Branco van den Boomen

Branco van den Boomen (21 juli 1995) keerde in de zomer van 2023 terug bij Ajax. Hij speelde tussen 2011 en 2014 in het shirt van de Amsterdammers, maar wist nooit definitief door te breken. Via FC Eindhoven, De Graafschap en Toulouse is hij uiteindelijk weer teruggekomen bij Ajax en wil zich weer in de kijker spelen voor het Nederlands elftal.

'Door mijn eerdere periode bij Ajax ken ik de ambities, de grootte en de uitstraling van de club', zo vertelde Van den Boomen vlak na zijn presentatie.  Hij verkoos Ajax boven een aantal clubs in Engeland en Duitsland. 'Daarnaast denk ik dat het Nederlands elftal – een van de doelen die ik mezelf heb gesteld – en het spelen in de Champions League beter via Ajax kan realiseren dan bij een subtopper of middenmoter in Engeland of Duitsland', aldus de middenvelder. Hij sprak ruim anderhalf uur met Sven Mislintat, directeur voetbalzaken van Ajax, en hierdoor wist Van den Boomen het zeker: hij wilde terugkeren bij Ajax. 'We hebben tot in de details over voetbal gesproken. Hoe hij het spelletje ziet en ik dat zie.'

Mislintat was op zijn beurt erg blij met het aantrekken van Van den Boomen. Het was voor de Duitser erg belangrijk om een speler aan te trekken uit de eigen jeugdopleiding. 'Het is altijd mooi om te zien dat een jongen uit de opleiding vertrekt, misschien niet met het resultaat dat hij wilde bereiken, maar opstaat en de honger laat zien om hier terug te keren. In onze gesprekken was hij alleen maar gefocust op een terugkeer naar Ajax, terwijl hij transfervrij was en een geweldig seizoen heeft gehad. Hij kon tussen veel clubs kiezen', zo vertelde Mislintat. Hij ziet de middenvelder aal een 'echte voetballende acht'. 'Hij is veel aan de bal. Hij heeft veel assists gegeven en goals gemaakt in de afgelopen twee jaar, maar daarnaast is hij echt uitgegroeid tot een persoonlijkheid op en naast het veld.