Late goals: sporadisch wint Ajax op zijn Duits

door Finn Dekker 18

Afgelopen dinsdag won Ajax ternauwernood van Benfica in de Champions League door een goal van Noussair Mazraoui in de blessuretijd. Een blik op het verleden levert een aantal vergelijkbare momenten op. Zowel in Europa, de beker als in de Eredivisie wisten de Amsterdammers al eens een wedstrijd in de absolute slotfase te beslissen.

Ajax - AC Milan | Patrick Kluivert (84') | 24 mei 1995

De belangrijkste is misschien wel het puntertje van Patrick Kluivert. In Wenen won Ajax de Champions League na een late goal van de jonge spits in de 84ste minuut van de wedstrijd. De ploeg van Louis van Gaal won daarmee voor de vierde keer de cup met de grote oren.

Ajax - Fiorentina | Leonardo (88') | 26 februari 2009

Het lukte Ajax in het verleden ook een niveau lager, namelijk in de toenmalige UEFA Cup. Waar uit bij Fiorentina in de derde ronde met 0-1 werd gewonnen door een goal van Kennedy Bakircioglü, stond Ajax in eigen huis vlak voor tijd juist met 0-1 achter. Een verlenging leek onvermijdelijk, totdat Leonardo in de 88ste minuut met een ietwat gelukkige solo de gelijkmaker produceerde en Ajax verder bekerde.

FC Utrecht - Ajax | Wamberto (90+3') | 12 mei 2002

Zeven jaar eerder zorgde een andere Braziliaan ervoor dat Ajax-fans ook alsnog konden juichen. Wamberto schoot de Amsterdammers in de bekerfinale van dat jaar naar een verlenging tegen FC Utrecht. De goal, die in de blessuretijd viel, zorgde voor een hoop opschudding, aangezien de aanvaller meters buitenspel stond. Ajax zou de finale uiteindelijk winnen door een treffer van Zlatan Ibrahimovic.

Ajax - Roda JC | Klaas-Jan Huntelaar (90+3') | 22 maart 2006

Op een zelfde soort wijze ontdeed Ajax zich van Roda JC in wat op dat moment nog de Gatorade Cup heette. Na negentig minuten stond Ajax achter en leek het uitgeschakeld. Maar na een geniale omhaal van Klaas-Jan Huntelaar in de 93ste minuut kwam de thuisploeg in de laatste seconden echter op gelijke hoogte, waarna het via twee goals van Ryan Babel en opnieuw Huntelaar in de verlenging uitliep naar een 4-1 overwinning. PSV werd uiteindelijk in de finale verslagen door opnieuw twee goals van Huntelaar.

Roda JC - Ajax | Jairo Riedewald (90') | 22 december 2013

Twee treffers die absoluut niet mogen ontbreken in dit lijstje zijn de goals van Jaïro Riedewald tegen Roda JC in 2013. De debutant kwam tien minuten voor tijd in de ploeg bij een achterstand, en draaide dit vervolgens eigenhandig om. Binnen drie minuten scoorde de verdediger annex middenvelder twee keer. De twee intikkers waren misschien niet briljant mooi, maar ze waren wel ongelooflijk belangrijk richting de vierde landstitel op rij.

Feyenoord - Ajax | Hedwiges Maduro (90+1') | 17 april 2005

Ajax wist in het verleden ook eens een Klassieker te winnen in de slotfase. Uit bij Feyenoord leken de Rotterdammers met een doelpunt van Dirk Kuyt in de tachtigste minuut er met de winst vandoor te gaan. Zdenek Grygera en Hedwiges Maduro dachten daar anders over. In de 88ste en 91ste minuut moest Gabor Babos toch nog twee keer vissen.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Geniet jij ook zo van Ajax in de Champions League? Check dan nu snel de nieuwe collectie voor nieuwe Champions League-artikelen!