Josip Šutalo

Josip Šutalo (Čapljina, 28 februari 2000) is een Kroatische verdediger die sinds de zomer van 2023 bij Ajax speelt. De Amsterdamse club nam hem voor 20,5 miljoen euro over van Dinamo Zagreb. De verdediger debuteerde in 2022 voor het nationale elftal van Kroatië en deed mee op het WK in Qatar.

Šutalo doorliep de jeugdopleiding van NK Neretva. Daar viel zijn talent op door Dinamo Zagreb, dat hem in 2014 wist binnen te halen. Vier jaar later speelde hij voor het tweede elftal van de Kroatische topclub, waarna hij in 2021 werd verhuurd aan NK Istra 1961. Een seizoen later werd hij basisspeler bij Dinamo Zagreb. Met die club werd hij drie keer landskampioen en speelde hij Europese wedstrijden in de Europa League en Champions League.

In de zomer van 2023 waren er lange tijd geruchten over de komst van Šutalo bij Ajax. Bij de Amsterdammers is hij de opvolger van de naar Arsenal vertrokken Jurriën Timber. Pas toen Dinamo Zagreb door AEK Athene werd uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League kon hij tekenen bij Ajax.