Ajax kinderlijk eenvoudig langs Vitesse

door SJvanveen 626

Ajax heeft zondagmiddag een kinderlijk eenvoudige zege geboekt bij Vitesse. In Arnhem stelden de Amsterdammers al voor rust orde op zaken, om uiteindelijk klinkend te winnen: 0-4.

De wedstrijd was amper begonnen of de bal lag al in het net. Sterker nog: de wedstrijd was amper twintig minuten bezig en het stond al 0-3. Eerst was Hakim Ziyech de doelpuntenmaker na een afstandsknal in de verre hoek, minuten later verdubbelde Klaas-Jan Huntelaar de voorsprong door vogelvrij binnen te koppen uit een vrije trap van diezelfde Ziyech en de 3-0 kwam op naam van Tadic na mooi voorwerk van Frenkie de Jong en David Neres.

De stand was niet geflatteerd, want Ajax was heer en meester in het GelreDome. Ajax dicteerde in de opbouw en hoewel Vitesse hoog druk probeerde te zetten, voetbalde Ajax er vaak goed uit en kwam het niet in de problemen. Het mak spelende Vitesse en de voorsprong voor de ploeg van Erik ten Hag was reden om de Amsterdamse vleugels ietwat te laten vieren, maar na de thee kwam Ajax weer fel uit de startblokken.

Vrijwel meteen na het fluitsignaal voor de start van de tweede helft was Neres dichtbij en na een uur spelen scoorde Huntelaar zijn tweede van de middag: 4-0. Hieraan ging een knotsgekke situatie aan vooraf, want een minuut voor de treffer scoorde Huntelaar ook al. Via Ziyech liep hij de bal tegen de touwen, maar omdat de Marokkaan buitenspel stond, werd door middel van de VAR het doelpunt afgekeurd. Nog geen zestig seconden later lag de bal op bijna identieke wijze wél in het net.

Het was tekenend voor Vitesse zondagmiddag. De thuisploeg zat geen moment in de wedstrijd en hoewel André Onana in de slotfase een aantal keer redding moest brengen, had Ajax geen enkele moeite met de tegenstander. Doordat invaller Donny van de Beek verzuimde om de score nog groter te maken en Huntelaar naliet om zijn hattrick te completeren, won Ajax met 0-4 en gaat men positief de interlandweek in.

Opstelling Vitesse:
Eduardo; Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner; Foor, Serero, Bero (46' Ødegaard); Beerens, Matavz, Linssen.
Wissels Vitesse:

Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind (65' Eiting), Tagliafico; Schöne, De Jong (70' Wöber), Ziyech; Tadic, Huntelaar, Neres (59' Van de Beek).
Lamprou, Kristensen, Wöber, Eiting, Van de Beek, Labyad, De Wit, Sierhuis.

0-1 Hakim Ziyech (3')
0-2 Klaas-Jan Huntelaar (7')
0-3 Dusan Tadic (19')
0-4 Klaas-Jan Huntelaar (58')

- Kasper Dolberg en Daley Sinkgraven zijn op de weg terug, maar ontbreken, net als Vaclav Cerny.
- Door de overwinning van PSV moet Ajax winnen in Arnhem om in het spoor te blijven van de Eindhovenaren.