Matig Ajax wint Klassieker met minimaal verschil

door Jesse ter Haar 2001

Ajax heeft zondag nipt weten te winnen van Feyenoord. Na een overtuigend en dominant begin kwam het op 1-0, maar in het vervolg vergat het te voetballer in de Klassieker. Ryan Gravenberch was goed voor de enige treffer van de wedstrijd, terwijl hij na rust in de kleedkamer achterbleef wegens een blessure.

De start van de Klassieker was allesbehalve veelbelovend. Het begon vlak en beide ploegen slaagden er niet in om gevaarlijk te worden. De eerste kans was er na een minuut of zeven voetballen voor Sébastien Haller. De spits kon koppen na een hoge voorzet van Noussair Mazraoui, maar hij kopte via een tegenstander over het doel. Tien minuten daarna werd Nicolás Tagliafico gevonden bij een corner. Hij kon vrijstaand richting het doel koppen, maar mikte ondanks de vrijheid toch over het doel van Feyenoord.

Snel hierna kwam Antony bijna in een gevaarlijke positie. Dusan Tadic prikte de bal achter de Feyenoord-defensie, maar de Braziliaan – met een tegenstander in zijn rug – liet de bal van zijn voet springen. Na ruim twintig minuten werd het alsnog 1-0. Via Daley Blind en Haller werd Gravenberch op de rand van de zestien vrijgespeeld en na knap kap- en draaiwerk verschafte de middenvelder zich genoeg ruimte om raak te schieten. Feyenoord kwam er maar amper uit, maar toch verscheen Ridgeciano Haps na ruim een halfuur voor de neus van André Onana. De keeper kwam echter vlug zijn doel uit en wist te keren.

Hierna lieten de Amsterdammers de tegenstander wel in de wedstrijd komen. Feyenoord ging hoger staan en Jens Toornstra dook eveneens op voor Onana, maar hij bleek buitenspel te staan. De grootste domper leek er te komen toen Gravenberch erbij ging zitten. Jurgen Ekkelenkamp stond al klaar om in te vallen, maar de jongeling ging toch verder. Echte kansen kwamen er voor rust niet meer, maar de dominantie verdween tot het fluitsignaal.

Na rust kwam Gravenberch alsnog niet terug in de wedstrijd, waardoor Ekkelenkamp alsnog het veld betrad. Het eerste gevaarlijk moment vond een minuut of zeven na de rust plaats. De ingevallen Ekkelenkamp kwam vrij in de zestien, maar schoot tegen een tegenstander aan. In de 58ste minuut volgde een kans voor Feyenoord. De Rotterdammers lieten de bal snel gaan en speelden Steven Berghuis vrij op randje zestien. Hij schoot geplaatst, maar plaatste naast. Hierna kon Haller bijna binnenwerken. Blind stuurde Tadic weg, waarna een voorzet meteen volgde. De Franse Ivoriaan kwam echter net te kort.

Na een uur spelen kwam Feyenoord bijna op gelijke hoogte. Nicolai Jorgensen schoof de bal binnen voor de 1-1, maar in een eerder stadium bleek Jens Toornstra net buitenspel te hebben gestaan en daardoor bleef het 1-0. Een minuut of tien later kreeg Tadic een kans. Na een vlotlopende aanval werd hij vrijgespeeld en kon hij uithalen met rechts, maar de bal werd geblokkeerd voordat deze het doel bereikte. In het vervolg van de wedstrijd vonden er ook enkele wissels plaats en die kwamen het niveau van Ajax’ aanvalsspel niet ten goede. Een kwartier voor tijd wist Feyenoord wel een kans te creëren. Berghuis kwam opnieuw vrij op de rand van het strafschopgebied en opnieuw schoot hij nét langs de paal.

In het restant van de wedstrijd kwam Ajax nog maar amper aan het voetballen toe. De 1-0 voorsprong stond nog, maar Feyenoord leek meer op jacht naar een goal dan Ajax. Ondanks het mindere spel van Ajax echter, werden de Rotterdammers ook niet echt gevaarlijk. Vijf minuten voor tijd kon Ajax bijna op 2-0 komen, maar invaller Brian Brobbey werd bij een voorzet ternauwernood gehinderd door Berghuis. Feyenoord was de dominante ploeg in het slot en was via Leroy Fer nog dicht bij de gelijkmaker, maar Onana keerde het harde schot van de middenvelder. In de blessuretijd van de blessuretijd was het Luis Sinisterra die de lat nog raakte, maar ook hij trof geen doel. Zodoende eindigde het duel in 1-0.