Jeugdig Ajax opent seizoen met dubbele cijfers

door Jesse ter Haar 259

Ajax is het nieuwe seizoen gestart met dubbele cijfers. De ploeg van Erik ten Hag trad in beide helften met een totaal ander elftal aan, waarbij de tweede ploeg meer moeite had met scoren. Vaclav Cerny was de Ajacied die het net het vaakst wist te vinden tijdens de 2-11 overwinning. Hij scoorde in de eerste helft een hattrick.

Het was Klaas-Jan Huntelaar die ervoor zorgde dat Ajax de wedstrijd op een goede wijze startte. Al na zeven minuten in het seizoen wist de spits namelijk tweemaal het net te vinden. Eerst kopte hij een corner binnen, waarna hij even later een door Sergino Dest versierde penalty benutte. Kort hierna viel ook de eerste goal van de opponent. Tim Zwienenburg, linksback, kwam op en mocht vrij uithalen. Dat deed hij laag en hard, waardoor Dominik Kotarski kansloos was.

Vervolgens kreeg Quick’20 tot tweemaal toe een goede kans op de 2-2, maar de bal wilde er niet in. Aan de andere kant wel, toen de amateurvereniging middels een eigen goal de 1-3 maakte. Vijf minuten later volgde ook de 1-4. Lisandro Martínez kwam door op links, ontving de bal van Noa Lang en kon voorzetten. Zijn bal kwam aan bij Vaclav Cerny, die simpel scoorde. Hierna was de Tsjech los. Hij was het immers die even later met de bal aan de voet naar binnen dribbelde, hard uithaalde en raak schoot. Twee minuten dáárna was het ook 1-6. Cerny kwam in een lastige hoek uit, besloot toch zelf te schieten en scoorde.

Voor rust vielen er daarna nog twee goals. Eerst was het Quick’20 dat door verkeerd voetenwerk van Kotarski een penalty kreeg, die door Jip Kemna met een panenka-uitvoering werd afgewerkt. Noa Lang zorgde daarna weer voor de marge van vijf. Hij ging diep, ontving de bal van Zakaria Labyad en wist de doelman in twee instanties te verschalken. Bij een stand van 2-7 stopte de teller en was de eerste helft ten einde.

In de tweede helft bleven de goals langer uit. Een compleet ander Ajax kwam het veld op en dat was terug te zien op het scorebord. Invaller Brian Brobbey was de man die in de fase na rust de beste kansen kreeg, maar tot tweemaal toe stuitte hij op de doelman en eenmaal schoot hij een vrije kans voorlangs. Toch werd het doel wel gevonden. Brobbey jaagde goed door op de keeper, waarna de bal bij Dennis Johnsen terechtkwam en hij een ploeggenoot uit kon kiezen. Dat werd Victor Jensen, die listig raak punterde.

Hierna was de ploeg weer even los, want de 2-9 liet niet lang op zich wachten. Perr Schuurs verstuurde een lange bal in de richting van Dani de Wit, die onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. De middenvelder kreeg een strafschop en ging er zelf achter staan. Hij faalde niet en ramde de bal het doel in. Hierna volgde een nieuwe periode zonder goal, al waren beide ploegen er wel dichtbij. Op die manier kreeg ook Benjamin van Leer eenmaal de kans zich te onderscheiden en daarin faalde hij niet.

Behaalde Ajax dan nog de dubbele cijfers? Ja. Het was Johnsen die een puike voorzet in huis had, precies op het hoofd van Jensen. De Deen faalde niet en knikte de bal tegen het net. Hierna bleek het jeugdige Ajax er weer even zin in te hebben. Brobbey ging alleen op de doelman af, dribbelde om hem heen en schoof rustig raak voor de 2-11. Dat zou ook de eindstand blijken.