Hoe Promes verschil niet wist te maken bij basisrentree

door Thijs Zwagerman 51

Hoe Promes verschil niet wist te maken bij basisrentree

door Thijs Zwagerman 51

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In deel 9: De wedstrijd van Quincy Promes tegen AZ.

Na midweeks als invaller zijn rentree te hebben gemaakt tegen Getafe, keerde Quincy Promes tegen AZ terug in het basiselftal van Ajax. De aanvaller, volledig hersteld van een hamstringblessure, kon echter niet voorkomen dat Ajax zondagavond kansloos onderuit ging. Een analyse van de inbreng van Promes tegen AZ.

De absentie van onder meer Promes werd de afgelopen tijd regelmatig aangedragen als argument waarom het minder liep bij Ajax. De in de zomer van Sevilla overgekomen Promes groeide voor zijn blessureleed uit tot clubtopscorer van Ajax en maakte het spel van de Amsterdammers onvoorspelbaar en moeilijk te verdedigen door zijn gevaarlijke loopacties. Zijn wisselwerking met Hakim Ziyech was daarnaast dodelijk en leverde Ajax in de maanden oktober, november en december heerlijke doelpunten op.

Door blessures bij zowel Ziyech als Promes was het echter alweer een tijdje geleden dat de twee smaakmakers uit de eerste seizoenshelft van Ajax samen op het veld hadden gestaan. Tegen AZ was het zondagavond eindelijk weer zover, maar de rentree van de ‘HZ - QP Connection’ zal zo’n beetje iedereen zich anders hebben voorgesteld dan hetgeen zich zondagavond in de Johan Cruijff ArenA afspeelde. Ook met de creatievelingen Promes en Ziyech terug in het elftal speelde Ajax, zoals vaker de afgelopen tijd, namelijk amper iets klaar.

Verdedigende organisatie AZ

Eén van de oorzaken daarvan is het feit dat AZ de afgelopen twee weken zeer nauwkeurig naar Getafe heeft gekeken. De Alkmaarders verdedigden op exact dezelfde manier als de gelouterde Spanjaarden die Ajax uit de Europa League knikkerden. Als Ajax op de speelhelft van AZ aan de bal was, haalden de Alkmaarders vleugelspelers Calvin Stengs en Oussama Idrissi ver naar achteren, waardoor er een 6-3-1 formatie ontstond. Stengs en Idrissi speelden op dat moment als verkapte backs, terwijl de originele verdedigingslinie van AZ de as van het veld dichthield en de ruimtes klein maakte. Tegen Getafe bleek Ajax eigenlijk niet bij machte om de verdedigende organisatie te kraken en tegen AZ, dat de zaken dus op een gelijkwaardige manier aanpakte, lukte dit - ondanks de terugkeer van Promes én Ziyech - opnieuw niet.

Hoe Promes verschil niet wist te maken bij basisrentree

Ajax blijkt ook met Promes én Ziyech in terug in het elftal niet bij machte om de compacte defensie te kraken. De Amsterdammers creëren, evenals tegen Getafe, ook tegen AZ amper kansen.

Mislukt drukzetten

Iets dat AZ bovendien behoorlijk in het zadel helpt, is de manier van drukzetten van Ajax. Die pakt zondagavond namelijk compleet verkeerd uit. Als AZ via doelman Marco Bizot aan een aanvalsopbouw begint, loopt Dusan Tadić vanuit de spitspositie centrumverdedigers Ramon Leeuwin of Teun Koopmeiners aan. Die laatstgenoemde wordt het meest gezocht, waardoor Tadić veelal drukzet op de aanvoerder van AZ. Promes stapt vanaf de linksbuitenpositie dan door op Leeuwin, maar hierdoor komt rechtsback Jonas Svensson wel vaak helemaal vrij. Nicolás Tagliafico moet dan doorjagen op de vrijstaande Svensson, maar de Argentijnse Ajacied geeft daarbij zo veel ruimte weg, dat het voor een voetballende ploeg als AZ eigenlijk vrij eenvoudig is om onder de druk van Ajax uit te spelen.

Met de dynamische Stengs, Idrissi en Myron Boadu voorin, de lopende Dani de Wit op het middenveld en de voortdurend uitstekend de ruimtes bespelende backs Svensson en Owen Wijndal, speelt AZ Ajax regelmatig helemaal zoek. De Alkmaarders creëren bijna overal op het veld driehoekjes en vinden via de vrije mensen regelmatig op rap tempo de weg naar voren in de Johan Cruijff ArenA. Een demonstratie hiervan geven de bezoekers in de veertiende minuut.

Hoe Promes verschil niet wist te maken bij basisrentree

Na de opening van Bizot op Svensson, speelt AZ de bal achterin enkele keren rond tot Boadu zich uit de spits laat wegzakken om aanspeelbaar te worden. De doelpuntenmaker wordt ingespeeld en speelt de bal in één keer door naar Stengs.

Ajax komt overal een stap te laat, waardoor Stengs veel tijd en ruimte heeft om Idrissi te lanceren. De linksbuiten van AZ sprint in het gat dat Boadu heeft gecreëerd, maar staat buitenspel op het moment dat Stengs de bal in zijn richting speelt. Ajax ontsnapt zodoende, maar deze aanval is wel typerend voor de slecht uitgevoerde manier van drukzetten tegen AZ.

Waar Promes dus weliswaar onderdeel uitmaakt van de mislukte manier van drukzetten, valt hem hierin weinig te verwijten. De flankspeler doet naar alle waarschijnlijkheid wat trainer Erik ten Hag van hem vraagt. Het is dan ook de schuld van de trainer van Ajax dat de Amsterdammers met name voor de rust compleet worden weggespeeld. ‘We hadden het heel moeilijk om druk te krijgen op AZ. Dat deden we niet goed en dat hebben we pas in de rust kunnen aanpassen’, zegt Ten Hag daar in gesprek met FOX Sports zelf over. Het is echter de vraag waarom deze omzetting pas in de rust gedaan kon worden.

Positionering Promes

Waar Promes zelf meer invloed op heeft, is zijn bijdrage aan het aanvalsspel van Ajax. De aanvaller werd gedurende zijn afwezigheid extra vaak geroemd om de diepgang in zijn spel en tegen AZ toont Promes aan deze diepgang ook na zijn blessure nog te bezitten. De rechtspoot loert op de ruimtes achter de compacte AZ-defensie en maakt ook diverse loopacties in deze ruimtes. Tot direct gevaar leiden deze loopacties zondagavond helaas niet. De diepgaande Promes wordt namelijk niet of onzuiver bediend, waardoor hij niet in kansrijke posities aan de bal komt na een loopactie in de diepte.

Hoe Promes verschil niet wist te maken bij basisrentree

Ook in de tweede helft maakt Eiting een andere keuze dan Promes in de ruimte aan te spelen die er achter de AZ-verdediging ligt. De controleur tracht Tadić te lanceren, maar ziet zijn pass onderschept worden door Koopmeiners.

In een andere situatie levert ook de specialiteit van het huis geen gevaar op. Promes loert op de ruimte achter zijn directe tegenstander en Ziyech probeert de voor hem kenmerkende pass op de linksbuiten ook te geven. Hij raakt de bal echter slecht en bereikt Promes zodoende niet.

Promes maakt zijn loopacties in de diepte dus wel degelijk en als hij de bal op deze momenten ook van zijn teamgenoten zou krijgen, had dit tegen AZ gevaar op kunnen leveren. Dit gebeurt echter niet, waardoor Promes er op bepaalde momenten ook voor kiest om zich elders op het veld te positioneren. Zijn wisselwerking met Tagliafico is daarbij goed. Als Promes naar binnen trekt om in de as van het veld aanspeelbaar te zijn, maakt de Argentijn het veld juist breed en zorgt hij voor nodige diepte in het spel.

Hoe Promes verschil niet wist te maken bij basisrentree

Slordigheid

Hoewel Promes dus niet op zijn wenken wordt bediend wanneer hij een loopactie maakt, kan de aanvaller tegen AZ aan de bal zelf ook meer brengen. Op diverse momenten komt hij namelijk in kansrijke situaties aan de bal - vaak na een afgeslagen voorzet of een lange bal die door AZ verdedigd wordt - maar in deze situaties sticht Promes geen gevaar. Dat het hem niet lukt om vanuit de as van het veld veel kansen te creëren, valt gezien het feit dat AZ zeer compact verdedigt nog te verklaren. Maar dat Promes ook in kansrijke situaties weinig klaarspeelt, valt hem wel te verwijten. Met uitzondering van de tweede minuut, waarin een schot van Promes via Tadić bijna een doelpunt oplevert, is Promes in kansrijke situaties slordig aan de bal en verzuimt hij meer serieuze kansen te creëren.

Hoe Promes verschil niet wist te maken bij basisrentree

Op een ander moment probeert Promes na een goede combinatie met Tadić de mee opgekomen Sergiño Dest in te spelen. De pass van Promes is echter onzuiver, waardoor Dest niet aan de bal kan komen.

Conclusie

Na de kansloze 0-2 nederlaag zal Promes sowieso met weinig voldoening terugkijken op zijn rentree in de Ajax-basis. De aanvaller ziet AZ op dezelfde manier verdedigen als Getafe en weet tegen de compacte Alkmaarse defensie geen gevaar te stichten. Hoewel dit niet altijd zijn schuld is en Promes ook bediend moet worden als hij loopacties in de diepte maakt, had hij aan de bal zelf ook meer kunnen brengen. Op de momenten dat hij gevaarlijk had kunnen worden, was hij namelijk te slordig. Zodoende wist ook Ajax-topscorer Promes het verschil niet te maken in de terecht verloren Eredivisie-topper tegen AZ.

Screenshots afkomstig van FOX Sports.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'De wedstrijd van':
Deel 1: Hoe Álvarez van waarde is op het Ajax-middenveld
Deel 2: Waarom Ten Hag in het centrum voor Veltman kiest
Deel 3: Hoe Van de Beek de 8-positie invulde
Deel 4: Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren
Deel 5: Waarom Tadić tegen Valencia het verschil niet kon maken
Deel 6: Zo drukte 'regisseur' Eiting zijn stempel tegen PSV
Deel 7: Zo betoverde Ziyech Chelsea op Stamford Bridge
Deel 8: Zo deelde Martínez als middenvelder in de malaise

Denk jij dat Ajax met een achterstand de rust in gaat tegen FC Utrecht? Zet in en krijg 4,35 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Meer opmerkingen