FC Groningen troeft Roda JC af en promoveert, Willem II pakt titel

door Jesse ter Haar 35

FC Groningen heeft zich vrijdagavond verzekerd van promotie naar de Eredivisie. De club uit het hoge noorden nam het op tegen Roda JC en moest winnen om de Keuken Kampioen Divisie te verlaten. Het werd 2-0 voor de thuisploeg, waardoor de tegenstander uit Kerkrade is veroordeeld tot het spelen van play-offs. Op dezelfde avond werd Willem II kampioen van het tweede niveau.

FC Groningen - Roda JC was hét affiche van het Nederlands voetbal van deze week. De thuisclub zou enkel aan een overwinning genoeg hebben, terwijl Roda JC al bij een gelijkspel zou zijn gepromoveerd. Op die manier zou het de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie veiligstellen en dat geeft recht op promotie naar de Eredivisie.

Vanaf het begin van de wedstrijd was FC Groningen vrijdag de betere ploeg. Men koos de aanval, terwijl Roda JC zich aanpaste en terugtrok. Al vroeg ontstonden er kansen voor de thuisploeg, maar aanvankelijk kwam FC Groningen niet verder dan een schot op de paal van Romano Postema. Vijf minuten voor rust kwam de club uit Groningen via Johan Hove alsnog op voorsprong.

Niet lang na het begin van de tweede helft was het opnieuw raak voor FC Groningen. Roda JC-speler Rodney Kongolo zorgde er met een verdedigende actie onbedoeld voor dat de bal bij Jorg Schreuders terechtkwam, die de bal eenvoudig binnen werkte. In de slotfase ontstonden er pas kansen voor Roda JC, maar het was te laat en dus won FC Groningen met 2-0 en promoveerde het naar de Eredivisie.

Willem II grijpt titel

Daarmee voegt de Trots van het Noorden zich bij Willem II, dat vorige week al zeker was van promotie. Diezelfde club uit Tilburg speelde op de avond waarop Jong Ajax hard onderuitging om het landskampioenschap. Willem II kwam met 0-2 achter tegen Telstar, maar richtte zich op en won uiteindelijk met 3-2. Als gevolg daarvan ontving het vrijdag de kampioensschaal. Roda JC gaat de play-offs in en kent NAC Breda als tegenstander.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!