Ajax O19 gelijk tegen PSV, ook O17 en O16 delen punten

door Bart Veenstra 6

Ajax Onder 19 heeft de wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van PSV niet in winst om weten te zetten. De Amsterdammers kwamen nog wel op voorsprong, maar speelden uiteindelijk met 1-1 gelijk. Eerder op de dag wisten ook Ajax O17 en O16 niet verder te komen dan 1-1. O17 speelde tegen PSV, O16 nam het op tegen De Graafschap.

FT | Ajax O16 - De Graafschap O16 (1-1)

Ajax O16 heeft op Sportpark de Toekomst niet weten te winnen van de leeftijdsgenoten van De Graafschap. De koploper speelde op eigen veld met 1-1 gelijk tegen de nummer drie van de kampioenscompetitie.

De bezoekers kregen in de eerste helft de meeste kansen. De Graafschap speelde stevig en was vooral in de omschakeling gevaarlijk. Zo kopte Anis Yadir op de lat en schoot Jesper van Riel namens De Superboeren rakelings naast. Aan de andere kant creëerde Ajax nauwelijks grote kansen.

In de tweede helft kwam Ajax iets beter voor de dag. Zo ging een schot van Jaydon Banel net over de lat en werd een schot van Timo Jansen geblokt. Even later was Ajax opnieuw dichtbij de 1-0. Tristan Gooijer kreeg een schietkans van dichtbij, maar hij schoot ongelukkig op de hakken van Gabriël Misehouy.

Aan de andere kant bleef De Graafschap ook gevaarlijk. Zo wist Charlie Setford knap te redden nadat Devin Haen één-op-één kwam met de Ajax-keeper. Uiteindelijk wist De Graafschap de openingstreffer te maken. De geheel vrijstaande Basar Onal kon scoren. In de slotfase werd het toch nog 1-1. Invaller Mohamed Hamouchi werd gevloerd in de zestien en nam vervolgens zelf de penalty. Hij miste, maar Misehouy was alert in de rebound.

Opstelling Ajax O16:

Setford; Doest (Camara 51'), Viereck, Gooijer, Chahid (Brussee 65'); Hlynsson, Jansen (Speksnijder 58'), Misehouy; Banel, Gesser (Hamouchi 41'), Bobson.

Wissels Ajax O16:

Steur, Camara, Brussee, Speksnijder, Hamouchi.

0-1 Basar Onal (65')
1-1 Gabriël Misehouy (72')

FT | PSV O17 - Ajax O17 (1-1)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag niet weten te winnen op bezoek bij PSV O17. De Amsterdammers hadden het betere van het spel, maar kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het elftal van trainer Dave Vos staat daardoor op zeven punten uit zes wedstrijden in de kampioenscompetitie.

Nadat PSV in de beginfase twee kansen had gemist, nam Ajax daarna het heft in handen. Kian Fitz-Jim toonde zijn klasse met een bal achter de verdediging, maar Diyae-Eddine Jermoumi schoot in de stuit over. Even later was diezelfde Jermoumi opnieuw dichtbij de 0-1. Na een goede loopactie kwam hij één-op-één met de PSV-goalie, maar de bal kreeg hij er niet in. De grootste kans voor rust voor Ajax was wellicht voor Eja Dakriet. De verdediger nam een afvallende bal op de pantoffel, maar raakte de lat. Ook PSV kreeg voor rust nog een prima kans, maar Ajax-keeper Dani van den Heuvel kon knap redden.

Net als in de eerste helft begon PSV ook na rust sterk met twee snelle kansen. Trainer Vos moest vanaf de zijkant het nodige bijsturen, want zijn ploeg was in de passing erg slordig. Ajax kreeg in de fase daarna kansen via Jermoumi en Christian Rasmussen, maar uiteindelijk was het Fitz-Jim die de score opende. Via Dakriet, Rasmussen en Loed Klaassen was het de middenvelder die scoorde.

Na het doelpunt van Ajax kregen de Amsterdammers kansen om de score uit te breiden, terwijl PSV een gevaarlijke kans - de bal ging voorlangs - op de gelijkmaker miste. Juist in een fase waarin Ajax de controle leek te hebben, scoorde PSV uit het niets. Fitz-Jim, de maker van de Ajax-goal, leed balverlies, waar PSV middels de gelijkmaker van profiteerde.

Van den Heuvel; Dakriet, Aertssen, Hillen, Van Bohemen; Yah (Baas 65'), Fitz-Jim, Klaasen (Oughcha 78'); Jermoumi (Aning 73') Rasmussen, Sarfo (Oostwoud 78').

De Graaff, Oostwoud, Aning, Baas en Oughcha.

0-1 Kian Fitz-Jim (70')
1-1 PSV O17 (82')

FT | Ajax O19 - PSV O19 (1-1)

Ajax Onder 19 heeft de wedstrijd tegen PSV niet weten te winnen. Op Sportpark De Toekomst eindigde de topper in 1-1. Hiermee blijft de ploeg van trainer John Heitinga in de middenmoot van de kampioenscompetitie hangen.

De wedstrijd begon rustig, maar na ruim tien minuten begon Ajax wat nadrukkelijker op de deur te kloppen. Dat resulteerde al vrij snel in een doelpunt. Nadat Jaymillio Pinas eerst Damjan Dostanic op zijn aangeven over zag schieten, was hij enkele minuten later zelf wel trefzeker. Hij kwam enigszins gelukkig aan de bal, maar zette zijn actie vervolgens goed door en werkte de bal tegen de Eindhovense touwen.

De openingstreffer was het startschot voor PSV om wat meer uit de schulp te kruipen. Het resulteerde in een aantal kansen op rij, waarbij Daan Reiziger – die na zijn heldenrol in de Youth League sowieso al een topweek beleeft – zich onderscheidde met enkele goede reddingen. Reiziger kon echter niet voorkomen dat Bakayoko uit een voorzet toch voor de gelijkmaker zorgde. Daarmee was de ruststand 1-1.

Pinas was ruim tien minuten na rust opnieuw dichtbij een assist, maar zijn voorzet werd door invaller Tunahan Tasci niet lekker verwerkt. De tweede helft kenmerkte zich in het vervolg grotendeels door stroef spel en weinig kansen.

Ruim tien minuten voor tijd was het PSV dat als eerste aanzette om een winnende treffer af te dwingen. Reiziger wist zich hierbij opnieuw te onderscheiden door knap redding te brengen op een schot van Pigmans. Kort daarna kopte Matthijs Tielemans namens PSV over en wist Dirksen Bakayoko van zijn tweede treffer af te houden, nadat laatstgenoemde de bal in de zestien niet op tijd onder controle wist te krijgen. Dirksen moest dit bekopen met een blessure, waarop hij vervangen werd door Warmerdam.

Ajax wist hier weinig tegenover te stellen. De meeste aanvallen strandden op het middenveld en als de bal wat dieper op de helft van PSV kwam, werd er onzorgvuldig mee omgesprongen. Het dichtstbij kwam Ajax nog via Martha, wiens schot vanaf de rand van de zestien het PSV-doelman De Lange nog lastig maakte, maar ook dat bleek niet genoeg voor de overwinning. Zo eindigde de wedstrijd in 1-1.