Jong Ajax geeft voorsprong weg na rode kaart Bandé

door Finn Dekker 53

Jong Ajax heeft de laatste wedstrijd van het kalenderjaar verloren. De beloften speelden op Sportpark de Toekomst tegen Telstar. In de eerste helft kwamen de talenten via Ar’jany Martha nog op voorsprong. Na rust gaf men deze echter uit handen nadat de ploeg van Mitchell van der Gaag met tien man kwam te staan, na een rode kaart voor Hassane Bandé. Door de nederlaag staat Jong Ajax twaalfde.

Binnen tien minuten was het al raak voor de Amsterdammers. Vleugelaanvaller Martha kopte raak in de verre hoek uit een voorzet van Victor Jensen. Van een reactie van Telstar was lang geen sprake, ook omdat aan beide kanten spelers uitvielen met blessures. Aan Jong Ajax’ zijde moest Liam van Gelderen zich laten wisselen. Rio Hillen was na zo'n twintig minuten spelen zijn vervanger.

Halverwege het eerste bedrijf kwamen de bezoekers vervolgens beter in de wedstrijd. Daarbij kreeg het ook kansen. De grootste werd ternauwernood verdedigd met een blok op een paar meter van het doel van Dominik Kotarski. Andere pogingen van de Witte Leeuwen eindigden net naast de paal of in de handen van de Kroaat. Jong Ajax bleef echter ook niet kansloos. Het was Jensen die een voorzet van Youri Baas bijna binnengleed bij de tweede paal.

Na rust was Jensen wederom dichtbij om de voorsprong te verdubbelen. De Deen kopte van dichtbij op doel, maar wederom werd zijn inzet gekeerd door doelman Jasper Schendelaar. Enkele minuten later was het wederom balen. Dit keer niet om een gemiste kans, maar om een rode kaart. Bandé stond vol op de enkel van zijn directe tegenstander en werd terecht van het veld gestuurd. Desondanks verdubbelde Jong Ajax kort daarna de score. Althans, zo leek het. Donny Warmerdam schoot een rebound binnen, maar werd onterecht terug gevlagd voor buitenspel.

Tot overmaat van ramp scoorde Rashaan Fernandes nog voor het uur de gelijkmaker. Een prachtige goal overigens, met een volley in de kruising. Met invaller en debutant Kian Fitz-Jim ging Jong Ajax daarna op zoek naar een nieuwe voorsprong. Met een man minder lukte het Jong Ajax indrukwekkend genoeg om een paar keer gevaarlijk te worden. Youri Regeer kreeg de grootste kans, maar zag zijn inzet tot tweemaal toe van de lijn gehaald worden.

Telstar slaagde er in de slotfase in tegenstelling tot de beloften wel in om te scoren. Niels van Wetten haalde uit van buiten de zestien en zag zijn streep in de verre hoek verdwijnen. Jong Ajax had daarna nog een kleine tien minuten om een punt te redden, kreeg via invallers Sontje Hansen en Jaymillio Pinas de mogelijkheid hierop, maar had wederom pech dat het allemaal net niet goed viel. Zodoende verloor Jong Ajax met 1-2 van Telstar.

Kotarski; Van Gelderen, Llansana (Hillen 26'), Musampa, Baas (Van der Sloot 79'); Regeer, Jensen, Warmerdam (Fitz-Jim 64'); Martha (Hansen 79'), De Waal (Pinas 64'), Bandé.

Reiziger, Hillen, Van der Sloot, Fitz-Jim, Pinas, Yah, Dirksen, Hansen.