Ajax O19 en O16 boeken ruime overwinningen

door Jesse ter Haar 27

Dit was het livetopic, welke mede mogelijk werd gemaakt door onze partners Mercedes-Benz en Stern Auto, van de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 30 september. Ajax Onder 17 en Onder 15 traden aan tegen Feyenoord, maar beide ploegen wisten geen succes te behalen. Ajax Onder 19 en Onder 16 ging het heel wat beter af, op bezoek bij respectievelijk FC Utrecht en Excelsior.

FT | Feyenoord O17 - Ajax O17 (2-1)
Ajax O17 heeft zaterdagmiddag een pijnlijke 2-1 nederlaag geleden op bezoek bij Feyenoord. De Rotterdammers wonnen op basis van meer inzet en effectiviteit.

Na een kwartier spelen kwam Feyenoord O17 op voorsprong, waarna een fase volgde met enkele kansen voor Ajax O17. Zo kregen Bryan Brobbey, Sontje Hansen en Liam van Gelderen kansen op de gelijkmaker, maar bleek de keeper van Feyenoord een sta in de weg. Na een halfuur bleek Feyenoord opnieuw zeer effectief. Op een lange bal werd zwak verdedigd door Ajax, waarna een Feyenoord met een lob doelman Daan Reiziger wist te passeren.

In de tweede helft kreeg Feyenoord O17 enkele goede mogelijkheden om zelfs op 3-0 te komen. Zo werd een twee-tegen-een-situatie niet goed uitgespeeld en werd er een bal van de lijn gehaald. Aan de andere kant waren Brobbey en Terence Douglas dichtbij de 2-1. Die aansluitingstreffer kwam er uiteindelijk wel. Hansen scoorde in de blessuretijd, maar tijd voor een aftrap was er niet meer, laat staan tijd om de gelijkmaker te forceren.

Opstelling Ajax O17: Reiziger; J. Maduro, van Gelderen, Musampa (Hernandez 56'), Douglas; Llansana, Q. Maduro (Taylor 54'), Gravenberch; Sint (Maddy 41'), Brobbey, Hansen;
Wissels Ajax O17: Hernandez, Taylor, Maddy.

1-0 Feyenoord (14')
2-0 Feyenoord (30')
2-1 Sontje Hansen (80')

FT | FC Utrecht O19 - Ajax O19 (0-5)

Ajax Onder 19 heeft zaterdagmiddag een uitstekende 0-5 overwinning weten te boeken op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. Alle doelpunten werden gemaakt door verschillende spelers.

De wedstrijd was nog maar net begonnen in een regenachtig Utrecht of de Amsterdammers kwamen al op een 0-1 voorsprong. Het was Sven Botman die zijn ploeg middels een kopbal uit een corner op een marge van één wist te zetten. Zeven minuten voor rust was het opnieuw raak voor het vlaggenschip van De Toekomst. Middenvelder Jasper ter Heide legde vanaf buiten het strafschopgebied aan voor een schot en hij faalde niet, 0-2. Daarmee zocht Ajax O19 met een een verdiende voorsprong de kleedkamers op.

Ook na rust was de wedstrijd voor Ajax en het duurde dan ook maar veertien minuten voordat de ploeg van John Heitinga weer scoorde. Ditmaal was het Saku Ylätupa die het doelpunt op zijn naam mocht schrijven. Hij zette een mooie dribbel in en schoot de bal hoog in het doel. Vervolgens was het niet de vraag of, maar wanneer het volgende Amsterdamse doelpunt zou vallen. Het antwoord was de vijfenzeventigste minuut. Verdediger Mitchel Bakker legde aan voor een vrije trap en schoot die laag in het doel. Het slotakkoord was zaterdag voor Victor Jensen, die de bal na een voorzet van Abdallah Aberkane in het doel kopte.

Opstelling Ajax O19: El Maach; Bakboord, Botman, Kemper, Bakker; Ekkelenkamp, Ter Heide, Pasquali, Thethani, Pereira, Ylätupa.
Wissels Ajax O19: Ruijgrok, Solomons, Aberkane, Schön, Jensen, Struijk, De la Vega;

0-1 Sven Botman (9')
0-2 Jasper ter Heide (38')
0-3 Saku Ylätupa (59')
0-4 Mitchel Bakker (75')
0-5 Victor Jensen (86')

FT | Excelsior O16 - Ajax O16 (1-6)
Ajax Onder 16 heeft zaterdagmiddag met klinkende cijfers weten te winnen in Rotterdam, op bezoek bij Excelsior. Het werd een eenvoudige 1-6 overwinning voor de hoofdstedelingen.

De wedstrijd ging goed van start voor Ajax. Na een gemiste kans via Dillon Hoogewerf was het Max de Waal die zijn ploeg met een schuiver op voorsprong zette. Twee minuten daarna kwam Ajax al op een 0-2 voorsprong. Ditmaal was het Jaymillio Pinas die, via een rebound, de doelman wist te passeren. Hierna bleef het initiatief aan Amsterdamse zijde, maar via onder andere de paal ging de bal er niet in. Wat volgde was een tegentreffer van de thuisspelende ploeg. Na slecht uitverdedigen van Ajax was het Excelsior dat op 1-2 kwam. Erg lang zou die stand niet op het bord blijven. Zes minuten na de tegentreffer was het opnieuw De Waal die doel trof en daarmee ging zijn ploeg rusten met een 1-3 voorsprong.

Na rust ging Ajax flitsend van start. Drie minuten na het eerste fluitsignaal was het Hoogewerf die middels een prachtige stift de doelman wist te verschalken. Hierna volgde langere tijd niets, maar toen er wel weer iets gebeurde, was het meteen raak. Invaller Ibrahim El Kadiri kon de bal via een rebound in het doel werken en bepaalde de stand zo op 1-5. Daarna begon O16 wat slordiger te worden en met een grote gemiste kans van Excelsior mocht het niet klagen dat de 2-5 niet binnenviel. Ook een rode kaart bleef Ajax niet bespaard in die fase. Neraysho Kasanwirjo moest de kleedkamers op gaan zoeken. Eén doelpunt viel er nog wel voor Ajax. In de slotfase was het weer Hoogewerf die wist te scoren na een goede actie van Hossein Zamani.

Opstelling Ajax O16: Raatsie; Hoever, Warmerdam (Bonnah 41'), Kasanwirjo, Aksit; Ünuvar (Beelen 63'), De Waal (De Vries 63'), Zamani; Hoogewerf, Pinas (El Kadiri 52'), Pynadath;