdediger weer profijt van.

Gianni Jessurun
De grote vraag is of hij er wel bij zit (de selectie is nog niet bekend), maar als er nog een verdediger nodig is, dan zal dat toch Jessurun zijn. Hij bungelt een beetje tussen B2 en B1 en dat is ook wel logisch. Hij is jong en gretig en maakt dus nog weleens een foutje. Als hij zijn dag heeft, komt er geen aanvaller voorbij en bijt hij zich helemaal vast in zijn tegenstander. Hij is in de basis vooral een verdediger en dus ligt er voetballend nog wel ruimte voor verbetering. De Future Cup zou voor hem een geweldig leermoment zijn, maar de vraag is of Frank Peereboom hem wel nodig heeft.

Koop hier nu je tickets voor de ABN Amro Future Cup voor komend weekend!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer #RoadtoFutureCup:

Deel 1: Prachtige kans Bouman

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.