Analyse: hoe doen de zomeraankopen van Ajax het tot nu toe?

door Bart Veenstra 271

Bron Ajax Showtime

Analyse: hoe doen de zomeraankopen van Ajax het tot nu toe?

door Bart Veenstra 271

Bron Ajax Showtime

Ajax trok in de afgelopen zomer liefst twaalf nieuwe spelers aan. Een van hen - Branco van den Boomen - was transfervrij, de overige elf waren aankopen van toenmalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat. Hoe brachten deze twaalf nieuwelingen het er vanaf in de eerste seizoenshelft? Een tussenrapport, waarbij jij via de polletjes zelf kun laten weten hoe je tegen de zomeraankopen van Ajax aankijkt.

Over de afgelopen transferzomer van Ajax is in de afgelopen maanden al veel gezegd en geschreven. Wat eind mei begon met de komst van Branco van den Boomen, eindigde op de slotdag van de transferperiode met de inkomende transfers van Sivert Mannsverk en Borna Sosa. In totaal kwamen er twaalf nieuwe spelers naar Ajax, waarvoor de club in totaal zo’n 110-115 miljoen euro aan uitgaf. Nu, enkele maanden later, is het een mooi moment om te kijken hoe de aankopen tot nu toe hebben gepresteerd bij Ajax.

Branco van den Boomen (29 mei)

De eerste nieuweling bij Ajax in de zomerse transferperiode was Branco van den Boomen. De middenvelder, die eerder in de jeugdopleiding van Ajax speelde, kwam transfervrij over van Toulouse FC. Onder Maurice Steijn wisselde Van den Boomen basisplaatsen af met invalbeurten, waarna hij onder John van ‘t Schip zeker leek van een basisplaats. Vanwege een blessure kwam Van den Boomen sinds 5 november niet meer in actie. De verwachting is dat hij vrij snel na de winterstop zijn rentree kan maken.

Van den Boomen speelde dit seizoen in vijftien wedstrijden mee voor Ajax. Daarin was hij goed voor twee goals en een assist. De middenvelder viel in de wedstrijden die hij speelde op met zijn openingen naar de andere kant van het veld. Hij lijkt daarmee een spelmaker te kunnen zijn in het elftal van Van ‘t Schip na de winterstop.

Wedstrijdstatistieken Van den Boomen:
Wedstrijden: 15
Minuten: 727
Doelpunten: 2
Assists: 1

Poll: Hoe beoordeel jij Van den Boomen tot nu toe?
0%
0%
0%

Benjamin Tahirović (18 juni)

De komst van Benjamin Tahirović werd al snel in de zomerse transferperiode aangekondigd. De Bosnisch international, die opgegroeid is in Zweden, kwam voor 7,5 miljoen euro over van AS Roma. Bij de Italiaanse club leerde hij - sinds 2021 - als middenvelder spelen, terwijl hij daarvoor juist als spits speelde. Het is dan ook niet gek dat Tahirović nog lerende is op de positie van controleur bij Ajax en dat hij vaak ook zoekende is geweest in het dolende Ajax van de eerste seizoenshelft.

Tahirović heeft in de eerste seizoenshelft - waarin hij negentien duels voor Ajax speelde - vaak goede momenten afgewisseld met mindere momenten. De analisten op de Nederlandse tv zijn nog niet geheel overtuigd van zijn kwaliteiten en het is ook niet voor niets dat Ajax zoekt naar een ervaren controlerende middenvelder. Toch heeft Tahirović laten zien dat hij talentvol is, waardoor hij zeker in de toekomst een goede speler kan zijn. Of die toekomst bij Ajax ligt, valt nog te bezien. Mike Verweij van De Telegraaf sluit een vertrek namelijk niet uit. ‘Als ze daar een goede prijs voor kunnen krijgen, zullen ze dat doen’, zei hij.

Wedstrijdstatistieken Tahirović:
Wedstrijden: 20
Minuten: 1425
Doelpunten: 1
Assists: 3

Poll: Hoe beoordeel jij Tahirović tot nu toe?
0%
0%
0%

Diant Ramaj (3 augustus)

Diant Ramaj was de eerste van vele Ajax-aankopen in augustus. Waar toenmalig Ajax-trainer Steijn het liefst Nick Olij van Sparta zag komen, koos Mislintat voor de talentvolle en veel jongere Ramaj. Aan het begin van het seizoen moest Ramaj - nadat eerste doelman Gerónimo Rulli een schouderblessure opliep - toezien dat Steijn voor Jay Gorter koos.

Nadat ook Gorter geblesseerd raakte - in het uitduel met FC Utrecht - kreeg Ramaj de kans en die greep hij met beide handen aan. De Duitser blinkt uit met zijn voetballende kwaliteiten en reflexen. Zijn kwetsbaarheid lijkt te liggen bij de standaardsituaties dan wel hoge ballen vanaf de zijkant, al zou dat ook kunnen liggen aan de kwetsbaarheden van Ajax in defensief opzicht. Inmiddels stond Ramaj vijftien keer onder de lat bij het eerste elftal van Ajax.

Wedstrijdstatistieken Ramaj:
Wedstrijden: 15
Minuten: 1192
Tegendoelpunten: 25
Aantal keer de nul: 3

Poll: Hoe beoordeel jij Ramaj tot nu toe?
0%
0%
0%

Carlos Forbs (4 augustus)

Een dag na de komst van Ramaj was het opnieuw raak bij Ajax. Carlos Forbs kwam over van Manchester City, waar hij in het tweede elftal speelde. De aanvaller wisselt basisplaatsen bij Ajax met een plek op de bank. Onder Van ‘t Schip lijkt Forbs in ieder geval niet te hoeven rekenen op een basisplaats. De coach kiest in zijn voorhoede - mits beschikbaar - voor Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Steven Berghuis.

De negentienjarige Forbs, die voor Jong Portugal speelt, kwam tot nu toe tot 23 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax. Daarin was hij goed voor twee goals en drie assists. Ajax betaalde in de zomer veertien miljoen euro - een bedrag dat nog kan oplopen tot negentien miljoen euro - voor Forbs, maar die transfersom heeft de Portugees nog niet waar kunnen maken.

Wedstrijdstatistieken Forbs:
Wedstrijden: 23
Minuten: 1081
Doelpunten: 2
Assists: 3

Poll: Hoe beoordeel jij Forbs tot nu toe?
0%
0%
0%

Jakov Medić (6 augustus)

Jakov Medić was de volgende aankoop die ‘uit het niets’ tekende bij Ajax. De Kroaat kwam over van het Duitse FC St. Pauli, dat uitkomt in de 2. Bundesliga. Men vroeg zich dan ook af: wat moet Ajax met een verdediger van het tweede Duitse niveau? Medić speelde tot nu toe zeven keer voor Ajax, waarvan de meeste optredens aan het begin van dit seizoen waren.

De verdediger speelde de Europa League-kwalificatieduels met Ludogorets Razgrad en ook in de Eredivisie kwam hij in de eerste twee wedstrijden in actie. Tegen Heracles Almelo werd hij met een mooi doelpunt nog de held, een week later tegen Excelsior was hij de schlemiel. Later zou hij tegen AZ nog eens negentig minuten spelen. Sinds die wedstrijd deed hij alleen tegen Vitesse nog een kwartier mee.

Wedstrijdstatistieken Medić:
Wedstrijden: 7
Minuten: 466
Doelpunten: 1
Assists: 0

Poll: Hoe beoordeel jij Medić tot nu toe?
0%
0%
0%

Chuba Akpom (16 augustus)

Chuba Akpom wordt door menigeen gezien als een van de meest succesvolle zomeraankopen van Ajax. De Engelsman kende een moeizame start van het seizoen, voelde zich naar eigen zeggen eenzaam en werd bovendien niet goed gebruikt. Zo werd hij door toenmalig Ajax-trainer Maurice Steijn in een uitduel met FC Twente opgesteld als een soort valse rechtsbuiten.

Pas na de komst van Van ‘t Schip kwam Akpom los. Met negen doelpunten in verschillende competities is de Engelse spits met Nigeriaanse roots inmiddels een belangrijke speler bij Ajax en lijkt er van een miskoop - waarover werd gesproken - geen sprake meer te zijn. Akpom kan als spits spelen, maar hij kan ook als een valse tien achter Brian Brobbey spelen. De aanvaller zou in de belangstelling staan van enkele clubs uit de Premier League en het Franse Lille OSC, maar de vraag is of Ajax er wel verstandig aan zou doen om Akpom nu te laten gaan.

Wedstrijdstatistieken Akpom:
Wedstrijden: 19
Minuten: 662
Doelpunten: 9
Assists: 0

Poll: Hoe beoordeel jij Akpom tot nu toe?
0%
0%
0%

Anton Gaaei (17 augustus)

Anton Gaaei is net als Tahirović een speler die nog zoekende is op zijn positie. Nog niet zo lang geleden was de Deen, die in de zomer voor 4,5 miljoen euro overkwam van Viborg FF, een rechtsbuiten. In zijn laatste seizoen maakte hij als rechtsback indruk en zodoende kwam hij op de radar bij Ajax terecht. Bij Ajax moest hij de concurrentie aangaan met Devyne Rensch.

Gaaei speelde tot nu toe al achttien wedstrijden voor Ajax, waarvan een behoorlijk aantal als basisspeler. De meeste pijnlijke wedstrijd voor Gaaei was het thuisduel met Feyenoord. In die wedstrijd ging hij twee keer opzichtig in de fout, waardoor hij gewisseld werd. In de periode daarna krabbelde Gaaei op en heeft hij laten zien dat hij vooral in aanvallend opzicht zijn waarde kan hebben. In verdedigend opzicht daarentegen heeft Gaaei nog stappen te maken.

Wedstrijdstatistieken Gaaei:
Wedstrijden: 18
Minuten: 1068
Doelpunten: 0
Assists: 1

Poll: Hoe beoordeel jij Gaaei tot nu toe?
0%
0%
0%

Josip Šutalo (20 augustus)

Josip Šutalo kwam binnen als de grootste zomeraankoop bij Ajax. De Amsterdammers hadden heel wat geduld met het binnenhalen van de Kroaat, die overkwam van Dinamo Zagreb. Ajax betaalde 20,5 miljoen euro voor Šutalo en dat bedrag kan nog oplopen tot 23,5 miljoen euro. Vlak na zijn komst liet toenmalig trainer Steijn duidelijk weten het te zien zitten in Šutalo, al kon die opmerking ook gezien worden als een duidelijke sneer richting de andere aankopen van Ajax.

Šutalo kende een moeizaam begin van zijn periode van Ajax. De Kroaat moest duidelijk wennen aan de speelstijl van Ajax en kwam mede daardoor onzeker over. In de laatste weken voor de winterstop heeft hij een stijgende lijn ingezet, al is Šutalo - gezien zijn transfersom en zijn status als Kroatisch international - nog niet de aankoop gebleken die men in Amsterdam graag had willen zien.

Wedstrijdstatistieken Šutalo:
Wedstrijden: 18
Minuten: 1575
Doelpunten: 0
Assists: 0

Poll: Hoe beoordeel jij Šutalo tot nu toe?
0%
0%
0%

Gaston Ávila (22 augustus)

Gaston Ávila kwam voor 12,5 miljoen euro (maximaal 14,5 miljoen euro) over van Royal Antwerp. Bij die club werd hij als basisspeler kampioen van België. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen Ajax de Argentijn overnam van de club van voormalig Ajax-directeur Marc Overmars.

In Amsterdamse dienst heeft Ávila echter nog geen goede indruk achtergelaten. Zo vestigde hij in de uitwedstrijd tegen AEK Athene een negatief record. Slechts 73 procent van zijn passes kwam die wedstrijd aan. Sinds het seizoen 2010/11 had een speler in de Champions League, Europa League of Concerence League niet zo’n lage passnauwkeurigheid als Ávila. Met Jorrel Hato als concurrent weet Ávila dat hij niet snel in de basis zal komen als linker centrale verdediger bij Ajax. Daarnaast zou hij hebben aangegeven niet als linksback te willen spelen, waardoor hij in de afgelopen tijd vooral op de bank zit.

Wedstrijdstatistieken Ávila:
Wedstrijden: 8
Minuten: 490
Doelpunten: 0
Assists: 0

Poll: Hoe beoordeel jij Ávila tot nu toe?
0%
0%
0%

Georges Mikautadze (30 augustus)

In de laatste dagen van de transfermarkt wist Ajax onder meer Georges Mikautadze op te pikken bij FC Metz. De Amsterdamse club betaalde fors voor de Georgiër: een transfersom van zestien miljoen euro - die nog kan oplopen tot negentien miljoen euro - werd betaald. Bij FC Metz scoorde hij vorig seizoen in de Ligue 2 23 keer, terwijl hij dit seizoen voor die club in de Ligue 1 tweemaal wist te scoren in de eerste drie wedstrijden.

Ook wat betreft Mikautadze waren er dan ook hoge verwachtingen, maar die kon hij vooralsnog niet waarmaken. Vanaf de tien-positie of vanaf de flanken liet hij vooralsnog geen geweldige indruk achter, terwijl hij amper minuten heeft kunnen maken als spits. Op die positie moet hij Brobbey en Akpom voor zich dulden. De vraag is dan ook of de komst van Mikautadze niet overbodig is geweest. Vanuit Metz klinkt er nog hoop. Pierre Dréossi, directeur spelersbeleid van FC Metz, verwacht dat Ajax de Georgiër binnen een paar jaar voor veel geld zal verkopen, zo vertelde hij tegenover Ajax Showtime.

Wedstrijdstatistieken Mikautadze:
Wedstrijden: 9
Minuten: 339
Doelpunten: 0
Assists: 0

Poll: Hoe beoordeel jij Mikautadze tot nu toe?
0%
0%
0%

Sivert Mannsverk (31 augustus)

Op de slotdag van de transfermarkt wist Ajax ook Sivert Mannsverk aan zich te binden. De Noorse middenvelder kwam voor zo’n zes miljoen euro over van Molde FK. Zijn oud-teamgenoot Mathias Løvik vergeleek hem in gesprek met deze site zelfs al met Rodri (Manchester City) en oud-Ajacied Frenkie de Jong. Met name aan de bal zou Mannsverk een goede speler moeten zijn.

Of dat klopt, is eigenlijk nog niet te zeggen. De Noor speelde tot nu toe slechts 45 minuten voor Ajax. Dat deed hij in het uitduel met FC Twente. In die helft maakte hij geen goede indruk, waardoor hij gewisseld werd. Iemand afrekenen op een mindere helft - Mannsverk was notabene pas net Ajacied - zou oneerlijk zijn. Een voetblessure houdt Mannsverk inmiddels al langere tijd aan de kant. Ajax heeft in de toekomst wellicht een goede speler in handen, maar met het oog op de tweede seizoenshelft is het nog maar de vraag of Ajax op hem kan bouwen. Het is niet voor niets dat Ajax zoekt naar een extra controlerende middenvelder.

Wedstrijdstatistieken Mannsverk:
Wedstrijden: 1
Minuten: 45
Doelpunten: 0
Assists: 0

Poll: Hoe beoordeel jij Mannsverk tot nu toe?
0%
0%
0%

Borna Sosa (31 augustus)

Borna Sosa was de laatste zomeraankoop van Ajax. Steijn wilde graag nog een linksback aantrekken, daar hij niet geheel tevreden was over Anass Salah-Eddine en Owen Wijndal. Sosa kwam - naar verluidt voor een bedrag van acht miljoen euro - over van VfB Stuttgart. In zijn eerste twee wedstrijden - tegen FC Twente (3-1 verlies) en Olympique Marseille (3-3) - viel hij op met twee assists, maar al snel bleek de Kroaat defensief kwetsbaar te zijn.

Sosa wisselde basisplaatsen af met een plek op de bank en tegen Almere City (2-2) en PEC Zwolle (2-2) werd hij zelfs beide keren in de rust al gewisseld. Het zal het vertrouwen van de linksback geen goed doen. Eerder al werd hij gepasseerd door Ar’Jany Martha, die nog niet heel lang op de linksbackpositie speelde bij Jong Ajax. Sosa kwam tot nu toe twaalf keer in actie voor Ajax en heeft nog geen basisplaats weten af te dwingen in Amsterdam.

Wedstrijdstatistieken Sosa:
Wedstrijden: 12
Minuten: 714
Doelpunten: 0
Assists: 4

Poll: Hoe beoordeel jij Sosa tot nu toe?
0%
0%
0%

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.