Koeman: 'Ben blij en trots op dit team'

door Gino Haverkamp 40

Bondscoach Ronald Koeman is tevreden met de prestatie van zijn team. Dankzij een 0-0 gelijkspel op bezoek bij Noord-Ierland heeft Nederland zich voor het eerst in zes jaar voor een eindtoernooi geplaatst. 'Ik ben blij en trots op het team', zegt hij na afloop van het duel tegen de NOS.

Het duel van zaterdagavond was, ondanks de succesvolle uitkomst, niet de beste wedstrijd van Oranje onder Koeman. 'Ik vind dat je de wedstrijd van vanavond mag vergeten', zegt hij. 'Ik heb een wedstrijd gezien zoals ik die verwachtte. Zij stormen in het begin, maar er zijn twee momenten geweest en voor de rest niet. En natuurlijk is het dan gelukkig dat ze die penalty misten', vervolgt Koeman, die wel vindt dat het Nederlands elftal aanvallend meer had moeten brengen. 'Maar we hadden het professioneel uitgespeeld. We hebben dat punt.'

De trainer stelt wel dat Nederland intenties had om te winnen, maar dat het wedstrijdverloop het niet toe liet om volop te aanvallen. 'Op het laatste moment wel', antwoordt Koeman op de vraag of Nederland er alles aan deed om geen tegengoal te krijgen. 'Daarom kwam Aké erin, omdat hij kopsterk is. Het gaat om resultaat. We zijn op het toernooi waar we willen zijn.'

Wissel De Roon

Opvallend was dat Marten de Roon na 35 minuten spelen al naar de kant werd gehaald. Enkele minuten daarvoor pakte de middenvelder geel, al was dat niet de enige reden om de Atalanta-speler te wisselen, zo beweert Koeman. 'Er waren een aantal momenten dat we op de rechterkant vaak een drie-tegen-twee-situatie hadden. Die speelden we echter niet goed uit. En dan zie je ook hoe Marten die kaart krijgt: onnodig balverlies en een gele kaart. En bij de penalty zag ik dat de scheids naar Marten ging. Ik nam dus geen enkel risico.'